Д-р Гассан Мохамед: Добрият доктор никога не спира да търси нови знания

Д-р Гассан Мохамед: Добрият доктор никога не спира да търси нови знания

Взаимодействието между лекар и пациент е важна част от успеха на денталното лечение, независимо какво е то, казва д-р Гассан Мохамед.


Взаимодействието между лекар и пациент е важна част от успеха на денталното лечение, независимо какво е то, казва д-р Гассан Мохамед, директор на дентална клиника "Medstom". Той е един от воде­щите имплантолози и орални хирурзи в страната. Завършва дентална медицина през 1992 г. към Медицинския университет в София, а през 1998 г. придобива и специалност по орална хи­рургия. Посещава множество меж­дународни квалификационни курсове и форуми в областта на денталната имплантоло­гия, хирургията и парадонтологията при водещи световни лектори. Преминава и мастър клас по имедиатно имплантиране. Носител е на редица отличия за Мениджър на дентална клиника, както и за Съвременна дентална практика с успешен мениджмънт. През 2002 г. д-р Мохамед основава своя дентална практика, събрана под мотото "Грижа и отговорност за Вашето здраве", завладян от идеята да положи основите на новото модерно и съвременно стоматологично лечение в България. Днес дентална клиника "Medstom" е лидер в сектор и избор на стотици наши и чуждестранни пациенти, а тази година отбелязва и 20-годишен юбилей от създаването си. Ето какво още споделя д-р Гассан Мохамед за модерните технологии в зъбната имплатнология, както и за значението на добрата диагностика за провеждането на успешно лечение.

- Д-р Мохамед, преди 20 години създадохте дентална клиника "Medstom". Представяли ли сте си в началото, че клиниката Ви ще се разрасне толкова много? Трудно ли беше да я развиете с годините?

- Медицината е сфера, която се развива скорострелно, а стоматологията не прави изключение. Светът ежедневно налага нови стандарти, откакто създадох Медико-дентален център "Medstom". В ерата на дигитален кипеж, фокусът се измества върху високата естетическа стойност на денталните лечения, която много често може да бъде за сметка на здравината и функциалността на зъбните конструкции.

Притежавам над 24 годишен опит в областта на оралната хирургия, като през тези години винаги съм залагал на прецизността в работата си, базирана на съвременните методи за лечение, както и висок клас дентално оборудване, добре квалифициран персонал и индивидуално и персонализирано отношение към пациентите. 

20 години може да звучат много, но всъщност могат да бъдат и доста малко, когато става дума за медицина. Давам ви пример: ако един лекар е придобил своята медицинска специалност преди 20 години, но за това време не е надградил и едно стъпало от своите знания и умения, това определено не го прави специалист с 20-годишен опит. Друг лекар, придобил своята квалификация преди 10 години, но с хъс и амбиция ежедневно да надгражда своите знания, определено е водеща фигура сред своите колеги, които изповядват стари закостенели практики. 

Най-трудно в началото ми беше да предам именно това на своите колеги, че завършването на университета може да те направи лекар, но не те прави добър лекар. Добър лекар ставаш с труд, практика и знания, които са градени във времето с постоянство. Ком­петенцията, опитът и това как ра­ботиш всеки ден са ключовите фактори, по които можем да познаем добрия доктор. И след тази 20-а годишнина, не мисля да спирам с прилагането на нови практики, осъществяването на нови лечения и търсенето на нови знания. Защото както обичам често да казвам на своите колеги – "Всичко едва сега започва".

- Какво Ви отличава от конкурентите?  

- В дентална клиника "Medstom" прилагаме лечения, които подпомагат цялостното здравословно състояние на организма. Избрах мотото "Грижа и отговорност за Вашето здраве", защото състоянието на устната кухина оказва влияние върху здравето на целия организъм. Изключително важна за нас е диагностиката и назначаването на правилна терапия след това. Правим го с помощта на съвременно оборудване, в което инвестираме постоянно. Разполагаме с необходимите 3D-рентген, интраорален скенер, иновативен дентален микроскоп за детайлно ендодонтско лечение. Всичко това ни помага да диагностицираме, а след това безпроблемно да приложим и правилното лечение. 

В "Medstom" знаем, че няма специалисти по всичко. Не съществува стоматолог, който да има високи и детайлни познания във всяка една област на денталната стоматология. Именно затова специалистите в клиниката са разпределени по специалности. Аз се занимавам с денталната имплантация и орална хирургия, а останалите колеги - с протетичната и естетична стоматология, детската, както и терапевтична стоматология.

Всички тези иновативни решения са с цел улеснение за пациента, защото всяко едно лечение и манипулация може да бъде извършено на едно място - в нашата клиника. Така дойде идеята да създадем и наша собствена дигитална зъботехническа лаборатория, за да затворим кръга между пациент, лекар и зъботехник.

През годините имам извършени над 120 000 дентални манипулации и операции, поставил съм над 7000 импланта и въпреки това всеки случай за мен е ново предизвикателство. Именно това персонално отношение към всеки пациент е ключов фактор в развитието и практиката ни като водеща клиника в бранша.

Разполагам с оргомна база данни с детайлна информация, включваща снимки и видеа за всеки един от моите пациенти, преминали през хирургично и имплантологично лечение. Над 20 години събирана информация, която ми дава възможност да правя статистики, да проследявам странични и клинични ефекти. 

- Изградили сте високотехнологичен имплантологичен сектор, разкажете ни за него.

- Развих имплантологичния сектор на "Medstom", за да покажа, че пациентите в България могат да получат лечение на световно ниво - ефективно, без рискове и под надзора на добри дентални специалисти. 

