Как оралното здраве може да окаже влияние върху цялото тяло

Как оралното здраве може да окаже влияние върху цялото тяло

Устата е вратата към храносмилателната и дихателната система, което е от съществено значение за поддържане на цялостното здравословно състояние на организма


Каква е връзката между устната кухина и организма?

Устната кухина е вратата към храносмилателната и дихателната система, което е от съществено значение за поддържане на цялостното здравословно състояние на организма.

В устата съществува оптимално количество от т.нар. „добри бактерии“, които не оказват вредно влияние върху тялото. Въпреки това, липсата на добра устна хигиена, хормоналните промени, липса на нормално слюноотделяне или генетични нарушения, могат да доведат до промяна в здравословния баланс в устната кухина, които да причинят различни заболявания в целия огранизъм.

Тези бактерии създават плака, която се натрупва върху зъбите и венците. Оставена без наблюдение, плаката може да доведе до заболявания на венците, като гингивит или пародонтит.

Инфекциите на венците позволяват на бактериите да навлизат в кръвта през тях, образувайки плака и кръвосъсирване. Кръвните съсиреци могат да ограничат притока на кръв и да доведат до инфаркт или инсулт.

Липсата на орална хигиена може да доведе до следните заболявания:

  • ендокардит – инфекция на вътрешната лигавица на сърдечните клапи и камери. Това може да се случи, когато бактерии и микроорганизми от друга част на тялото, например от устната кухина, се разпространят през кръвообращението към областта на сърцето;
  • сърдечно-съдови заболявания – това включва клас заболявания, включващи сърцето или кръвоносните съдове, понякога причинени от сгъстяване на плаки и укрепване на стените на артерията, което често води до инфаркт или инсулт;
  • усложнения при бременност и раждане – възпалението на венците може да предизвика редица разрушаващи тъканите усложнения, които преминават в кръвообращението и могат да причинят преждевременно раждане или спонтанен аборт;
  • пневмония – известно е, че наличието на орални патогени, свързани с инфекция на венците, повишава риска на пациента да развие или ескалира респираторно заболяване;
  • загуба на паметта – нездравите венци могат да позволят на бактериите да навлязат в кръвта и да се разпространят в мозъка, причинявайки възпаление и производство на токсични протеини, които причиняват болестта на Алцхаймер;
  • отслабена имунна система - излишните вредни бактерии във венците могат да създадат тежък дисбаланс в микробната област на венците. Това от своя страна отслабва имунната система.


Ако инфекцията на венците прогресира до състояние на пародонтит, това може да доведе до загуба на зъб.

Загубата на зъб въздейства неблагоприятно върху целия организъм, като създава смущения в храносмилането, фонетиката, естетиката, а всичко това се отразява върху външния вид и психическото състояние на човека.

Загубата на зъби може да принуди човек да ограничи консумация на някои храни, което води до риск от недохранване и други заболявания.

Мнозина, които имат загубени зъби, започват да се въздържат от усмивки и социализация, а причината често е съществуващо неудобство.

Тъй като усмивката и социализацията са неразделна част от психичното състояние на човека, въздържането от тях през дълги периоди от време, може да има отрицателно въздействие върху мозъка.

Как да поддържате добра орална хигиена?

  • Редовното миене и четкане на зъбите е най-добрият начин за предотвратяване разпространението на бактерии и плака в устата. Водата за уста също помага за унищожаване на бактериите, които могат да останат след миене на зъбите с четка и паста.
  • Редовните посещения при зъболекаря позволяват професионална оценка на текущото състояние на оралното здраве.
  • Някои лекарства имат страничен ефект, като инхибират (намаляват) производството на слюнка в устата. Слюнката помага в борбата с бактериите, затова Ви съветваме да се консултирате със специалист-стоматолог, когато имате сухота в устата.

До какви последици могат да доведат заболяванията на венците?

Началните признаци на проблеми с венците могат да бъдат решени с честата употреба на специализирани разтвори или вода за уста. Но ако заболяването на венците прогресира до напреднал стадий (напреднал пародонтит), това означава, че инфекцията вече се е разпространила под линията на венците и около корените на зъбите, в такива случаи може да се наложи кореново лечение или хирургична намеса.

Пациентите с напреднала пародонтална болест, вероятно вече са загубили зъби или са в процес на загуба. За да бъде ограничена инфекцията, може да се наложи орален хирург да екстрахира (извади) засегнатите зъби.

При пациентите, при които се налага изваждане на зъбите, решението е замяна на липсващите зъби с поставяне на частична или цяла протеза или дентална имплантация.

Протезите трайно ограничават пациента в консумацията на твърди храни. Покритието на протезата на небцето също може да причини загуба на апетит и допълнително да усложни храненето.

Зъбните импланти, от друга страна, могат да възстановят до 85% от първоначалното натоварване на захапката (в сравнение с протези, които възстановяват едва до 25%). Те действат и като корен на зъб, за да подсилят челюстната кост и да поддържат нейната цялост.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!