Как да изберем подходяща четка за зъби

Как да изберем подходяща четка за зъби

Най-често задаваният въпрос на стоматолога е: „Електрическа или ръчна четка за зъби?“


Преди всичко трябва да знаете, че четката за зъби е най-важния елемент за устната хигиена и най-важната част от процеса на почистването на зъбите. Много хора смятат, че  главният фактор за устната хигиена е пастата за зъби или водата за уста, но грешат. Вярно е, че те са сред елементите, които помагат за по-доброто почистване на зъбите, но сами по себе си, без правилно миене на зъбите с подходяща четка, нямат стойност.

Как трябва да се извършва четкането?

Четкането трябва да се извършва с най-голямо усърдие в зоните на задържане на плака. Тези области са:

  • В междузъбни пространства - областта между зъбите. Тези зони са трудно достъпни за почистване и затова понякога остатъците от храна се задържат, причинявайки кариес и/или гингивит. За тяхното почистване използвайте конец за зъби или интерпроксимални четки.
  • Дъвкателната повърхност на кътниците – там има ямки и пукнатини, които са силно застрашени зони от задържане на храна и отлагания на плаки. Запомнете тези пукнатини могат да бъдат измити с леко и хоризонтално движение на четката. За това бъдете много внимателни!
  • Гингивалният ръб - мястото, където зъбът се съединява с венеца. Почистването трябва да се прави вертикално и с леки вибрации в областта, не хоризонтално, за да не се нарани гингивата. И отново с мека четка.    

Времето

Времето е следващият важен фактор за премахване на плака. Необходимо е да миете зъбите си минимум 3 минути. Всъщност правилното почистване от 3 минути дори веднъж на ден е по-ефективно от миене три пъти на ден от по 1 минутка или дори по-малко, както със сигурност ви се е случвало.

Вечната дилема - ръчна или електрическа четка?

Решението за ръчна или електрическа четка за зъби се определя от уменията и сръчността на човека. Няма верен отговор на този въпрос.

1. Ръчна четка за зъби:

Ако се извършва правилно измиването на зъбите – с правилната техника и достатъчно време, се постигат блестящи резултати на устната хигиена.

2. Електрическа четка за зъби:

  1. Тя има предимствата на вибрациите и движенията, които спестяват интензивното четкане, което правите с ръчната четка. Важното е тя преди всичко да е мека и да се съобразявате е техниката й на движение. Запомнете, че при електрическата четка най-важно при миенето на зъбите е правилното й използване.
  2. Електрическата четка е подходяща обикновено при по-възрастните хората или при подрастващите - в пубертетна възраст. Това е така, не поради липса на способности, а защото младежите по-малко се интересуват от тази грижа, а възрастните хора лесно се изморяват. В тези случай тя е от голяма помощ.
  3. Предимство на електрическите четкиза зъби е, че имат таймер, който ни казва кога трябва да приключим с четкането. Това ни помага да не изчисляваме времето, с които почти винаги не се съобразяваме.
  4. Друго предимство е, че обикновено прави вибрации и движения, които подобряват четкането. Тези движения могат да се правят и с ръчната четка, но обикновено те не се правят от всички правилно.

Въпреки че, електрическа четка за зъби има своите предимства, не винаги се предлага от стоматолозите и не винаги може да помогне да се подобри качеството на дневната хигиена.

Още:

  • Междузъбните зони трябва да се почистват ръчно и с конец, тъй като нито една от четките няма достъп до тези зони;
  • При пациенти с фиксирани протези, тоест мостове, корони и импланти , иригаторите са много полезни. Това е устройство с вода под налягане, което премахва остатъците под тези протези.     

Заключения

Електрическата четка за зъби предлага няколко предимства, когато става въпрос за по -добро спазване на ежедневната устна хигиена. Но имайте предвид, че с внимателното използване на ръчната четка за зъби ще постигне същите резултати, като при почистването с електрическата четка за зъби. Следователно вашето личното решение трябва да се основава на умението ви да използвате правилно ръчната четка или да оставите електрическата да ви помогне!

И ако все още имате съмнения - електрическата четка за зъби винаги ще се препоръчва.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!