Когато пристъпим към имплантологично лечение е важно да изготвим индивидуален лечебен и финансов план за всеки пациент, защото решаването на даден проблем при различните хора става по строго индивидуален начин. На първо място нашата задача е да разберем какъв е проблемът. След това какви са очакванията на човека срещу нас. 

Практиката ми като имплантолог и орален хирург ме е срещала с различни видове импланти според индивидуалните нужди на всеки пациент. В работата си най-често залагам на немските и швейцарските класически винтови импланти, както и швейцарските имедиатни базални импланти с незабавно натоварване. Разликата между тях е, че конвенционалните импланти се поставят в спонгиозната (мека) кост и се изчаква период около 6 месеца за окончателното им вкостяване и последващо натоварване, докато при базалните импланти се закотвят директно в кортикалната кост (твърдата) и не е необходимо време за костна адаптация на импланта, така те могат да бъдат веднага натоварени с протетичните конструкции. 

- Какво Ви провокира да създадете собствена дигитална зъботехническа лаборатория? 

- Решихме да го направим, за да затворим кръга лекар- пациент- зъботехническа лаборатория. Благодарение на съвременните CAD/CAM системи, конструирането и поставянето на импланти са поставени на фундаментално ново ниво, което няма аналог в сравнение със съществуващите до настоящия момент начини. 

Изцяло дигитализираната ни зъботехническа лаборатория ни дава възможност да изработваме протетични конструкции върху ситуационни модели, които предоставят възможността на пациентите да видят своята нова усмивка още преди старта на лечението. Именно това е от изключително значение за успеха на денталното лечение и съвместимостта на окончателните конструкции с изработената от стоматолога клинична картина. 

- Кажете ни, как се справяте със страха на пациентите, които посещават Вашата клиника?

- Много често пациентите подхождат към лекаря с недоверие и несигурност, поради страх от болка, неправилно изпълнение и резултатите на приложеното от стоматолога лечение. Ние предразполагаме пациента, защото сме едни от най-добрите специалисти в бранша, работим с качествени материали и притежаваме съвременно оборудване. Всичко това, съчетано с висок професионализъм. 

- Вашите пациенти какво ценят най-много - услугите, качеството, цената, професионализма? Само българи ли лекувате или и чужденци?  

- На този въпрос най-добър отговор ще дадат нашите пациенти. Практиката ни показва и доказва, че най-високо ценен е професионализмът. Когато стоматологът разполага с нужните знания и опит да приложи правилното лечение, цената няма значение. Взаимодействието между лекар и пациент е важна част от успеха на денталното лечение, независимо какво е то. 

Много пациенти изпитват страх, но той бива преодолян след първото посещения в клиниката. Това е така, защото сме професионалисти, а професионализъм е, когато стоматологът съумява да диагностицира вярно състоянието на своите пациенти, спрямо здравния им статус и успешно успява да комуникира с тях на разбираем език. 

Винаги в процеса на лечение има две страни - пациент и зъболекар. Всеки има своите отговорности в този процес. Ангажиментите на зъболекарите не са по-малко от тези на пациентите.

Именно добрата комуникация с пациентите ни печели високата признателност от страна на чуждестранните пациенти. В практиката се забелязва, че при тях лоялността, отдадеността и безкомпромисния професионализъм е от съществено значение при избора им на специалист. 

- Може ли да опишете най-сложния случай, който Вие или Ваш екип сте лекували? 

- Едни от най-сложните случаи са тези в оралната хирургия и зъбопротезната имплантация. За 24-годишната си практика като орален хирург съм се убедил, че няма нерешими случаи. Всичко, което е необходимо, са добри и задълбочени познания в анатомията и физиологията на пациента.

Може да се каже, че вродените деформации (прогения и прогнатия) на челюстта са едно от най-трудните за лечение проблеми. Когато денталният лекар се сблъсква с такъв вид проблем, той трябва да притежава задълбочени клинични и параклинични познания, които да му помогнат да приложи най-удачния лечебен подход. Пример за това е долночелюстната прогнатия, която е една от най-честите деформации, при които се налага оперативно лечение за коригиране на захапката, последващо поставяне на импланти и мостови конструкции. 

- Какви промени очаквате да настъпят в имплантологията и зъботехниката през следващите години?

- Денталната имплантация е сектор от стоматологията, който се развива изключително бързо. Зъбните импланти стават все по-популярни и все по-общодостъпни. Дигитализацията също е изключително развиваща се в бранша, а посоката на работа е комфортът на пациента, високите естетични резултати и максимално бързия възстановителен период.

Дигитализацията е ясна – ще продължава да я има. Промяната настъпи с навлизането на пандемията от Covid-19 в световен мащаб. Някои клиники промениха начина си на работа и се адаптираха, други не успяха и затвориха. 

През тези две години пандемична обстановка, дентална клиника "Medstom" не затвори врати за своите пациенти нито за ден, даже напротив – заработи на пълни обороти за своите спешни пациенти. Знаем колко коварен е вирусът, но знаем още колко силна може да бъде болката и дискомфортът от болния зъб. 

Днес вече усъвършенствахме максимално своите практики и смеем да твърдим, че прилагаме световни стандарти в септиката и антисептиката в името на здравето на нашите пациенти и лекари.

* * * * * 

 Повече за дентална клиника "Medstom" може да откриете на: https://medstom.com/

Повече за д-р Гассан Мохамед: https://implantmedstom.com/pages/za-nas

Може да запишете своя час за консултация в Medstom на тел: +359 89 669 32 23      

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!