Естествени съставки за здрави венци

Естествени съставки за здрави венци

Венците имат нужда от здравословни хранителни вещества, точно както останалата част от тялото.


Хранителните вещества помагат на венците за правилната им функция и цялостното им благосъстояние. Известен факт е, че здравето на венците ни често е отражение на цялостното ни здраве. Но понякога те са възпалени и дори може да изпитваме болка. Основната причина за възпалението на венците или гингивит е лошата хигиена на устната кухина, но може да бъде причинено и от стрес, тютюнопушене, недостиг на витамини, бременност, зъбен камък и т.н.

Запомнете, че здравите венци са розови, твърди на допир и не кървят. Грижете се добре за тях и им помагайте с колкото се може повече натурални масла, витамини и минерали. Все по–често се продават продукти за почистване на зъбите, съдържащи вредни химикали. За това бъдете много внимателни, когато пазарувате паста за зъби. Избирайте продукти с естествени съставки и измивате минимум два пъти на ден зъбите. Не забравяйте, правете го с подходяща четка, защото тя също може да нарани венците ви. Също така почиствайте между зъбите си с конец, това ще ви помогне да поддържате зъбите и венците си здрави.

ЕСТЕСТВЕНИ СЪСТАВКИ ЗА ЗДРАВИ ВЕНЦИ

1. Етерични масла за здрави венци:

  • Масло от чаено дърво;

Много проучвания показват, че етеричните масла, каквото е и чаеното дърво, могат да имат положителен ефект върху лечението на гингивит. Неразреденото масло от чаено дърво може да бъде токсично и не се използва директно в устата, но в аптеките, можете да намерите голям избор от пасти за зъби, които съдържат малки количества от това естествено и мощно антибактериално масло.

  • Ментово масло;

Освен че поддържа дъха ви свеж и чист, е известно, че маслото от мента е ефективно и за премахване на вредните бактерии в устата.

  • Евкалиптово масло;

Евкалиптовото масло се използва от векове, като силно противовъзпалително лекарство и когато се използва в концентрирани дози, е доказано, че лекува отдръпващите се венци и дори стимулира растежа на нова тъкан.

! Етеричните масла са фантастичен начин за естествена защита на вашите зъби и венци, но се препоръчва повишено внимание при употребата им, тъй като високите дози могат да бъдат опасни.

2. Хималайска сол

Може да се изненадате, но обикновената хималайска сол може да се използва за поддържане на венците здрави. Жабуренето на устната кухина с хималайска сол и топла вода по един - два пъти на ден може да защити венците ви и да намали възпаленията. Тя предпазва от инфекция и облекчава, ако има подуване. Някои хора я използват като алтернатива на водата за уста, тъй като не дразни чувствителната лигавица в устата. Но обърнете внимание, че трябва да използвате само висококачествена хималайска сол, тъй като на пазара има много фалшиви и нискокачествени имитации на хималайската сол.

! В никакъв случай не мийте събитие си с трапезната сол! Тя съдържа алуминий и в нея няма почти никакви минерали. Морската сол пък може да включва живак и микропластмаса.

3. Активен въглен

Активният въглен е всеизвестна съставка за избелване на зъби. Той безспорно е безопасната алтернатива на избелване на зъбите с продукти, които в основата си са с пероксид. Избелването с пароксид може да причини увреждане на венците и зъбите, както и да увеличи чувствителността на зъбите. За разлика от него, активният въглен е безопасен. Той се предлага като прах, в паста, а в последно време може да си закупите и четка за зъби със слой от активен въглен.

4. Кокосово масло

Извличането на кокосово масло е древна практика, която обикновено се прилагала в аюрведичната медицина. Тя включвала жабурене с кокосови или друг вид масла, за които се е смятало, че премахват токсините от венците, които причиняват лош дъх, заболяване на венците или натрупване на бактерии. И с времето това се е оказало абсолютно вярно! Жабурене с кокосово масло в устата до 20 минути на ден ще направи венците ви здрави, а дъхът ви свеж. Може да го правите докато отмятате домакинската си работа, но не забравяйте - не поглъщате от маслото.
Можете също да използвате зехтин или сусамово масло.

! Моля, обърнете внимание, че не трябва да жабурите каквото и да е масло, ако имате пломба от амалгама. Тя може да отдели живак и това няма да е полезно за устната ви кухина.

ЕСТЕСТВЕНИ СЪСТАВКИ ПРИ ВЪЗПАЛЕНИ ВЕНЦИ

1. Невен

Жабурете с невен. Той има изразено противовъзпалително въздействие. Сварете го на чай и си подгответе около 100 - 150 мл за едно жабурене. Не се пие!

2. Клеева тинктура

Жабурене с клеева тинктура. Oтличнo cpeдcтвo зa жaбypeнe нa възпaлeни вeнци. Пчелният восък e мнoгo мoщeн антисептик. Πopaди тoвa мoжe дa го пpилaгaте и ĸaтo ĸoмпpec, и ĸaтo дъвĸa, a cлeд като разтворите 30 капки в чаша вода жабурете около 4 минути.

3. Смрадлика

Жабурене със смрадлика. Това растение е широко известно с лечебните си свойства за рани и възпалителни процеси. Отварата от неговите листа е прекрасно средство за лечение на възпалени венци. В 150 мл се сложете 5 г от сухата билка и варете 10 мин. Жабурете около 2-3 минути. Не се пие!

! Но третирането на венците с разтвори е недостатъчно, когато е налице възпалителен процес. Различните естествени средства за жабурене са само спомагателни средства и не са в състояние сами да излекуват венците.

Помнете, че всяко кървене на венците по време на измиване с четка или почистване с конец означава, че венците ви са възпалени. Ако забележите подуване, промяна в цвета на венците и лош дъх, то веднага потърсете консултация със специалист!

В Дентални клиники „Медстом“ ще се погрижат за вашите венци и зъби.
Запишете си час на information@medstom.com или на телефони: +359 896 693 220 и +359 895 07 17 17.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!