Какво е шиечен кариес? Профилактика и методи за лечение

Какво е шиечен кариес? Профилактика и методи за лечение

Лечението на шиечен кариес включва премахване на засегнатите тъкани и възстановяване на зъба чрез естетични материали.


Все по-често в практиката ни се сблъскваме с пациенти, които се оплакват от чувствителност в областта на шийката на зъбите. Тази чувствителност се засилва при консумация на топли или студени напитки, често и при ежедневно миене на зъбите с четка и паста.
Едно от често срещаните причини за този проблем, може да е кариес в зъбната шийка, познат още като цервикален кариес (cervix, лат. - шийка).
Кариесът се характеризира с деминерализиране на минералната субстанция и разграждане на органичната съставка на емайла и дентина.

Каква е причината за появата на зъбния кариес?

Както при зъбния, така и при шиечния кариес, появата им е свързана с натрупване на зъбна плака. Тя от своя страна се образува на места, където венецът е долепен до зъба. Мястото между венеца и денталната повърхност на зъба представлява идеално място за развитието на орални бактерии.

Как да различим шиечния кариес в устната кухина?

През първоначалния етап на поява, шиечният кариес представлява тебеширено бяло петно, което проследява извивките на венечния ръб - мястото, където се появява и задържа зъбната плака.
Това е първият и най-лек стадии на проблема. В този период процесът на развитие е напълно обратим, стига да потърсите навреме помощ от Вашия стоматолог.
Прогресирайки в следващите етапи на развитие, шиечният кариес променя цвета си до тъмнокафяво или дори черно, през този стадии на развитие се нарушава цялостната повърхност на емайла на зъба.

Как се лекува шиечният кариес?

Лечението на шиечен кариес се осъществява с помощта на дентален лекар (стоматолог), който премахва засегнатите тъкани, а след това възстановява зъба чрез естетични материали. Стоматологът трябва перфектно да изпълни изработката на пломбата, защото предните зъби, които са предразположени към поява на шиечен кариес, са видими при говор и усмивка.

Как да предотвратим появата на шиечен кариес?

Профилактиката на шиечният кариес включва спазването на редовните профилактични прегледи, които трябва да се извършват на всеки 6 месеца или два пъти годишно.
Стоматолозите насърчават използването на интердентални четки и конци за зъби, които ще предотвратят появата на кариес между зъбите.
Препоръчително е използването на вода за уста и дъвки със съдържание на ксилитол - продуктът възпрепятства развитието на кариеси в устната кухина.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!