Как диетите влияят на оралното здраве?

Как диетите влияят на оралното здраве?

Какво въздействие имат диетите върху оралното ни здраве? Кои са полезните храни и кои са тези, които да избягваме, за да имаме красива и здрава усмивка?


Месец след коледните и новогодишните празненства и пиршества дойде време да се отървем от натрупаните излишни килограми.

С някоя „чудодейна диета“? Не бързайте!

Тези режими за отслабване, обещаващи бърза загуба на тегло, с малко усилия и с дисбаланс в приема на необходимите за организма хранителни вещества, крият рискове и определено трябва да се внимава с тях. Ограничаването на цели групи храни, без наблюдение от специалист-диетолог, е изключително рисково. Именно такива диети са много популярни през последните години - богатите на протеини и с ниско съдържание на въглехидрати и витамини. След такава диета имунната система на човек рязко пада и може да причини множество заболявания на тялото и устата, каквито например са гингивита и пародонтита. Отслабване с режим без витамини А, В и С би ни направило по-уязвими към появата на рани в устата и ерозия на зъбите. За да разпознаем хранителен режим, криещ опасности за оралното ни здраве, трябва да следим за:

  1. Диети, обещаващи бързи или „магически“ резултати;
  2. Диети, които забраняват консумацията на определени храна или цели групи;
  3. Диети, съдържащи списъци с добри и лоши храни.


Диетолозите съветват да се избягват диети, чрез които бързо се свалят излишните килограми, за сметка на физическото, оралното, а понякога дори и на психическото здраве. Но ако все пак решите да се подложите на такава „чудотворна диета“, трябва да знаете, че поемете и рисковете, които този режим ще има върху организма ви. И забележите ли някакво влошаване на общото или оралното ви здраве, трябва да я прекратите незабавно.

Други режими, които имат отрицателно действие на оралното здраве са тези, които включват продукти със заместители на захарта. Обикновено това са съставките завършващи на „оза“, например: захароза, фруктоза и глюкоза. Всички тези захари могат да увредят зъбите. За това винаги трябва да се чете списъка със съставките на етикетите, когато се пазарува. Много продукти обаче съдържат захари, които са посочени на етикета като „въглехидрати“, а „без добавена захар“ не означава непременно, че продуктът не съдържа захар, а че не е добавена допълнителна захар. Стафидите и други сушени плодове, макар и здравословна храна, също могат да съдържат големи количества захар. Освен това са лепкави и могат да останат по зъбите и да създадат проблеми в устата. Силно киселите храни, каквито са доматите и цитрусовите плодове (портокали, грейпфрути и лимони) могат да причинят ерозия на зъбите или раздразнения в устата, каквито са афтите например.

Видовете проблеми с оралното здраве причинени от диета са:

  • При липса на витамин А се променя състава на слюнката, което намалява нейните антибактериални свойства;
  • Кариеси и инфекции, причинени от много кисели или сладки плодове, от ограничен прием на мазнини, витамин D или калций;
  • Появяват се лезии на лигавицата, като стоматит и хейлит, причинени от липса на витамин В2;
  • Променят се вкусовите рецептори, поради липса на витамин В12;
  • Намалява се способността за бързо възстановяване от наранявания и се повишава предразположеността към инфекции, поради липса на витамин С.
  • При липса на витамини и минерали се влошава състоянието на костите (максиларна кост) и лигаментите (пародонтален лигамент).


Разбира се, не всички режими за отслабване са опасни за здравето и зъбите. Например, яденето на здравословни храни е подходящо, както за отслабване, така и за цялостно и орално здраве. Такива са режимите, които са богати на витамини, минерали, пресни плодове и зеленчуци. Храните, които имат положително действие на оралното ни здраве са мляко, сирене, ядки и месо. Тези храни са с високо съдържание на калций и фосфор и помагат за минерализирането на зъбите. Зелените зеленчуци, като броколи и спанак също са с високо съдържание на калций. Те са изключително подходящи за хора, които не могат да приемат млечни продукти, с така наречената непоносимост към лактоза. Други храни, полезни за оралното здраве, са твърдите и хрупкави плодове и зеленчуци, като ябълки, круши и моркови. Яденето им ще създаде повече слюнка, която помага да изчистването на хранителните частици от зъбите, венците и езика. Добър избор за напитки са млякото и неподсладените чайове.

Най–добрият избор, който можете да направите, е да се доверете на професионалист-диетолог, който ще ви изготви индивидуален и здравословен план, които да включва всички необходими хранителни вещества по пропорционален начин. Заложете на балансиран и здравословен режим на хранене и той ще бъде ключът към по-добра фигура, цялостно здраве и красива усмивка.

Ако ви е необходима информация, за това кои храни в диетата ви са подходящи за здравето на вашите зъби и венци, винаги може да се обърнете към специалист от Дентални клиники „Медстом“, който също ще ви обясни каква е връзката между дадена диета и орално здраве. А след задълбочен преглед на състоянието на устната ви кухина, ще ви препоръча и евентуални промени в начина на хранене, за да поддържате усмивката си здрава.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!