Как здравето на устната кухина влияе върху цялото тяло

Как здравето на устната кухина влияе върху цялото тяло

Добрата хигиена на устната кухина предпазва от различни орални инфекции, които могат да увредят общото състояние на човешкия организъм.


Устната кухина играе ролята на врата, която води до храносмилателните и дихателните пътища на тялото.  Поради тази причина от изключително важно значение е поддържането на здравето на устната кухина и предпазването от навлизането на вредни нашественици.

Липсата на хигиена на устната кухина може да доведе до различни проблеми, които да навредят на общото ви здравословно състояние. Например хормонални промени, липса на слюнка или някои други стомашни нарушения.

Когато вредните бактерии попаднат в устната кухина на човека, те образуват плака, която се изгражда върху зъбите. При по-голямо количество тя може да инфектира зъбите и венците. Вследствие на което може да се развие гингивит, пародонтоза или други по-сериозни инфекции.

До какво може да доведе оралната инфекция?

  • Ендокардит - Това е възпалително заболяване на ендокарда на сърцето и сърдечните клапи, причинено от микробна инфекция. Ендокардитът може да бъде остър или подостър, в зависимост от клиничната картина. Обикновено той се развива, когато бактериите се разпространят през кръвта ви и се прикрепят към зоните в сърцето.
  • Сърдечно-съдови заболявания – Често пъти проявата на този вид заболявания се причиняват вследствие от натрупването на плака в устната кухина. При пренебрегване на навременното му почистване, може да доведе до удебеляване и втвърдяване на артериалните стени, което води до инфаркт или инсулт.
  • Пневмония - Известно е, че наличието на орални патогени, свързани с инфекция на венците, повишава риска от развитие или ескалация на съществуващо респираторно заболяване.
  • Отслабена имунна система - Излишъкът от вредни бактерии във венците може да създаде сериозен дисбаланс на венците. Това от своя страна отслабва имунната система, което води до отслабване на имунната система.

Как да се предпазим от орална инфекция:

  • Посещаването на зъболекар редовно (поне два пъти годишно) позволява на стоматолога да проследи текущото здравословно състояние на устната ви кухина;
  • Използването на вода за уста е най-добрият начин за предотвратяване на разпространението на бактерии и плака в устата;
  • Използването на конец и честата смяна на четката за зъби са от изключително важно значение за намаляване на бактериите.


Стоматолозите на дентални клиники Медстом препоръчват да не пренебрегвате  и най-лекия дискомфорт в устната ви кухина.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!