Анемия: симптоми и влияние върху оралното здраве

Анемия: симптоми и влияние върху оралното здраве

Как анемията влияе на организма и оралното здраве и за какви симптоми трябва да следим с повишено внимание.


Желязото е важен химичен елемент за нашето тяло. Неговите функции включват образуване на хемоглобин и транспортиране на кислород до всички тъкани, при синтеза на ДНК-то. Това е важно за получаване на енергия и правилно поддържане на имунната система на човек.

Начинът за постъпването му в организма е, чрез храна богата на желязо, от нашите „стари“ червени кръвни клетки или хранителни добавки и медикаменти. Понякога запасите от този елемент могат да спаднат по различни причини и да доведат до това, което е известно като желязодефицитна анемия.

Основните симптоми на анемия са:

 • Лесна умора и загуба на енергия;
 • Необичайно учестено сърцебиене;
 • Недостиг на въздух и главоболие;
 • Затруднена концентрация;
 • Замайване;
 • Бледа кожа;
 • Крампи на краката;
 • Безсъние.


Дефицитът на желязо може да увеличи риска от определени орални заболявания и състояния като пародонтит, оралните инфекции, глоситът (възпаление на езика), афти и ангуларен хейлит (язви в устата). Те обикновено се появяват при влошаване на анемията.

Орални заболявания, свързани с анемия са:

 • Пародонтит - някои научни изследвания пишат за пряката връзка между анемията и пародонтита. Те наблюдават, че от една страна, липсата на желязо увеличава риска от това заболяване на поддържащите тъкани (периодонциум) на зъба, а от друга - пародонтитът би бил причина за анемия;
 • Инфекции в устата - желязото играе ключова роля за правилното функциониране на имунната система и способността на организма да се борби с инфекциите. Това означава, че хората с анемия са предразположени по-често да страдат от орални инфекции, дължащи се на гъбички, бактерии или вируси;
 • Глосит - подутият език може да бъде друг симптом на анемия. Той може да е възпален и в раздразнено състояние, блед и със сплескване на папилите. Това състояние, което се нарича глосит с дефицит на желязо, може да бъде придружено с болка в езика. Това се дължи на факта, че лигавиците са структури с голям клетъчен оборот, така че при липса на желязо може да попречи на този процес и да доведе до това изменение;
 • Анголарен хейлит - раздразнените, напукани или разранени ъгли на устните е друга характерна проява на желязодефицитна анемия. Тези рани могат да бъдат болезнени и да се инфектират;
 • Детски кариеси - появата на кариес в много ранна детска възраст може да е признак за дефицит на желязо при най-малките.


Освен тези орални състояния, бледите или белезникави венци също могат да бъдат симптом на значителна липса на желязо в кръвта.

При някои от изброените симптоми, зъболекарите първи могат да отчетат проблем с дефицита на желязо при пациентите. Те предупреждават, че анемията може да затрудни лечението на зъбите, тъй като увеличава риска от инфекция, кървене и проблеми при дадено лечение.

Всички тези последици на анемията върху устата и зъбите трябва да се вземат предвид при хигиената на устната кухина, а вашият зъболекар ще може да ви насочи към най-подходящото лечение във всеки отделен случай.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!