Каква е разликата между гингивит и пародонтит - пародонтоза?

Каква е разликата между гингивит и пародонтит - пародонтоза?

Гингивитът и пародонтитът или пародонтоза са състояния, които засягат венците и оказват негативно влияние върху здравето на устната кухина.


Гингивитът и пародонтитът, познат още като пародонтоза, са състояния, които засягат венците и оказват негативно влияние върху здравето на устната кухина.

Гингивитът е ранен етап на заболяване на венците. Много е важно да забележите ранните признаци за появата на гингивит, защото ранната диагностика е ключов фактор при правилното лечение на зaболяването.

По своята същност, гингивитът е възпаление на венците и обикновено предшества пародонтита, който пък е основна причина за загубата на зъб при възрастните.
Основната разлика между двете състояния е, че гингивитът е обратим и не засяга костта, докато пародонтитът е необратим и се характеризира със загуба на кост.

Характерно за ранните стадии при появата на гингивит е натрупването на плака, която съдържа бактерии, в резултат на което венците се възпаляват и лесно кървят по време на миене. Въпреки че венците могат да бъдат раздразнени, зъбите все още са здрави. Ясни признаци за възпаление на венците са: зачервени подути и болезнени венци, които лесно кървят при допир или хранене.

Добра новина е, че на този етап не е настъпило необратимо увреждане на костта. Гингивитът е най-леката форма на заболяване на венците, но ако остане нелекуван може да влуши цялото състояние на устната кухина.
Прогнозата за дългосрочното цялостно здраве е лоша, когато гингивитът не се лекува. Оставен без надзор, гингивитът може да премине към пародонтоза.

Гингивитът е ясен предупредителен знак от нашите зъби и венци, че трябва да сме по-активни по отношение на здравето на устната кухина и като цяло. Добрите навици за хигиена на устната кухина, като четкане два пъти на ден, редовни прегледи при личния зъболекар, ежедневно почистване с конец и използване на вода за уста могат да помогнат, предотвратяват и дори да обърнат гингивита в здрави венци.

Пародонтит – възпаление на зъбодържащия апарат

Когато се развие пародонтит, костта започва да се отдръпва, получава се т.нар загуба на кост и се образуват джобове. Тези малки пространства между зъбите и венците събират плака, а имунната система на организма се бори с бактериите в нея. Борбата на имунната ни система за спасяване на венците не е лесна. На този напреднал стадий на заболяване на венците, известно още като агресивен пародонтит, зъбите вече са подвижни и често следва тяхната загуба.

Симптомите на пародонтоза включват червени, подути или кървящи венци, болка при дъвчене, отдръпване на венците и образуване на джобове. В този момент трябва да посетите зъболекаря си възможно най-скоро. Болестта на венците е нещо, което хората, които изпитват симптоми, не могат да си позволят да отлагат или оставят без надзор, тъй като нелекуваният пародонтит води до загуба на зъби.

Как да разберем дали имаме гингивит или пародонтоза?

Ето няколко съвета как ги различите:

  1. Възраст - пародонтитът е рядко срещан при тинейджърите. Формите на пародонтит при юношите са локализирания ювенилен пародонтит и пубертетния пародонтит. Етиологичен фактор за възникване на локализираната форма е Haemophilus actinomycetemcomitans, както и P. intermedius и Capnocytophaga, а при пубертетния P. intermedius и C. sputigena. При пубертетния пародонтит е налице дефект във фагоцитозата, поради което се стига до остро възпаление на венеца, загуба на костна тъкан, млечни и постоянни зъби. Това състояние се комбинира и с чести инфекции на дихателните пътища, отити, синуити и др.
  2. Болка - болката при дъвчене може да е знак, че Вашата пародонтална болест е преминала от гингивит до пародонтит.
  3. Състояние на зъбите - Ако имате гингивит, зъбите Ви трябва да бъдат стабилни, въпреки че венците ви могат да бъдат раздразнени, зачервени и подути. Ако зъбът или зъбите са подвижни, е по-вероятно да имате пародонтит.
  4. Дишане - ако вашият гингивит е прогресирал до пародонтит, може да забележите, че имате постоянен неприятен дъх, което е последстве от излишните бактерии в устата.

Ако имате симптоми на заболяване на венците, наложително е да се обадите на зъболекаря си възможно най-скоро. Вашият зъболекар ще изследва зъбите ви и ще потвърди диагнозата. Ако бъде уловен рано, пародонтитът може да се контролира с цялостно почистване на зъбите и силна рутинна грижа за устната кухина у дома.

Не забравяйте: диагнозата гингивит или ранна пародонтоза не е смъртна присъда за вашите зъби, но трябва да я приемем като личен призив за действие, за да спасим зъбите си!

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!