Наръчник за родители: „Биберонен” кариес на млечните зъби

Наръчник за родители: „Биберонен” кариес на млечните зъби

Кариесът на ранното детство е най-разпространеното хронично заболяване при бебета и деца.


У нас близо 50% от децата до 3-годишна възраст страдат от кариес на ранното детство, по-известен като „биберонен" кариес на млечните зъби.
Т.нар. кариес на ранното детство е най-разпространеното хронично заболяване при бебета и деца. Специалистите споделят за съществуването на специални групи кариеси, които засягат децата от 1 до 3 годишна възраст и се появяват на нетипични места.
Тези кариозни процеси, засягат въшната повърхност на горните резци и често водят до разрушаване на цялата корона на зъба.

„Биберонният” кариес е доста често срещана бактериална инфекция в практиката ни, която се причинява от подсладени течности или тези с естетсвени захари (адаптирани млека и/или плодов сок), останали върху зъбите на детето за дълго време.

Начален етап на заболяването

Белите петна по повърхността на зъбите са ранен симптом за кариес върху зъбите на бебето. Тук специалистите препоръчват лечение с флуорид, който може да се използва за реминализация на зъбите, както и за стопиране на тяхното разпадане и напредването на кариеса.

Световната здравна организация алармира, че не само това, което поставяме в бутилката на детето причинява гниене и кариес, но и честотата и продължителността. Честото даването на подсладени течности с биберон през деня или нощта също може да навреди на зъбите на Вашето дете.
Специалистите съвестват, че приспиването на бебето с бутилка може допълнително да влуши състоянието на млечните зъби.
Важно е да отбележим, че ако зъбите се увредят или се изгубят прекалено рано, детето в бъдеще може да развие лоши хранителни навици, проблеми с речта, криви и увредени зъби.

Превенция:

• Почиствайте венците на бебето след всяко млечно хранене с чиста марля;
• Започнете да миете зъбите на детето ви, веднага щом поникне първият зъби;
• Не опитвайте от лъжичката, с която храните бебето. Не „почиствайте” биберона, като го облизвате!;
• Насърчавайте детето да пие от чаша след навършване на 1 годинка;
• Уверете се, че детето Ви получава достатъчно флуорид, който спомага за намаляване на кариесите и заздравява зъбите. Обърнете се към вашия стоматолог, дали трябва да използвате таблетки или други добавки.
• Планирайте редовни посещения при стоматолога още от първия рожден ден на детето. Така ежегодишно ще получавате правилни съвети за профилактика и превенция на кариеса.

Напреднала фаза при „биберонния” кариес

Когато редица условия не са изпълнени и разрушенията върху млечните зъби са напреднали се наблюдават кафяви петна, кариесни кухини, зачервяване и подуване на венците. В такива случаи, детето става раздразнително, плаче често, отказва да се храни, а в често има и повишена температура. Такива ситуации налагат спешна консултация с детски дентален специалист, които да вземе спешни и адекватни мерки.
Но нека не забравяме, че най-доброто лечение е профилактиката. Затова бъдете грижовни и отговорни към зъбите на Вашето дете. В случай на нужда, специалистите на дентална клиника Медстом са на Ваше разполажение.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!