5 начина да спрете кървенето на венците

5 начина да спрете кървенето на венците

Кървенето на венците обикновено се причинява от плаката - бактериален биофилм, който постепенно се натрупва върху или между зъбите ви


Кървенето на венците е често срещан проблем в денталната практика. По дефиниция това е инфекция на тъканите, държащи зъбите. Неглижирането на проблема с венците може да доведе до зачервяване, чувствителност и подуване.

Какви са причините за кървенето на венците?

Кървенето на венците обикновено се причинява от плаката - бактериален биофилм, който постепенно се натрупва върху или между зъбите ви. Ако бактериите от плаката не бъдат премахнати, те могат да възпалят венците, а това да доведе до зачервяване, кървене и възпаление.

Все пак, съществуват и други причини за кървене на венците. Сред тях са прекомерното изчеткване на зъбите или четкането с по-голям натиск, нова паста за зъби, погрешна техника за почистване с конец и някои лекарствени средства.

Как да спрете кървенето на венците?

1. Доставете си необходимото количество витамин К

Витамин К е дин от най-важните елементи, който спомага за нормалното съсирване на кръвта, наречени тромбоцити.

Въпреки че дефицитът на витамина не е често срещан, все пак се случва. Когато забележите, че продължителен период от време венците ви кървят, може да увеличите консумацията на храни с тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, аспержи, броколи, също така соя, бобови растения, зърнени храни, яйца, ягоди, месо.

2. Ограничете консумацията на сладки храни и някои въглехидрати

Консумацията на някои храни заздравява венците, а на други спомага за образуването на плака и последващи проблеми в оралното и дентално здраве.

Сладките храни и напитки, както и някои въглехидрати, повишават риска от образуването на бактериална плака. Именно тези храни водят до растеж на бактерии, а колкото повече плака се натрупва, толкова повече това застрашава денталното ни здраве.

3. Увеличете приема на витамин С

Друг витамин, който е от съществено значение за денталното здраве е витамин С. Той спомага за синтеза на колаген, който е важен структурен протеин за цялото тяло, но който с напредване на възрастта намалява. Когато тялото ни не синтезира достатъчно от него това може да се отрази на състоянието на кожата, косата, ноктите, венците, зъбите. В резултат на това венците могат да започнат да кървят, дори докато внимателно миете зъбите си.

От друга страна, витамин С действа като мощен антиоксидант и предпазва лигавицата на венците, повишавайки силата на съединителната тъкан. Хапвайте повече моркови, цитруси, киви, червени чушки, сладки картофи.

4. Тютюнопушене

Пушачите са с много висок риск от заболяване на венците. Това се дължи на многото токсини, които се съдържат в цигарите. Никотинът намалява имунната защита на организма и е предпоставка за остро възпаление.

Пушенето също води до фиброзни и уголемени венци, които не се захранват правилно. Веднъж, след като венците са започнали да кървят, опасните бактерии, които живеят между зъбите и венците попадат директно в кръвния поток и по този начин пренасят възпалението в други части на тялото.

Особено опасни са пародонталните бактерии за сърцето и кръвоносните съдове. Затова спрете кървенето на венците, като се посъветвате със специалист пародонтолог.

5. Диабет

Ако имате диабет, вероятно развивате и пародонтит. Пародонтитът от своя страна пречи на контрола на диабета и повишава кръвната захар!

Науката вече доказа, че хората, страдащи от пародонтит, са предпоставени да развият диабет, инфаркт и инсулт.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!