Към кого да се обърна: Видове дентални специалисти

Към кого да се обърна: Видове дентални специалисти

Какви видове стоматолози може да откриете в дентална клиника Медстом и кои дентални проблеми ще решите с тяхна помощ.


Стоматологията е разнообразна специалност, която предлага много и различни видове специализирани лечения при дентални проблеми. Именно зъболечението е събрало в себе си широк спектър професионалисти от лекарско до административно ниво.
Всички специалисти по дентална медицина работят заедно, за да предоставят най-добрите грижи за здравето на устната кухина на своите пациенти.
Разнообразието от специалисти, често обърква нашите пациенти при избор на лекар при силна болка и дискомфорт.

Затова от дентали клиники Медстом направихме кратък преглед на стоматолозите по специалости и проблемите, които можете да решите с тяхна помощ.

Общопрактикуващ лекар по дентална медицина

Статистиките показват, че 80% от зъболекарите са общопрактикуващи.
Този вид специалисти работят върху общото здраве и профилактиката на устната кухина.
Всеки завършил дентана медицина има право да практикува професията.
Типичният общопрактикуващ стоматолог се придържа главно към възстановителната стоматология и хигиенните грижи .
Това включва почистване и периодични хигиенни прегледи, лечение на венците при заболяване на венците, поставяне на пломби при  възстановяване на развалени или счупени зъби, порцеланови корони, мостове и фасети,както  и избелване на зъби.
Основната разлика при този вид зъболекари е, че  вместо да специализират в една конкретна област, те предлагат:

·         Възстановителна стоматология – поставяне на пломби при кариес;

·         Профилактични прегледи и почистване на зъбен камък;

·         Рентгенови снимки и диагностика на зъбите;

·         Провеждане на лечение с флуор;

·         Лесно изваждане на зъби (млечни зъби).

Лицево-челюстен  хирург

Лицево-челюстният  хирург е специалист, който след придобиване на магистърската си степен по дентална медицина, специализира конкретно в тази област. Сред пациентите този специалист  е популярna с изваждането на зъби и по-конкретно мъдреци.
Това несъмнено е важно лечение,  но лицево-челюстните хирурзи имат доста повече умения.
Те могат да извършват  екстракции (изваждане) навсякъде, където е необходимо в устната кухина, както и да прилагат  коригираща хирургия на челюстите, хирургия при лицева травма след злополука, биопсии при възпалeни области в устата, костни присадки.

Основните направления на работа на лицево-челюстния хирург:

·         екстракция на ретинирани зъби;

·         екстракция на мъдреци и техните зародиш;

·          апикални резекции;

·         доброкачествени и злокачествени тумори и кисти на челюстите;

·         лечение на травми на меките тъкани и зъбите;

·          подготовка на челюстите преди протетично лечение;

·         направлявана костна и тъканна регенерация.

Дентален имплантолог

Специалистът по дентална имплантация има познания в областта на възстановителната стоматология при пълно или частично обеззъбяване на челюстта.
При този вид дентално лечение, имплантологът поставя титаниев елемент посредством хирургична операция в костта на челюстта с цел да замести корена на липсващия зъб.
След поставянето на импланта, специалистът изработва протезни конструкции (зъбни корони, зъбни мостове или др.) за да възстанови дъвкателната и естетичната функция.
Приемането на зъбния имплант от човешкия организъм е свързано с биологичния процес наречен остеоинтеграция.  Казано по друг начин това е изграждане на фина връзка между импланта и костта на челюстта.

Естетичен стоматолог

Естетичната стоматология подобрява самочувствието и усмивката на пациентите. Въпреки че много общопрактикуващи лекари се занимават с този вид медицина, задължително е преминаването на допълнителни курсове и обучения, които да надградят знанията на специалиста по естетика.
Стоматологът избрал тази специалност, трябва да бъде изключително наблюдателен и с усет към съвършенството на детайла.
Естетичната стоматология е сравнително нов дял от денталната медицина, но със сигурност набира все по-голяма популярност, както у нас, така и в световен мащаб.

