Бруксизъм и какво трябва да знаем за него

Бруксизъм и какво трябва да знаем за него

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби


Какво е бруксизъм?

Бруксизмът е често срещано състояние при много хора. Това е, когато пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби. Бруксизмът бива два вида: нощен и т.нар. "буден".
Представлява силно стискане на зъбните редици обикновено нощем, при което се получава характерен скърцащ звук. Понякога това продължава и през деня.

Какви са причините за появата на бруксизъм?

Етиологията на това заболяване не е особено добре изяснена, но се предполага, че причината е стрес, нервно пренапрежение, нарушения в съня, умора, високи и неудобни обтурации, липса на някои витамини и минерали, употреба на стимулиращи напитки и някои общи заболявания.
Много често при появата на първите симптоми много хора не обръщат внимание, едва когато той се задълбочи, се търси помощ от стоматолог.

Какви са симптомите?

Бруксизмът има своя клинична картина. Тя се характеризира с поява на силна абразия на зъбите, при която се намалява височината на оклузията и това води до нарушени окузални съотношения. Това от своя страна води до поява на болки в долно челюстната става, дъвкателните мускули и нарушено хранене, а понякога промени в съня.

Много често се появява и силна чувствителност на зъбите. Смята се, че бруксизмът понякога може да е причина за отключване на т.н. „оклузална травма“.

Бруксизъм при децата

При децата бруксизмът се среща много често. Обикновенно се наблюдава около 3 годишна възраст и приблизително до около 6 години изчезва напълно.
Поради това се смята, че при децата е по-скоро физиологично.

Лечение

Лечението при бруксизъм, което се препоръчва, е комплексно:

  • спиране на вредните навици свързани с дъвчене на предмети, които нямат хранителен произход - моливи, химикалки и др.;
  • по възможност да се намали нивото на стреса, свързан с работата или у дома;
  • приемане на калций, минерали и витамини, често при техен недостиг се стига до повишаване нивото на раздразненост и стрес;
  • премахване употребата на тонизиращи напитки, по-големи количества алкохол, кафе в по-късните часове на деня. Това води до превъзбуда и пречи на съня;
  • премахване на неудобни, високи или дразнещи обтурации и подмяната им с други.


Най-често за преодоляване на този проблем се изработват шини против бруксизъм.
Взема се отпечатък от двете челюсти и захапка в стоматологичен кабинет.

Обикновено изработването отнема няколко дни. Прави се шина за едната челюст по избор на пациента - долна или горна. Тя се изработва от прозрачно фолио с дебелина около 2 мм. Поставя се на зъбите нощем по време на сън. Така се предотвратява контакта на двете зъбни редици. Шините се сменят периодично, когато на оклузалните повърхности се появят изтривания и шината се пробие.

С цел навременно диагностициране и лечение, е необходимо да се посещава периодично стоматолог и да се вземат необходимите мерки. Така се предотвратява възможността за усложнения, при налични симптоми на бруксизъм.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!