Чести грешки при миенето на зъбите

Чести грешки при миенето на зъбите

Специалистите на дентална клиника Medstom споделят, няколко чести грешки, които не бива да допускате, когато почиствате зъбите си в ежедневието.


Миенето на зъбите е нещо, което всеки приема за елементарно и интуитивно, но всъщност изисква внимание и старание. Човек може сериозно да увреди зъбите, когато ги почиства неправилно и нередовно.
Специалистите на дентална клиника Medstom споделят, няколко чести грешки, които не бива да допускате, когато почиствате зъбите си в ежедневието.

1. Неподходяща четка за зъби

Изборът на подходяща четка за зъби съвсем не е толкова лесна задача. На пазара има десетки марки, които предлагат стотици видове четки с различна дебелина, форма и плътност. Как да изберете правилната, която отговаря на Вашите специфични нужди?
Нашият съвет е да изберете четка с подходяща твърдост на власинките. Ако са прекалено твърди те могат да наранят зъбните тъкани по време на миене, а ако са прекалено меки няма да премахват успешно плаката. Важно е да се намери баланс между двете за Вашия конкретен случай.

2. Рядко и кратко миене

Ако зъбите не се почистват редовно, това предразполага към развиване на бактерии в устната кухина.Препоръката на Световната организация по орално здраве е зъбите да се почистват 2 пъти на ден с продължителност на миене поне 2 минути. За съжаление много хора не покриват дори този минимум, а той е нужен за да се почистят ефикасно всички повърхности. Един добър начин за миене е да разделите зъбите си на квадранти и да отделяте по 30 секунди на всеки от тях.

3. Пропускане на вътрешните повърхности

Много хора пропускат повърхността откъм езика - вътрешната част на зъбите. Дори и да не я виждаме плаката се натрупва и е важно да я почиствате ежедневно. Езикът също не бива да бъде пропускан, защото той е най-големият резервоар за микроорганизми в устната кухина. Съветът ни е да почиствате старателно всички повърхности. Контролът на плаката намалява развитието на двете основни групи орални заболявания – кариес и пародонтални.

4. Не сменяте четката си за зъби редовно

Стоматолозите препоръчват четката за зъби да се сменя на всеки три месеца. По-важно е обаче състоянието на четката отколкото точния график. Ако власинките се втвърдяват или се обезформят и разпадат, значи е време за нова четка.

5. Не изплаквате четката след миене

Ако четката остане непочистена от плаката и пастата за зъби, това води до развиване на бактерии, които слагате в устата си при следващо миене.

6. Неправилен метод на миене

Хоризонталното миене по линията на венците може да доведе до травмиране на венците и надраскване на емайла. Правилният начин да миете зъбите си е като движите четката с вертикални или кръгови движения от венеца към зъба.

7. Миене прекалено често или с прекалено много сила

Другата крайност също може да бъде вредна за зъбите, миенето по 2 пъти на ден е оптимален вариант. Повече от това може да раздразни корена на зъба и заедно с него венците. Също така, миенето с натиск може да унищожи емайла. Зъбите трябва да се мият внимателно два пъти на ден за 2-3 минути, съветват нашите дентални специалисти.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!