Как гризането на нокти се отразява върху зъбите?

Как гризането на нокти се отразява върху зъбите?

Гризането на нокти е подсъзнателен навик, зараждащ се в ранна детска възраст, чиито причини за поява са силно напрежение и/ или стрес.


Гризането на ноктите или наричанo още с медицинското название онихофагия е вреден навик, който може да причини широк спектър от проблеми – от влушаване на цялостното здравословно състояние до това на зъбите и устата.
Гризането на нокти е подсъзнателен навик, зараждащ се в ранна детска възраст, чиито причини за поява са силно напрежение и/ или стрес.

Специалистите съветват, навикът да се овладее още в началото на своя зародиш, защото впоследствие става все по-трудно и крие повече рискове за здравето.
Към момента причините за гризането на нокти са неизвестни, но голяма част от специалистите смятат, че това са физическа проява на тревожност, напрежение и стрес.

В днешната блог статия, стоматолозите от дентални клиники Медстом, подробно описват всички последици причинени от гризането на нокти, както и полезни съвети, които да ви помогнат в борбата с вредния навик.

Проблеми при гризането на нокти:

  • Бактериални проблеми - контактът с ноктите може да доведе до пренос на бактерии, което увеличава риска от инфекции в устата. Под ноктите има хиляди групи бактерии, които попадайки в устната кухина се разнасят в цялото тяло.
  • Проблем със захапката – ежедневното гризане на нокти оказва натиск върху челюстната кост. Това може да доведе до изместване на зъбите и да влоши тяхната позиция.  Когато проблемът остане неглижиран, пациентите достигат до етап, когато се нуждаят от ортодонтско лечение.
    Проблем е и постоянното натоварване, което може да окаже влияние и върху темпоромандибуларната става, което от своя страна причинява затруднения и болки при функция хранене.
  • Заболяване на венците -  доказано в практиката е, че хората, които гризат ноктите си, страдат в голям процент от зъболяване на венците. Ежедневният контакт на ноктите до венците, може да причини поява на гингивит. Това е така, защото грубите крайща на ноктите разкъсват тъканите на венците, излагайки ги на повишен риск от бактерии.
  • Ерозия на емайла – микротравмите, които се причиняват по време на гризането на нокти, са в състояние да предизвикат ерозия на емайла на зъбите. Ерозията ще доведе до чувствителност на зъбите и венците. Нещо повече, може да предизвика бруксизъм или състояние, при което несъзнателно стискате или скърцате със зъби.
    Бруксизмът може да доведе до значително увреждане на зъбите – изтриване на зъбната структура и дори счупване. Всичко това значително понижава здравето на устната кухина, като причинява силна болка и доскомфорт.
  • Лош дъх (халитоза) – в случай на лош дъх връзката с гризането на нокти се основава на преноса на бактерии и последващото им развитие в устната кухина.

Съвети, как да спрете гризането на нокти:

След своето развитие и задълбочаване, гризането на ноктите може да бъде труден навик за отстраняване.
Но въпреки това има няколко стратегии, които могат да помогнат на мозъка по време на стрес и напрежение. Препоръчваме да режете  ноктите си редовно, за да няма достатъчно дължина за гризане.
Също така, може да помислите да направите хубав маникюр, така естетически приятните нокти могат да ви помогнат да се мотивирате, за да не ги развалите.
Съветът ни е, да замените навика си за гризане на ноктите с друг, по-малко вреден начин да заемете ръцете си, като например игра със стрес топка. 

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!