Как маските за лице влияят на оралното здраве?

Как маските за лице влияят на оралното здраве?

Медицинските маски за лице влияят на оралното здраве, криейки редица рискове, свързани с устната кухина


Световната пандемия, причинена от новооткрития коронавирус Covid-19, наложи нов стандарт за живот в целия свят. Новият ред създаде нови обстоятелства на работа, свободно време и социални контакти. Наред с глобалния риск за здравето на цялото човечество и с ежедневните строги мерки за предпазване от евентуално заразяване, вече сме свидетели на най-ускорените промени на начина ни на живот. Тази промяна е тук, за да остане, затова човечеството навлиза в нова ера.

Една от основните мерки, наложила се в световен мащаб, е носенето на медицински предпазни маски за лице, с цел ограничаване разпространението на вирусната инфекция.
Несъмнено носенето на медицински маски на обществени места, оказва позитивно влияние върху скоростта на разпространение на вирусната инфекция, но редом с това влияе негативно върху нашето орално и дентално здраве.
Голяма част от хората вече приеха като нещо нормално носенето на маски в магазините, ресторантите, та дори и навън. Всички сме обединени под шапката на една обща цел - овладяване на бързото разпространение на COVID-19, което поставя здравната ни система пред трудно изпитание в приема и лечението на заразените пациенти.

Въпреки множеството плюсове на маските, съществуват и много „скрити рискове“ от тяхната ежедневна и постоянна употреба.
Световните зъболекари предупреждават, че носенето на медицински предпазни макси за лице може да се отрази на състоянието и хигиената на устата.
Според денталните специалисти, когато устата и носът са покрити дълго време, се променя дишането - човек започва да диша основно през устата. Това ограничава притока на влага и води до сухота.
Сухата уста предразполага към кариеси, пародонтит и лош дъх.
Сухотата в устата или още наричана ксеростомия, се дължи на намален дебит на слюнчения поток. Причините за възникването на перманентна или временна сухота в устата са разнообразни и лечението се състои в увеличаване на слюноотделянето с прости мерки или с употребата на медикаменти след консултация със специалист.

Ето какво съветват специалистите, за да се избегнат нежеланите реакции от носенето на медицински предпазни маски за лице:

  1. първо и много важно е да не пропускате контролните прегледи при Вашия стоматолог. Професионалната оценка на състоянието на Вашите зъби е от ключова роля за ранното диагностициране на последващи проблеми;
  2. флуорът е от изключително значение в такива ситуации. Той е свързан основно със здравето на зъбите и костите. Най-големият естетствен източник на флуор е водата. Набавяме си го още чрез пастата за зъби, обогатена с флуор, чрез хранителни добавки и храни, съдържащи флуор;
  3. вероятно вече сте го чували, но е много важно да почиствате зъбите си с четка и паста поне два пъти дневно, както и да използвате конец, който да запази чисти пространствата, където пастата и четката не могат да почистят;
  4. хидратацията на организма и приема на течности е от ключова роля за здравето на устната кухина. Приемът на повече течности ще подпомогне слюноотделянето и ще предотврати появата на кариеси.


Специалистите на дентални клиники Медстом застават зад предприетите мерки за ограничаване разпространението на вирусните инфекции. Като лекари, ние знаем колко сериозно заболяване е новият коранавирус, ако не се лекува навреме.

Затова сме предприели и стриктно следваме всички мерки, за да осигурим безопасността, както на нашите служители, така и на нашите пациенти.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!