11 мита за здравето на зъбите, които трябва да разрушите веднага

11 мита за здравето на зъбите, които трябва да разрушите веднага

Митове, свързани със здравето на устната кухина: зъбен камък, детски зъби, лечение на кариес и пародонтоза (заболяване на зъбите и венците)


Ежедневната ни работа с пациенти ни сблъсква с редица странни запитвания от тяхна страна.
Част от тях са свързани с това: може ли изваждането на зъб да засегне зрението?! Други пациенти вярват, че почистването на натрупания зъбен камък може да доведе до разрушаване и разклащане на зъбите в зъбните редици.
Всички тези пациентски убеждения нямат никаква връзка с науката. С днешната блог статия ще разгледаме 11 мита за здравето на зъбите, които е редно да разрушите.

Мит 1: Почистването на зъбен камък може да причини чувствителност

Разпространено схващане сред пациентите е, че почистването или полирането на зъбите, може да доведе до чувствителност. Следствие на почистване на зъбите се стига до изтъняване на емайла, което ги уврежда.
Това схващане е абсолютно неправилно, защото съвременните методи за почистване на зъбите са абсолютно щадящи за емайла.

Мит 2:  Почистването на зъбите може да доведе до тяхната подвижност

Силна подвижност на зъбите може да се прояви само в случаите, когато пациентът страда от вид пародонтално заболяване на зъбите и венците. Почистването на зъбен камък няма как да доведе до подвижност или разклащане на зъбите.
Редовните стоматологични прегледи и почистването на зъбния камък на всеки шест месеца подпомагат за предотвратяване на развитието на пародонтоза.

Мит 3: Миенето на зъбите засилва кървенето на венците

Кървенето от венците е първи признак за възпаление на венците, клинично известно като гингивит. Кървенето се причинява поради отлагане на плака в венците около зъба. Правилното четкане след почистване на зъбите се препоръчва при гингивит, в противен случай може да доведе до развитието на пародонтоза.

Мит 4: Почистването на зъбен камък води до изтъняване на емайла

Често срещано опасение при нашите пациенти е, че почистването и полирането на зъбите води до отнемане и нарушаване на структурата на емайла.
Разбира се, това е далеч от истината, тъй като съвременните методи и средствата за почистване на зъбите са специално подбрани, така че да оставят зъбната повърхност не само неувредена, а добре почистена и полирана.

Мит 5: Премахването на зъб от горната челюст може да повлияе на зрението

Тук отговорът е не, премахването на зъб от горната челюст не засяга очите. Нервите, свързани с очите (зрителният нерв, околомоторният нерв, абдуциращият нерв и трохлеарният нерв), не са свързани с горната челюст.

Мит 6: Изваждането на мъдреците може да засегне мозъка

Мъдреците са третият и последен молар от всяка страна на двете челюсти (горна и долна). Те се появяват между 18 и 26 годишна възраст. Тъй като порастват на по-късен етап от останалите зъби, се характеризират с думата „мъдрост“. Именно поради тази причина много хора смятат, че премахването на мъдреците може да окаже негативно влияние върху мозъка на пациентите. Категоричният отговор на този мит е НЕ.

Мит 7: Силният натиск върху зъбите при миене ще ги направи по-чисти

Силният натиск върху зъбите Ви при миене няма да ги направи по-чисти, но може да доведе до абразия. Абразията, от своя страна, е загуба на твърда зъбна повърхност, причинена от неправилно четкане. Това може да доведе до силна чувствителност на зъбите. Що се отнася до миенето на зъбите, техниката, която прилагате, е по-важна от силата, с която ги миете.

Мит 8: Брекетите увреждат зъбната повърхност (емайла)

Брекетите се поставят върху горната повърхност на зъбите с помощта на материал, наречен композит. Това е безболезнена процедура и не изисква анестезия, освен ако няма нужда от екстракции. Материалът не уврежда по никакъв начин зъбния емайл.

Мит 9: Новородените нямат нужда от дентална грижа, защото нямат зъби

Грижите за устната кухина на бебето са също толкова важни, колкото и грижите за възрастен. Почистването на устата на бебето с помощта на влажна или мокра марля след всяка сесия на кърмене е важно, за да се гарантира, че в устната кухина не остава остатъчно мляко.

Мит 10: Миенето на зъбите трябва да започне от 4-5 годишна възраст

Родителите трябва да насърчават децата си да четкат зъбите си веднага след поникването на млечни зъби в устната кухина (6-8 месеца). Измиването на зъбите (без паста за зъби) е необходимо след хранене, тъй като бактериите в устната кухина се развиват благодарение на захарта в млякото и образуват киселини, които атакуват зъбите. Това може да доведе до кариес на млечните зъби, който, ако не бъде лекуван навреме, може да окаже влияние и на постоянните.

Мит 11: Конецът за зъби не е необходим, ако миете зъбите си два пъти на ден

Ежедневното почистване с конец, заедно с правилното миене, може да предотврати натрупването на зъбен камък върху зъбите. Конците помагат за отстраняването на частици храна, които са заседнали между зъбите и потенциално могат да доведат до развитието на кариес.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!