Как да се грижим за зъбите си по Коледа?

Как да се грижим за зъбите си по Коледа?

Коледните меденки и курабийки са особено популярни през този период. Поради високото им съдържание на захар, грижата за зъбите след всяко хранене е много важна


Коледа е прекрасна, но освен красивия дух, който ни носи, е изключително опасно време за зъбите ни. Всяка година стоматолозите предупреждават да се внимава с лакомствата и съобщават за по-големия брой спешни случаи, които се генерират по това време на годината, но в (пред)коледния период консумацията на шоколад и захарни изделия нараства бързо. През седмиците преди и около Коледа винаги има много сладки изкушения. Меденки, канелени звездички, щолен… са на трапезата ни в този период. Те могат да ни увредят зъбите, ако не се грижим правилно за тях. Основният виновник е захарта, съдържаща се в лакомствата, тя е източник на храна за бактериите в устата. И все пак не е нужно да се отказвате напълно от сладкото, ако спазвате няколко важни правила.

Когато коледните пазари ухаят на греяно вино, печени бадеми и прясно изпечени коледни бисквитки, месец предварително няма как да устоим. Захарта, киселинните и нишестените храни могат да оставят трайни следи върху зъбите ни. Причината за това се крие в устната флора, тоест бактериите в устната кухина. Много микроорганизми, които живеят там, са важни за здравето, разграждането на храната и имунната ни система, но за съжаление някои щамове бактерии могат да атакуват зъбите. Те се хранят с въглехидрати, които се съдържат в особено високи концентрации в захарта и бялото брашно. Веднага след консумация на сладкиши, газирани напитки или други коледни изкушения, рН стойността в устата ни спада и се образува кисела среда.

За информация - в здрава уста стойността на pH е между шест и седем, тоест в химически неутралния диапазон. Въглехидратите, като захарта понижават стойността на pH в устата до киселинния диапазон, стойността му става между четири и пет. Слюнката обикновено може да неутрализира тези киселини и да реминерализира зъбите отново при условие, че има достатъчно време и производството на бактериална киселина не се стимулира отново и отново, чрез консумация на повече сладкиши.

В допълнение към въглехидратите като захар и газирани напитки, виното и киселите храни също могат да намалят стойността на pH в устата и да натоварят допълнително зъбния емайл. Греяното коледно вино, например, което има сладък вкус поради добавената захар, има pH стойност четири и автоматично попада е в киселинния диапазон, следователно уврежда нашите зъби. Плодовите сокове, фрешовете и лимонадите също са вредни, дори минералната вода без захар може да увреди зъбите ни, защото съдържа разтворен въглероден диоксид.

Най-важната и ефективна превенция е непрекъснатата грижа за устната кухина с четка и паста за зъби, както и почистването с конец за зъби. Ако почистваме добре зъбите си поне два пъти на ден (за предпочитане с електрическа четка, с меки до средно твърди косми), бактериите няма да се размножават в устата ни. Разбира се, още по-добре е да си мием зъбите след всяко хранене, въпреки, че трябва да мине малко време, за да може слюнката първо да неутрализира стойността на pH в устата ни, преди да почистим механично повърхността на зъба. Това е особено вярно, ако консумираме често кисели или сладки напитки и храни. За това по-добре е да се изчака половин час, а след това старателно да се измием, за да защитим зъбите си. Колкото по-често през деня ядем сладки или кисели храни и напитки, толкова по-често нивото на pH в устата ни пада. Затова е по-добре да не хапваме бисквитки и други сладки лакомства няколко пъти на ден или между две хранения и в никакъв случай след измиване на зъбите вечер, защото тогава остатъците могат да действат върху зъбите ни цяла нощ и да имат пагубни последици в дългосрочен план.

За да ускорим неутрализацията също, може да изпием чаша чешмяна вода или негазирана минерална вода и да изплакнем устата си с нея. Дъвките или таблетките за смучене без захар също помагат, защото стимулират производството на слюнка. Освен това трябва да включим в диетата си храни, които предпазват зъбния емайл. Такива храни са: лук, див лук и чесън - те съдържат сулфиди, които имат антибактериален ефект и по този начин ни помагат за поддържане на устната кухина, предпазвайки я от вредните бактериални щамове.

Да ядем сирене! То може да бъде добра предпазна мярка, тъй като стимулира производството на слюнка, балансира pH на устната кухина, като действа като киселинен буфер и възстановява зъбния емайл. Добавянето на зехтин към ястията може да се превърне в добър съюзник, поради многото полезни свойства, които има и може да повлияе на здравето на венците ни.

И да внимаваме с твърдите храни, като нугата например, защото тя може да увреди пломби, коронки, фасети, протези и т.н.

Поддържането на правилна устна хигиена ще бъде от ключово значение за здравето на устната ни кухина. Ежедневната рутина за миене на зъбите след всяко основно хранене и преди всичко преди лягане, в продължение на 2 минути, с четка за зъби, която е в добро състояние, не трябва да се променя през коледните празници дори да се храним далеч от дома. Не трябва да се забравяме и междузъбната хигиена. Поне веднъж на ден трябва да използване конец за зъби. Посещението при зъболекар за оценка на състоянието на оралното здраве преди празниците е най-правилното решение. Хубаво е зъбите ни да се почистват професионално, което да включва и премахването на зъбен камък, който е опасен не само за зъбите. Така зъбите ни ще преминат през коледния сезон в добро здраве, а ние ще се радваме на спокойствие и празнично настроение.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!