Дози радиация в денталната рентгенология

Дози радиация в денталната рентгенология

В дентални клиники Medstom разполагаме с изцяло дигитиализирана апаратура, която допълнително намаля нивото на отделящата се радиация.


По правило, децата и възрастните, трябва да посещават своя дентален специалист поне 2 пъти в годината, за да имат здрави зъби.
Много често се случва така, че когато посетите своя стоматолог, се налага направата на рентгенови снимки за по-добра прецизност на работата. Денталната рентгенография служи и за превенция на по-тежки дентални заболявания – скрит апроксимален кариес, който може да доведе до пулпит, проблеми с темпоро-мандибуларната става (ТМС), възпаление в синусите, наличие на кисти, които не могат да бъдат открити при рутинен преглед.
Когато се налага рентгенова снимка, много от нашите пациенти се притесняват от нивото на радиация, което се приема чрез нея.
И макар да знаем, че ползите от рентгеновите лъчи далеч надвишават рисковете, загрижеността за количеството радиация от рентгеновите лъчи остава един от най-често срещаните въпроси в стоматологията.

Предимства на денталната рентгенография:

Рентгеновите снимки са изключително важни, при превенция срещу кариес между зъбите, когато кариесът неможе да бъде открит след рутинен преглед.;

Сегментните (периапикални) рентгенови снимки визуализират зъба от корена до върха, като дават информация на денталния лекар за здравината на челюстната кост. Това е от изключително значение преди процедура по дентална имплантация и орална хирургия. С тях по-лесно може да се направи диагностика за налични абсцеси, кисти, тумори и импактирани зъби.;

Оклузалните рентгенографии служат за откриване на непробили зъби, които могат да създадат последващи проблеми със захапката или да нарушат естетическия вид на зъбите. Чрез този тип рентгенови снимки се откриват фрактури на челюстта, цепнатини на небцето или попаднали в устната кухина чужди предмети.;

Панорамните рентгненови снимки правят оценка на цялата устна кухина в едно изображение, включително зъби, челюсти и околни тъкани.

• Другият вид рентгеново изследване е CBCT (компютърна томография), което по своята същност представлява триизмерно изображение на зъбите, меките тъкани, нервните пътища и костите. Често използвани от орални хирурзи и ортодонти, изображенията от панорамните снимки позволяват по-добро планиране на лечението и поставяне на зъбни импланти.

Какви дози радиация поема организма по време на рентгенови снимки?

Радиацията се измерва в сивенти (Sv), което показва йонизиращото лъчение в човешкото тяло. Тъй като сивент е много голяма доза, повечето измервания се извършват в милисиверти (mSv).


Периапикална рентгенова снимка .004 mSv
Панорамна рентгенова снимка .007 mSv
СBCT сканиране за орална хирургия и ортодонтия .009 mSv
Сегментна рентгенова снимка .001 mSv

Излагането на голямото количество радиация, може да причини увреждане на тъканите и да увеличи риска от развитие на рак.
Проучванията показват, че средностатистическият българин е изложен на 3 mSv естествена радиация за 1 година. Тази естествено срещана радиация произхожда от радиоактивни материали в околната среда.

Специалистите споделят, че радиацията, която се приема при рентгеновите снимки е изключително малка и изцяло безвредна за човешкия организъм.
В дентални клиники Medstom разполагаме с изцяло дигитиализирана апаратура, която допълнително намаля нивото на отделящата се радиация.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!