Диастема: какво представлява и как да я лекуваме?

Диастема: какво представлява и как да я лекуваме?

Разстояние между предните два зъба се нарича диастема. Опасна ли е тя и какви са причините и лечението й?


Диастема? Да, това е терминът, използван за разстояние между предните два зъба. Обикновено това разстояние не е опасно, но е най-голямата пречка за перфектната усмивка. Появява се често при децата, но постепенно изчезва с растежа на зъбите. И докато някои диастеми са едва забележими, други наистина могат да повлияят на външния вид на усмивката. Разстоянието между предните зъби, има различни причини и много възможности за лечение, които да ви помогнат да усъвършенствате зъбната ви редица.

Какво причинява диастема? Има няколко възможни причини:

  • Размерът на вашите зъби и челюстната кост, тоест когато зъбите ви са по-малки, те може да се подредят в челюстната кост на разстояние един от друг;
  • Фамилна анамнеза - размерът на челюстта и зъбите често се определят от генетиката, така че, ако някой в семейството ви има диастема, има по-голям шанс да я имате и вие;
  • Фамилна анамнеза - размерът на челюстта и зъбите често се определят от генетиката, така че, ако някой в семейството ви има диастема, има по-голям шанс да я имате и вие;
  • Свръхразрастване на тъканите и голяма юздичка - ако тъканта, граничеща с линията на венците е много, това може да раздалечи двата предни зъба, оставяйки разстояние между тях;
  • Смучене на палец - някои хора смятат, че това е измислица на бабите, но всъщност е истина. Когато децата смучат палеца си, това движение оказва натиск върху предните зъбки. В резултат на това предните зъби могат да бъдат изтеглени напред, причинявайки диастема;
  • Неправилни рефлекси на преглъщане - по-големите деца и възрастните могат да имат неправилни рефлекси на преглъщане. Те притискат езика си към предните зъби, когато преглъщат, вместо да го поставят в горната част на устата. Това се нарича „избутване на езика“, което причинява разстояние между предните зъби от допълнителния натиск;
  • Заболяване на венците - в някои случаи на заболяване на венците, възпалението може да причини разстояния по редица причини, включително загуба на костна маса, която може да разхлаби зъбите и да ги размести;
  • Изваден зъб – липсата на зъб може да разреди зъбната редица.


Специалистите стоматолози
 преди да препоръчат лечение, първо ще направят оценка, за да определят основната причина за вашата диастема. Например, ако имате заболяване на венците, първо ще лекуват този проблем. В друг случаи, ако е просто козметичен, ще направят препоръки за най-ефективното лечение.

Как се лекува диастемата? Видове:

1. Брекети

Това е най-често срещаното лечение за хора с големи разстояния не само на предните два зъба, а и в цялата им уста. Брекетите, прикрепени към зъбите ви, ще ги преместят в идеалната позиция. Те налагат корекции или така нареченото „затягане“ в стоматологичен кабинет през определен период от време. Това се прави, за да се контролира преместването на зъбите и те да се наместват все по-близо един до друг.

2. Инвизалайн

Това лечение работи по същия начин като брекетите, но ще подреди зъбите ви много по-бавно. Въпреки това, този метод е супер хит в момента и се използва често. Чрез серия от подвижни алайнери, които са персонализирани, за да паснат точно на зъбите на човека, зъбите отиват на правилното място. Алайнерите се сменят на всеки две седмици с нов комплект и всеки комплект е предназначен да премести зъбите ви в дадена позиция.

3. Фасети

Порцелановите фасети са предпочитан и естетичен метод за диастемни зъби. Чрез тънките порцеланови обвивки, залепени към предната повърхност на зъбите, се затваря дразнещото разстояние между зъбите. Те изглеждат много естествено, а също така са устойчиви на оцветяване с течение на времето.

4. Бондинг

Денталният бондинг е чудесна алтернатива за тези, които не искат да носят брекети. Също така е добър за тези, които се колебаят и за фасети. При него от голямо значение е фактът, че поставянето на фотополимерния материал върху зъба или междузъбните пространства не налага обработка на зъбния емайл и самата процедура е лека.

5. Корони

Зъбните коронки могат да се поставят така, че да покрият част от разстоянието между зъбите и те да имат естествен вид. Това е и най-трайно решение, тъй като короните са много издръжливи на натоварвания.

Ако сте диагностицирани със заболяване на венците, инфекцията трябва първо да бъде лекувана, преди да получите каквото и да е от изброените козметични лечения. Продължителността му ще варира в зависимост от тежестта на заболяването на венците.

Диастемата може да причини дисбаланс в челюстта. С течение на времето той може да доведе до износване на емайла, венците и костната структура. Също така може да причини дискомфорт при хранене, тъй като храната се задържа по-лесно между зъбите. В тези случаи е необходима отлична хигиена на устната кухина и почистване с конец, тъй като остатъците от храна насърчават появата на плака и гниене, а това води до лош дъх.

Кога да се обадите на вашия стоматолог?

Ако имате разстояние между предните два зъба или видите такова в устата на детето си, консултирайте се с вашия зъболекар. Той ще определи причината и може да ви насочат към ортодонт, Лечението (ако е необходимо) може да не започне веднага. Вие и ортодонтът ще обсъдите цялостния план за лечение. Ако вашата диастема е резултат от пародонтоза, вашият зъболекар може да ви насочи към пародонтолог.

Ако искате да се усмихнете с увереност, можете да се свържете с нас. Каним ви в Дентални клиники „Медстом“ на първа консултация, за да научите повече за причините и лечението на диастемата ви.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!