Какво трябва да знаем за денталната имплантация?

Какво трябва да знаем за денталната имплантация?

Топ 2 приложения на зъбните импланти: заместват изгубените зъби; стават нова опора на изкуствени коронки, мостове и други видове зъбни протези.


Защо зъбни импланти?

За успешното провеждане на процедура по поставяне на зъбни импланти е необходима прецизна диагностика и обстоен преглед, тъй като при всеки пациент има специфични особености, които трябва да бъдат съобразени при провеждането на лечението.

Загубата на един или повече зъби, повлиява неблагоприятно на оралното здраве и това води до смущение в храносмилането, фонетиката, естетиката, а всичко това се отразява върху външния вид и психическото състояние на човека.

Най-съвременен и удачен начин за възстановяване на изгубените зъби е поставяне на зъбен имплант.

Поради големите успехи и малките усложнения, поставянето на зъбни импланти набира все по-голяма популярност. Тези успехи са в резултат на непрекъснати научни изследвания и практики в методите на поставянето им.

Стабилната механична връзка между базалните импланти и костта зависи от:

 1. Състоянието на костта;
 2. Дизайна и параметрите на импланта: (Макроскопски дизайн на имплантология тяло);
 3. Обработка на имплантатната повърхност: (Микроскопски дизайн на имплантология тяло);
 4. Прецизната и щадяща хирургична техника.

С развитието на науката и технологиите, денталната имплантология претърпява много бързо развитие, съобразено именно с остеоинтеграцията. Произвеждат се различни зъбни импланти системи, разнообразни по форма и дизайна и други параметри.

Класификация на зъбните импланти:

 1. Според формата (коренови, винтови);
 2. Според материала (титаниеви, биокерамични).
 3. Според повърхността (гладки полирани, грапави ретенционни);
 4. Според времето на имплантиране (ранни - имедиантни, късни);
 5. Според метода на зъбни импланти (едноетапни - закрито,двуетапни - открито);
 6. Според позицията в костта (спонгиозни, бикортикални);

В практиката най-широко използваният вид, който се имплантира, е винтовият интраорален титанов имплант. Той е лек, биосъвместимтим, високоустойчив на фрактуриране и устойчив срещу на корозия.

Методи за имплантация:

Едноетапно закрито имплантиране (Immediate loading импланти):

Иновативен метод, при който се използват едночасови импланти (имплантът и надстройката са монолитни).

Имплантът се поставя (закотвя) директно в компактна кост (твърда кост), в алвеолата, непосредствено след изваждането на зъба).

Без изчакване на период за остеоинтеграция, имплантът може веднага да бъде натоварен с мостовите конструкции (ранно натоварване).

Двуетапно открито имплантиране - (Conventional импланти):

Класически универсален метод е двуетапното имплантиране с късно натоварване, при който след като се постави (завинти) импланта в спогиозата на костта (меката кост), се изчаква период от 3-5 месеца (необходим период за остеоинтеграция - вкостяване) на импланта, за да може адекватно да бъде натоварван с коронова или мостова конструкция.

Успешната имплантация зависи от:

 1. Страна на пациента (видът, обемът и мястото на поставения имплант в костта, придружаващи заболявания, вредни навици и хигиена);
 2. Страна на имплантолога и клиниката (теоретично-практична квалификация, ръчни умения, спазване на протокола и реда на имплантиране, както и строго спазване на септични и антисептични принципи);
 3. Страна на имплантите и имплантационна система (да са изработени от медицински титан от световноизвестна марка, притежаващи всички международни сертификати за качество).

Усложнения при зъбни импланти:

 1. Инфекция, получена около повърхността на имплантите (периинплантит), причинява отхвърлянето им. Това състояние има по-висока честота при конвенционалните зъбни импланти.
 2. Оток, кървене, изтръпване са редки усложнения и зависят от общото състояние на пацента, както и от локалното състояние на устната кухина, от местата на имплантиране и в голяма степен от опита на имплантолога и вида опертивна техика и методите, които се използва при имплантация.

Предимства на денталната имплантация:

 1. Не е необходима налична достатъчна широка и висока кост (обемна) за мястото за имплантиране, защото този вид зъбни импланти се базира и разчита на бикортикалното закотвяне в твърдата кост, там, където я има;
 2. Напредналата костна атрофия (стопяване на костта ) при тези пациенти не представлява противопоказание за поставянето на имедиатните импланти, без да се налага поставяне на костно заместващо вещество;
 3. Възможност за поставяне на този вид зъбни импланти при всички пациенти, дори и при тези в напреднала възраст и с придружаващи общи заболявания (остеопороза, диабет);
 4. Възможност за поставяне веднага след ваденето на разрушени зъби/зъб (екстрахирането) директно в алвеолата и закотвянето им дълбоко в здравата кост;
 5. пациентите с напреднал хроничен пародонтит (пародонтоза) вече не са противопоказани за поставянето на тези зъбни импланти;
 6. специфичният дизайн и обработка на гладката повърхност им дава предимство, изразяващо се в невъзможност за микроорганизмите да мигрират и да бъдат причина за периимплантит;
 7. съкращава се времето на изчакване след поставяне на имплантите (периода на остеоинтеграция) и съответно натоварването им с протетичната конструкция.

Недостатъци на зъбните импланти:

 1. След ваденето на зъбите се получава естествено свиване (ретракцията) на венците (гингива) и по-късно стопяване на костта, в резултат на което се получава оголване на определени участъци от конструкцията, които не са с оптимални естетични качества;
 2. За по-голяма стабилност на имедиатните импланти се предпочита тези импланти да бъдат поставени и вързани под една конструкция (шинирани) над три импланта.


В заключение ще кажем, че основните приложения на зъбните импланти са: заместване на липсващи зъби; създаване на опора на изкуствени коронки, мостове и зъбни протези.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!