Бременна?! 9 въпроса в 9 месеца за вашите зъби!

Бременна?! 9 въпроса в 9 месеца за вашите зъби!

Въпроси и отговори, свързани със зъбите и венците по време на бременност.


С бременността идват промени в тялото, емоциите и устата ви. Вследствие на всички тези промени, постоянно изникват и различни въпроси, свързани със зъбите и венците. Най-често срещаните въпросителни сред тях са:

1. Защо венците ми кървят?

Половината от всички жени развиват лека форма на гингивит по време на бременност. Това е заболяване на венците, което най-често се среща между втория и осмия месец от бременността. Обикновено изчезва след раждането. Това се дължи на хормоните, които правят венците по-чувствителни към плаката и могат да причинят зачервяване, болезненост, възпаление и кървенето им. Ако имате този проблем, мийте зъбите си два пъти дневно в продължение на две минути, почиствайте между зъбите си веднъж дневно с конец и говорете с вашия зъболекар за други стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате венците си здрави.

2. Губя ли зъб с всяко бебе?

Не, това е много стар мит. Загубата на зъб не е част от бременността и ако това ви се случи, най-вероятно вече сте имали проблем със зъбите. Може обаче да почувствате, че зъбите ви леко се движат. Това се случва, защото хормоните могат да разхлабят зъбите ви, дори да нямате заболяване на венците. Много пъти това изчезва след бременността. Но съветът ни е да се консултирате с вашия зъболекар, ако чувствате, че зъбите ви се движат дори леко.

3. Гади ми се сутрин и понякога повръщам. Вреди ли то на зъбите ми и какво да направя?

За съжаление, сутрешното гадене може да бъде по всяко време на деня, особено през първите месеци от бременността. Стомашните киселини, могат да увредят зъбите ви, така че измивайте ги винаги след повръщане, това ще помогне за предотвратяване на увреждания по тях.

4. Повдига ми се от четката за зъби.

Препоръката тук е: използвайте по-малка четка за зъби и мийте зъбите си в различно време на деня, когато сутрешното гадене е отминало. Важното е да го правите два пъти на ден, защото сте малко по-застрашени от кариеси, което се дължи на стомашните киселини.

5. Мога ли да пропусна миенето на зъбите през бременността?

НЕ! Ако миете зъбите си два пъти на ден с паста за зъби и почиствате между зъбите си веднъж на ден с конец, вие сте отличник! В противен случай – веднага започнете да го правите, тъй като лошата устна хигиена може да предизвика преждевременно раждане, гестационен диабет или прееклампсия. Консултирайте се с вашия зъболекар за това и дали се налага да направите и други промени.

6. Безопасно ли е да посещавате зъболекар по време на бременност?

Да! Всъщност вашият зъболекар може да препоръча допълнителни средства през втория триместър и началото на третия триместър, за да помогне за овладяване на развиващ се гингивит. Ако последното ви посещение при зъболекар е било преди повече от 6 месеца или ако забележите някакви промени в устата си, насрочете си веднага час за преглед.

7. Безопасни ли са рентгенови снимки на зъбите по време на бременност?

Рентгеновите снимки на зъбите по време на бременност не се препоръчват. Те се назначават само ако е много належащо. Тогава вашият зъболекар ще ви покрие със защитна престилка, която минимизира излагането на корема. Той ще покрие също и гърлото ви със защитна яка на щитовидната жлеза, за да предпази и нея от лъчението.

8. Безопасно ли е поставянето на пломби и коронки по време на бременността?

Да! Процедури като пломби и корони са безопасни по време на бременност. Те се неизбежни, ако има проблем и се налага спешна зъболекарска намеса! Така се избягват евентуални инфекции. Но козметичните процедури, като избелването например, трябва да изчакат за след раждането на бебето.

9. Влияе ли това, което ям, на бъдещите зъбите на бебето ми?

Зъбите на вашето бебе започват да се развиват между третия и шестия месец от бременността и доброто хранене може да им помогне да се оформят правилно. Приемайте много храни, богати на витамини А, С и D, протеини, калций и фосфор. Вземете добавки с фолиева киселина Не забравяйте - пийте много вода с флуор, за да поддържате и вашите зъби здрави.

Бременността е един от най-вълнуващите и прекрасни периоди в живота на една майка, но през това време се изисква повишено внимание към здравето, както за нея, така и за бебето, което носи. За това от Дентални клиники „Медстом“ съветват: винаги се консултирайте със специалисти, които ще се погрижат бременността ви да притече нормално и спокойно.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!