8 грешки, които допускаме при почистване на зъбите

8 грешки, които допускаме при почистване на зъбите

Правилното почистване на зъбите гарантира добро орално здраве. Но въпреки съвременните методи и средства за почистване на зъбите, допускаме някои грешки


Много е важно да почистваме зъбите си, за да предотвратим появата на кариес и лош дъх. Но какво ще стане ако се окаже, че начина, по който го правим, всъщност може да увеличи шанса зъбите да се развалят?

Голяма част от пациентите се вслушват в съветите на своя лекар при почистването на зъбите, но при изпълнението им допускат грешки, които водят до незадоволителни резултати за тяхната лична орална хигиена.

Споделяме ви някои от най-често допусканите грешки при почистване на зъбите.

1. Неправилен подход при четкане на зъбите

Трябва да държите вашата четка за зъби под ъгъл 45 градуса към повърхностите и да извършвате малки, кръгови движения. Хоризонтални движения може да извършвате, само за дъвкателните повърхности на зъбите. Съсредоточете се върху малък участък и после продължете към друг. Започвате да изчетквате от венците към зъбите (от червена към бяла зона).

2. Неправилен избор на четка

Много е важно да използвате подходяща четка за зъби. Меката четка е подходяща за чувствителни шийки и венци, но тя не почиства достатъчно добре. Твърдата пък, може да травмира меките тъкани.

Най-добрият вариант е medium четка (средна по твърдост ). Също така може да ползвате и електрическа четка за зъби, но не постоянно. Четката за зъби задържа микроорганизми (стрептококи и стафилококи ), ето защо е нужна нейната смяна на всеки три месеца или при изкривяване на нейните влакна.

3. Неправилен избор на паста

Всяка паста за зъби е различна. Някои се грижат за чувствителността на вашите зъби, а други укрепват венците, трети пък са избелващи и поддържат цвета на зъбите.

Има и абразиращи пасти, които не са препоръчителни за честа употреба. За да разберете, коя паста е подходяща за вашите зъби, се консултирайте с вашия дентален лекар.

4. Не четкате зъбите си достатъчно дълго време

Оптималното време, което препоръчваме за миенето на зъби, е 2-3 минути. За да сте сигурни, че отделяте достатъчно време може да използвате часовник или електрическа четка с брояч.

5. Четкате прекалено силно

Натиска с четката върху зъбите не означава, че ги четкате по-добре. Напротив, така е много по-вероятно да нараните емайла на зъбите и да предизвикате бъдещи шиечни дефекти. Също така може да се получи чувствителност на венците.

6. Не наблюдавате, как почиствате зъбите си

Важно е да наблюдавате в огледало, как почиствате вашите зъби. Особено важно е линията между венеца и зъба, където се задържа зъбна плака и може да предизвика пародонтални заболявания. Наблюдавайте дали главата на четката на вашите зъби достига до задните зъби и почиства добре дъвкателните им повърхности. Ако нещо ви притеснява, наблюдавате петна, променен цвят, изтриване, отчупена част на пломба или зъб, уведомете вашия дентален лекар.

7. Не използвате конец или интердентална четка за зъби

Интерденталната четка или конецът за зъби навлиза в междузъбните пространства, където най-често се натрупват остатъци от храна или плака. Именно там най-често се развиват кариеси в контактните точки между зъбите. При ползването на тези орални средства може да намалите риска от образуването на кариеси.

За номера на интерденталната четка, която да ползвате и начина за работа с конец за зъби се консултирайте с вашия дентален лекар.

8. Не използвате вода за уста или гелове за орална хигиена

Използването на вода за уста е изключително важно за добрата орална хигиена.
Препоръчваме ви да използвате антибактериална вода, но не всеки ден. През ден, два или първите 10 дни от месеца е напълно достатъчно, защото съставките във водата за уста убиват и бактерии, които са нужни за поддържане на вашето орално здраве.

Водите за уста могат да бъдат заменени и с гелове за орална хигиена, с които да масажирате венците си след измиване на зъбите.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!