Естетичната стоматология включва следните видове лечения и подобрения:

·         Клинично или домашно избелване на зъби;

·         Поставяне на фасети и коронки;

·         Изготвяне на Smile design

 Пародонтолог

Стоматологът в тази област на денталната медицина се занимава с пародонта в устната кухина. Това включва меките тъкани, които поддържат и обграждат зъбите в долната и горната челюст.
Пародонтолозите се фокусират върху превенцията, диагностиката и лечението на заболявания, засягащи поддържащите структури на зъбите.

Тези дентални експерти, както и изброените до момента, също са специалисти  във функцията, цялостното здраве и естетиката на тъканната структура на зъбите.

Ендодонтист

Ендодонтистът или известен още, като специалист по лечение на коренови канали се занимава главно с девитализация(умъртвяване) на възпалените нерви, които често са съпроводени със силна и мъчителна болка.
Във вътрешността на зъбите има живи кръвоносни съдове и клетки, наречени пулпа. Когато нелекуван кариес достигне до пулпата на зъба, нервът се засяга и инфектира, което от своя страна води до натиск и възпаление в костта и тъканта, поддържаща зъба.
В хода на работа, ендодонтистът ще извърши лечение на кореновия канал, като пробие малък отвор за достъп в горната част на зъба, след това ще отстрани инфектираната тъкан, ще почисти и оформи зъбните канали и ще постави каналопълнежен материал, които да предотврати нахлуването  на нови бактерии в лекувания участък. Доказано лечението ще премахне болката и дискомфорта в областта.
Накратко ендодонтистите са специалисти с набито око, които се занимават със зъбната пулпа и околорадикуларните тъкани, както и перирадикуларните тъкани около корена на зъба.

Статистиката показва, че ако един общопрактикуващ лекар по дентална медицина извършва по 5 лечения на канал на седмица, квалифицираният ендодонтист прави средно по 35 такива на седмица.

Детски стоматолог

Детските зъболекари са посветени на оралното здраве на децата от ранна детска възраст до тийнейджърските им години. Те имат опит и квалификация да се грижат за зъбите и венците на децата  през различните етапи от детското им развитие.

Млечните зъби при децата започват да се появяват през първите 6 месеца от живота.
На 6 или 7 годишна възраст, млечните зъби се сменят с постоянни.
Без подходяща дентална помощ, децата са изправени пред риск от поява на кариес, което може да доведе до усложнения в последващото развитие на детските зъби.

Ортодонт

В миналото ортодонтът се е свързвал само с поставянето на брекети при възрастни и деца. Днес специалността е изключително развита, като е събрала в себе си разнородни умения и квалификации. Целта е да се коригира лошата захапка или неправилната оклузия.

Захапката е начинът, по който горният и долният набор от зъби се съединяват.
Зъбите са идеално проектирани да хапят отпред и да дъвчат отзад и са оформени с оглед на тази функция.
Ако връзката на захапката е неправилна, структурата на зъба всъщност може да се износи по грешен начин или дори да се счупи. Могат да се появят и проблеми с челюстта като дисфункция на темпоромандибуларната става. Неправилната захапка може да бъде причинена от неправилен модел на растеж на челюстта или от неправилно подредени зъби или лоши навици.

За щастие ортодонтите разполагат с нови методи за коригиране на неправилна захапка при пациентите.
За правилна, подредена и красива усмивка начините са няколко - традиционните метални скоби все още са опция, когато специалистите трябва да поставят зъбите в правилен ред, но вече сe прилагат и нови методи с прозрачни брекет, които не създават дискомфорт при лечението на пациентите.
Много пациенти избират лечението с Invisalign – алайнери, които създават комфортно и ефективно ортодонтско лечение.
Системата за изправяне на зъби представлява почти незабележими и много удобни за носене шини. Това гарантира на пациентите, че по време на лечението усмивката им няма да бъде загрозена от метална дъга и скоби. Огромно предимство на алайнерите в сравнение с добре познатите брекети е фактът, че могат да се свалят по време на хранене, което неимоверно улеснява поддържането на така важната за ортодонтското лечение устна хигиена и предпазва от бъдещи усложнения. По този начин почистването е много по-бързо и ефективно, а времето, което ще прекарате на зъболекарския стол при проследяващите визити – значително по-кратко.
Добра новина е, че тези посещения при лекуващия лекар обикновено са и доста по-редки.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!