Как да се грижим за брекетите си? Какво да правим и какво не?

Как да се грижим за брекетите си? Какво да правим и какво не?

Поставянето на брекети е първата стъпка към перфектната усмивка. За да сте сигурни обаче в крайния резултат, трябва да изберете добър ортодонт


Поставянето на брекети е първата стъпка към постигането на перфектна усмивка. За да сте сигурни обаче, че се движите в правилна посока, трябва да изберете добър ортодонт, който внимателно да следи състоянието на вашите зъби.
Ако скоро сте си поставили брекети или обмисляте да го направите, трябва да сте подробно запознати с всичко необходимо и това, какво трябва или не трябва да правите.

Четкайте зъбите си след всяко хранене

Редовното миене на зъбите е изключително важно за добрата устна хигиена. Значението му става още по-голямо, когато имате брекети.
Брекетите, дъгата която ги свързва и ластиците, създават условия за ретенция на храна, натрупване на бактерии и плака.

Когато носите брекети е много важно да поддържате зъбите си чисти. Храната между зъбите трябва да бъде отстранена незабавно, за да се предотврати наслояването на плака по зъбите и венците, което може да доведе до много тежко възпаление на венците – гингивит и кариес на зъбите. Макар че обикновено стоматолозите препоръчват да миете зъбите си 2 пъти дневно, когато носите брекети, това трябва да се случва след всяко хранене.

Използвайте конци за зъби и интердентални четки

Подобно на миенето на зъбите, използването на конци премахва в дълбочина частиците храна, които са твърде упорити или не могат да бъдат достигнати с четката.
Брекетите в устата ви ще направят почистването с конец изключително трудна и предизвикателна задача, но предимствата си струват усилията.

Жабурете с антибактериална вода за уста (когато почистването с четка и конец не е възможно)

Миенето с четка и конци за зъби е от основно значение за режима и здравето на зъбите, но не винаги е възможно. Когато няма как да измиете зъбите с четка или да използвате конец, жабурете устата си с антибактериална вода. Това няма да замести основната грижа на зъбите, но е по-добре от липсата на такава.

Защитете зъбите си, когато спортувате

Ако тренирате някакъв спорт, който може да застраши състоянието на вашите зъби, е хубаво да вземето допълнителни предпазни мерки.
Жизненоважно е да защитите устата и брекетите си. Задължително е да информирате ортодонта си, за да може той да ви осигури предпазител за уста. По този начин ще защитите брекетите и зъбите си.

Спазвайте редовните посещения при вашия ортодонт

Спазвайте стриктно всички ежемесечни срещи при вашия ортодонт. Това ще му помогне да следи състоянието на вашите брекети, а вие ще избегнете дискомфорта при възникнали проблеми.
Дори да нямате насрочена среща, свържете се с него, ако сте забелязали нещо нередно, което ви притеснява.

Не яжте храни, които могат да повредят брекетите ви

Ако носите брекети, трябва да сте по-внимателни към храните, които консумирате. Много е важно също така да не се отхапват храните с предните зъби, а да се нарязват и сдъвкат със задните зъби.

Избягвайте храни като:

  • Тестени изделия - това включва гевреци, твърди рула и пица. Те могат да бъдат трудни за ядене и много по-лесно могат да се забият в брекетите и да създадат проблеми;
  • Хрупкава храна – пуканките и царевичният чипс също са потенциална заплаха. Те могат да разхлабят лентите и да разглобят скобите;
  • Твърда храна - Това включва всички видове ядки. Хапването на твърда храна може да повреди както зъбите, така и брекетите ви, като ще причини болка, ако наскоро сте ги поставили или коригирали;
  • Лепкава храна - Това са дъвки, карамел или тофи. Подобно на тестените храни, те могат лесно да се залепят за брекетите и да причинят щети;
  • Захарна храна – Всички видове бонбони и захарни изделия. Захарта сама по себе си може да повреди зъбите, особено когато попадне между брекетите и зъбите. В комбинация с киселината и карбонизацията може да ерозира лепилото, което поддържа брекетите на зъбите.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!