ЕНДОДОНТИЯ

Правилно проведеното кореново лечение е от изключителна важност за запазване на зъба и неговата функция!

Имате зъбобол или чувствителни зъби, но отлагате посещението при зъболекар или пренебрегвате лечението поради страха от кореновото лечение.
Не добрата информираност на пациентите и митовете за болезненото кореново лечение, които ги карат да отлагат необходимите процедури, всичко това може да има опустошителни последици за оралното здраве и често води до допълнителни, по-инвазивни процедури.
“Кореновите канали са болезнени” – най-често срещаният мит по отношение на процедурите за лечение, който омаловажава факта, че целта на ендодонтското лечение е да облекчи силния дискомфорт и да предотврати възпалението да достигне до нервите в центъра на зъба.

Какво представлява съвременната ендодонтия?
Сигурно сте се питали какво по-различно може да Ви предложи един ендодонтист при кореново лечение от това, което до сега са правили толкова зъболекари.
Всъщност самата истина е, че днешната ендодонтия разполага със съвременно оборудване и различни техники и методики, с които е възможно да се превъзмогнат причините довели както до екстракциите на зъби, така и до дълготрайните „никога не свършващи“ напрежения при определени зъби.

1 мл слюнка съдържа 100 000 000 бактерии !!!
Замърсяването в корено- каналното пространство играе ключова роля в успеха на ендодонтията. С цел предотвратяване на слюнката към каналите се използва КОФЕРДАМ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Машинна обработката на каналите:
ProTaper Universal® е последно поколение никел-титанова ендодонтска система, обхващаща всички сфери на лечение на коренови канали – ръчна и машинна обработка, прелекуване при неуспешно проведено лечение, запълване със системата Thermafil.
Машинните пили осигуряват бързо и висококачествено оформяне на канала. Специалният им дизайн – с неактивен връх – позволява сигурно и безопасно разширяване. Формата им максимално съответства на формата на кореновия канал, което намалява до минимум напрежението в инструмента при работа, като по този начин ограничава възможността за допускане на грешки при обработката на каналите. Никел-Титановата структура осигурява изключителна гъвкавост на инструментите, което ги прави особено подходящи при трудни за обработване канали – с големи извивки и стеснения.
Специалният набор пили за прелекуване на коренови канали дава възможност за премахване на стария пълнеж от канала и последващо правилно оформяне и запълване.
Системата Thermafil, позволява перфектно запълване, както по цялата дължина на основния канал, така и на допълнителните странични канали – т.нар. триизмерно обтуриране.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Химична обработка на каналите – разтварянето на непочистената пулпна тъкан се осъществява с помощта на строго определени разтвори с определена последователност.