Дентална имплантация в едно посещение с помощта на CAD/CAM

Дентална имплантация в едно посещение с помощта на CAD/CAM

Поставянето на зъбни импланти, моделирани с помощта на CAD/CAM система, позволява на пациентите да възстановят липсващите зъби в рамките само на няколко дни


Много от нашите пациенти смятат комплексното възстановяване с дентални импланти и тяхното незабавно натоварване с керамични коронки или мостове в едно посещение за научна фантастика, която не е приложима на практика.
Революционните открития при CAD/CAM технологиите дават множество възможности да се проведе лечение на едно съвсем ново равнище, което е без аналог на пазара.

Поставянето на зъбни импланти е процедура, която позволява на пациентите да възстановят липсващите зъби в рамките само на няколко дни.
Зъбният имплант е изработен от алопластичен материал, който по хирургичен път (чрез имплантологичен водач) се поставя в челюстните кости, като замества липсващите зъби и напълно възстановява техните функции (дъвкателни и фонетични).

В 20-годишната си практика нашият имплантологичен екип е поставил различни видове зъбни импланти. Доказано, човешкият организъм приема и се приспособява към различни видове зъбни импланти (базални импланти, класически или винтови зъбни импланти), които частично или напълно заместват естествените зъби и изпълняваните от тях функции.

Зъбните импланти са изработени от материали, които не предизвикват имунни или токсични реакции.

Имплантологията като наука заема все по-голям дял от денталната медицина. Именно това бурно развитие разгърна различни методи, които да осигурят максимален комфорт за пациентите избрали този тип лечение.

CAD/CAM в денталната имплантация


CAD-CAM системата е изцяло дигитализиран дизайн на зъбните редици. С нейна помощ могат да се създават персонализирани 3D коронки и зъбни мостове, които да съвпаднат перфектно с индивидуалните особености на пациента.

С точността и надеждността на съвременните производствени процеси на CAD-CAM системата, се постига удивителна точност при сканирането на устната кухина, което помага при изработването на индивидуалните протетични конструкции.

CAD-CAM система

CAD-CAM системата съдържа множество триизмерни данни, показва постижимото и неговите граници.
Дигиталната стоматология играе решаваща роля при комуникацията между лекар и пациент, тъй като пациентът може да придобие ясна и точна представа за предстоящото лечение.

Технологията отговаря на множество въпроси, като това, каква е функционалността на протетичната конструкция и каква е тяхната гаранция във времето.
В дентални клиники Медстом избрахме CAD-CAM технологията, за да затворим кръга между пациент, стоматолог и зъботехническа лаборатория.

Старите методи за възстановяване на зъбите, все още се използват, а именно чрез изпращане на отпечатъците в зъботехнически лаборатории за изработка. При този метод често се случва, че моделът може да не е достатъчно точен и да се наложи отново да се върне в зъботехническата лаборатория за корекция и/или да се доработва на място от стоматолога. Това е свързано с неудобства за пациента, както и с няколкократното му посещение до кабинета на зъболекаря.

3D дентално моделиране

Клиничен план на лечението:

 1. Възраст при първото посещение: 18 години;
 2. Първо посещение: 20 ноември 2020 год.;
 3. Завършване на активното лечение: 25 ноември 2020 г.

Въведение и предистория:

18-годишният пациент постъпва в дентални клиники Медстом, след претърпян инцидент, който е довел до тежка фрактура на горните фронтални зъби - 21 и 11.
Пациентът се намира в добро общо състояние, няма общи заболявания или придружаващи алергии.
При първото си посещение в клиниката пациентът се оплака от външния вид на зъбите си, като пожела да ги възстанови с висока естетика и функционалност.

Статус преди лечението:

 • Липсват зъби 21 и 11.
 • Здраво остатъчно съзъбие;
 • Липса на изтриване или абразия.

Пародонт:

 • Задоволителна устна хигиена и отстраняване на плака;
 • Липсват данни за фрактура на алвеоларния гребен или челюстта;
 • Единични области с леко възпалена гингива;
 • Здрав и стабилен пародонт с минимално образуване на джобове;
 • Липса на подвижни зъби;
 • Интактни функционални джобове.

Рентгеново изследване:

 • Добро костно ниво;
 • Наличие на корени на зъби 21 и 11.
 • Липса на кариеси.

Диагноза и прогноза при лечението:

 1. Здрав пародонт;
 2. Много добра прогноза за всички зъби.

Активно клинично лечение:

От направената панорамна рентгенография се установява наличие на дълбоко фрактурирани зъби 21 и 11.
Лечението започна с екстракция на двата корена на зъби 21 и 11, ревизия на екстракционната рана и нейното зашиване.
За да се възстанови дъвкателната функция и естетическия вид на пациента възможно най-бързо, нашият екип прецени, че поставянето на базални имедиатни импланти е най-доброто решение в конкретния случай.

Още при първото посещение стана ясно, че случаят на пациента е изключително деликатен, а причината е във възрастта и това, какво влияние би оказало лечението на цялостното му самочувствие.
Екипът ни отдели нужното време в планиране на лечението, за да подобрим външния вид на пациента и да възвърнем неговото самочувствие.

В следващото посещение извършихме цялостен преглед и изготвихме фото документация. Накрая насрочихме посещение за провеждане на клинична орална хирургия за поставяне на двата импланта в челюстта.

Базалните импланти бяха поставени в челюстната кост след три дни. Избрахме базални компресивни импланти (TPG), които позволяват незабавно натоварване с протетична конструкция. Поради нанесената травма и върху меките тъкани, както и бъдещата атрофия на костта, избрахме да поставим временна конструкция за период от 3 месеца, след което тя ще бъде сменена с постоянна циркониева конструкция.

Окончателно завършване на лечението с импланти и CAD/CAM коронки

Окончателно завършване на лечението направихме с поставяне (циментиране) на CAD/CAM коронките, като същевременно извършихме анализ на възможностите за хигиена в домашни условия и проверка на мекотъканния статус.

В заключение, CAD-CAM системата ни позволява да работим с висока прецизност. С нея може в едно посещение да изработим максимално точна и прецизна конструкция, отговаряща на всички биологични и анатомични особености на пациента.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!