‍‍Детето и зъболекаря – кой, кога и защо?

‍‍Детето и зъболекаря – кой, кога и защо?

Първото посещение е от съществено значение, тъй като тогава се полагат основите на връзката между детето и детския зъболекар


Първо посещение при зъболекаря

Често родителите се чудят кога за пръв път трябва да заведат своето дете на зъболекар. Отговорът е от момента, в който в устата на детето се появи зъбче, но това трябва да стане най – късно до първата година на детето. С пробива на зъбите е необходимо да се полагат грижи, за да се запази тяхното здраве – на помощ в този момент идва именно зъболекаря.

Първото посещение е от съществено значение, тъй като тогава се полагат основите на връзката между детето и детския зъболекар. Целта на зъболекаря е чрез различни похвати (обяснения, демонстрации, игри и др.) да спечели доверието на детето и по този начин да създаде едно позитивно отношение от страна на детето към професията. Доброто впечетление не само подпомага бъдещите манипулации, но и създава такъв стериотип на поведение, което определя понататъшното благополучие на оралното здраве.

Друга важна задача на детския зъболекар е да се запознае с това как е протекла бременността и първите месеци от живота на детето. Това спомага за откриване на рискови фактори, които биха повлияли бъдещето здраве на млечните зъби. По този начин детския стоматолог  изгражда индивидуален подход към детето и неговото бъдещо лечение. Внимание трябва да се обърне и на здравето на наличните млечни зъби, срокът на техния пробив, отклонения в захапката.

Особена категория представляват вредните навици. Родителите често са първите, които забелязват наличието на вредни навици при децата си. Към вредни навици се причисляват:

  • употребата на биберон след 1-годишна възраст;
  • нощното хранене с подсладено мляко;
  • родължителното кърмене;
  • честа употреба на сокове и цитруси;
  • смукането на пръст;
  • дишането през устата и спането с отворена уста.

При установяването на такива трябва да се направи консултация с детски зъболекар или специалист УНГ. Дори и за момента да няма последици, те ще се проявят след време и ще бъдат по–тежки. Бъдете бдителни, за да запазите зъбите на вашето дете здрави.

Колко често трябва да водим детето на зъболекар?

Характерна особеност е, че кариозният процес при детските зъби се развива по–бързо всравнение с при възрастните. Това се дължи на факта, че дебелината на зъбните тъкани (емайл и дентин) при млечните зъби е по–малка отколкото при постоянните зъби. Това определя, че кариесът много по–бързо прераства в пулпит (засяга се нерва), а той от своя страна – в периодонтит (инфекцията преминава в околоната кост). Този процес не всеки път е съпроводен с болка в зъба и това налага по-чести контролни прегледи – на всеки 2 – 3 месеца, според преценката на зъболекаря.

Съвети към родителите от детски зъболекар

Работата на зъболекаря е много по–лека ако има съдействието на родителите. Това се изразява в:

  • избягване на думите болка и машинка;
  • често в стремеж да помагат родителите повтарят думите на зъболекаря – това отвлича вниманието на детето и то започва да слуша тях, а не зъболекаря;
  • понякога, когато децата отказват да съдействат го правят с цел да привлекат вниманието на родителите си. В тези случаи оставете детето насаме със зъболекаря – може да има резултат;
  • насила нищо не става – това ще затрудни следващите посещения, ще направи детето негативно и ще остави травма за цял живот. Бъдете търпеливи и за кратък период от време детето Ви ще покаже напредък.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!