Лош дъх: причини и лечение

Лош дъх: причини и лечение

Лошият дъх от зъбите може да бъде предпоставка за проблем и дискомфорт в комуникацията с околните


Халитозата, по-известна като лош дъх е често срещано състояние. Макар и малък здравословен проблем, лошият дъх може да бъде предпоставка за проблем и дискомфорт в комуникацията с околните.

Чести причини за появата на лош дъх са неправилна или незадоволителна орална хигиена.

Частиците от храната се натрупват в междузъбните пространства, езика и венците. Така бактериите в устната кухина разрушават тези частици, освобождавайки химикали с неприятна и силна миризма.

Какви са причините, които водят до появата на лош дъх?

1. Не спазвате добра устна хигиена

Бактериите от плаката постоянно се натрупват около и между зъбите и това може да е причината за появата на халитоза

Най-ефективният начин да предотвратите това, е с двукратно четкане на зъбите дневно с флуоридна паста за зъби и употребата на конец, които да премахнат плаката и останалата храна между зъбите.

2. Орални инфекции

Това включва наличието на зъбен кариес, пародонтални заболявания в устната кухина или хирургични рани след екстракция на зъбите.

3. Сухота в устата

Слюнката в устата е много важен фактор за доброто орално здраве. Сухота в устата или „ксеростомия“, се появява, когато потока на слюнка към устната кухина е прекъснат. Това може да направи дъха неприятен, защото слюнката спомага за овлажняване на устата и отмиването на бактериите, които могат да причинят лош дъх.

Причини за сухота в устата са тютюнопушене, прием на някои лекарства, хормонални промени, проблеми с щитовидната жлеза или проблеми с дишането.

4. Хронични заболявания

В някои случаи, медицински състояния могат да бъдат причина за лошия дъх. Това са стомашно-чревни заболявания, диабет, белодробни инфекции или инфекции на гърлото. Ако имате някакви притеснения относно лошия дъх, ви препоръчваме да направите консултация с вашия дентален лекар.

5. Режим на хранене

Системното гладуване и ниско въглехидратните диети могат да доведът до появата на лош дъх. Това се получава в резултат на разграждането на мазнините в тялото, което произвежда съединения наречени кетони. Те се освобождават в дъха, карайки го да мирише лошо. Този вид халитоза може да бъде поправена само чрез промяна в диетата ви.

До лош дъх могат да доведат и храни като лук и чесън или продукти с високо съдържание на протеини и захар.

Какво препоръчват специалистите при лош дъх?

1. Професионална орална хигиена

Бактериалната плака се натрупва в устната кухина.

Ето защо, ако не бъде отстранявана редовно, бактериите от натрупания биофилм отделят неприятна миризма и създават проблеми в устната кухина.

Препоръчваме на нашите пациенти, да посещават на всеки шест месеца своя дентален лекар за почистване на зъбен камък, което освен че ще освежи и подобри тяхната орална хигиена, ще намали и риска от образуване на кариеси и пародонтални заболявания.

2. Лична орална хигиена

За лична орална хигиена, препоръчваме измиване на зъбите два пъти дневно с четка и паста с флуорид и един път дневно почистване с интердентална четка на междузъбните пространства. Хубаво е, да почиствате и езика си, защото се натрупват бактерии, които водят до появата на лош дъх.

3. Сменяеми протези

При пациенти, които носят протези препоръчваме вечер да се свалят и да се изчеткват, също така може да се използват таблетки за дезифенкция.

4. При сухота в устата

При сухота в устата може да се използва дъвка без захар, за да се стимулира слюнкоотделянето.

Когато усетите, че лошият дъх става ежедневие, е хубаво да се консултирате с вашия дентален лекар, за да намерите бързо решение на проблема, както и причината за неговата поява.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!