Какво е пулпит?

Какво е пулпит?

Възпалението на нерва се нарича пулпит. Може да се появи в един или повече зъби и се причинява от бактерии, които нахлуват в пулпата на зъба


Лечението на кореновите канали, известно още като ендодонтско лечение или ендодонтия, е решаваща, всеобхватна практика в денталната грижа.

Ендодонтията разглежда биологията, физиологията, патологията и лечението на зъбната пулпа, която се намира в най-вътрешната част на всеки зъб.
Денталните лекари наричат този процес кореново лечение. Възпалението на нерва се нарича пулпит. Може да се появи в един или повече зъби и се причинява от бактерии, които нахлуват в пулпата на зъба.

Съществуват две форми на пулпит -  обратим и необратим.

Обратимият пулпит се отнася до случаи, когато възпалението е леко и зъбната пулпа остава достатъчно здрава, за да се спаси.

Необратим пулпит възниква, когато възпалението e тежкo и пулпата не може да бъде спасена. Тази инфекция се развива в корена на зъба.

И двата вида пулпит причиняват болка. Въпреки че болката, причинена от обратимия пулпит, може да бъде по-лека и да се проявява само по време на хранене.
Болката, свързана с необратимия пулпит, е  по-силна и най-често се появява през нощта.
Тези необратими промени изискват премахването на зъбната пулпа. Понякога процесът на увреждане е толкова напреднал, че пулпата е започнала да некротизира (умира). В тези случаи е възможно за известно време да настъпи пълна липса на каквито и да е болкови симптоми. За съжаление, това е само привидно и ако зъба остане в това състояние, скоро ще започнат отново болките и проблемът само се задълбочава.
Тогава е небходимо е да се потърси специализирана помощ от дентален лекар.

Мъртвата пулпа и бактериите вътре в зъба могат да доведат до образуване на гранулом в периапикалното пространство.

Симптомите, които са свързани с инфекцията в пулпата са:

  • зъб, който боли при дъвчене, а в някои случаи е чувствителен и при докосване;
  • ирадираща болка в цялата страна без да може да се посочи причинния зъб.


Каквито и да са симптомите, лечението преминава през 3 основни етапа: диагноза, почистване и оформяне на каналната система, а накрая запечатване пространството с инертен материал (в днешно време най-използваният материал е гутаперка в комбинация със силър).

Основната цел на кореновото лечение е да спре постъпването на дразнители към тъканите около зъба.
Тази цел се постига с елиминирането на микроорганизмите и техните токсини от вътрешното пространство на зъба, като по този начин се дава възможност на имунната система да се пребори и да възстанови нанесените поражения.
Самото лечение може да бъде извършено дори в едно посещение, стига условията да го позволяват. За целта зъбът се изолира с латексово платно (кофердам), оформя се достъпа, а корено-каналната система се почиства и иригира (промива) с различни химични агенти.

Нашият съвет като специалисти е да направите всичко възможно да запазите своите естествени зъби, преди да приемете екстракция (изваждане).
Запазването на Вашия зъб винаги трябва да бъде цел номер едно, когато се нуждаете от дентално лечение.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!