Какво да правим, когато венците кървят

Какво да правим, когато венците кървят

Кървене на венците: това е сигнал за тяхното възпалено състояние (гингивит) или пародонтит, а най-лошият сценарий вещае дори загуба на зъб


Кървенето на венците е ясен предупредителен сигнал за възпалено състояние - гингивит или пародонтит и несъмнено - за лоша орална хигиена.

Важно правило: Здравите венци не кървят, независимо дали ги миете, ядете ябълка или зъболекарят работи в устата ви.

Ежедневно забелязвате, че оставяте кървави следи, когато консумирате различни храни? Наблюдавате кървене, когато миете и изплаквате зъбите си?
Без значение, как и кога кървят венците, това е сигнал за тяхното възпалено състояние (гингивит) или възпаление на пародонта (пародонтит), а най-лошият сценарий вещае дори загуба на зъб.

Характеристика на здравите венци е бледо розовият им цвят и неравната повърхност. Когато венците са възпалени, те стават тъмно червени, меки, болезнени и чувствителни.

Какви са причините за кървящите венци?

Много често причината за пародонталните заболявания е недобрата устна хигиена, но понякога те могат да бъдат модулирани и от цялостното и общо състояние на организма. Това са пациенти, поставени на хормонално лечение, с метаболитни проблеми (диабет) или сърдечно-съдови заболявания.

Гингивитът е заболяване, което засяга само венеца. Характерно за него е наличието на зъбна плака между венеца и зъба, кървене, зачервяване, оточност и болка. Той е предпоставка за развитието на пародонтит.

Зъбната плака е комплекс от микроби, който взаимодействат с тъканите и клетките на организма и довежда до разрушаването на зъбозадържащия апарат.
Бактериите в плаката отделят вредни метаболитни вещества, наречени ендотоксини, които предизвикват имунен отговор в имунната система. Този имунен отговор от своя страна задейства възпаление при което, въпреки че бактериите са унищожени, води до отдръпването на венците. Ако инфекцията остане нелекувана, тя атакува пародонта и накрая челюстната кост.

Важно е да знаете, ако зъбната плака остане непочиствана повече от 48 часа, тя минерализира и се превръща в зъбен камък.

Ако ежедневно и старателно почиствате зъбите си от наличната плака, на практика няма да имате зъбен камък.

Какво е лечението при наличие на кървящи венци?

Започнете по-старателно почистване на зъбите. В никакъв случай не бива да спирате с почистването на им, за да предотвратите кървенето.

Задължително е зъбната плака да бъде отстранена, в противен случай инфекцията ще се разпространи и влоши.

Освен домашното почистване, нашият съвет е да посетите своя дентален специалист и да направите и субгингивално и ръчно инструментиране на по-дълбоките места (джобове) в устната кухина.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!