Орална хирургия: Вадене на мъдрец

Орална хирургия: Вадене на мъдрец

Вадене на мъдрец: кога и защо се налага намесата на орален хирург?


През различните възрасти устната кухина преминава през множество промени.
Един от основните етапи на промяна е този между 17 и 26 годишна възраст, моментът, когато се появяват мъдреците или т.нар молари. Те се разполагат в задната (дисталната) част на устната кухина.

Мъдреците са последните от постоянните зъби, които никнат. Това често е свързано с възпаление, подуване и болка в челюстта, което налага вадене на мъдреца.
В случай, че порастват нормално, здравите мъдреци могат да бъдат използвани в дъвкателната функция заедно с останалите зъби.

Когато мъдреците израстват, се усеща дискомфорт, което е съвсем нормално, но когато болката стане по-силна, е хубаво да се консултирате със своя лекуващ стоматолог.
Проблемът с мъдреците не бива да бъде пренебрегван. Често срещан проблем с мъдреците в нашата практика е т.нар. компресия на челюстта или недостатъчно място, за да могат мъдреците да пробият нормално. Когато израстват в грешна позиция, се налага зъбите да бъдат извадени (екстракция на мъдреци).
Задачата на зъболекаря е да следи състоянието на мъдреците (моларите) докато растат и се показват в устната кухина.

Какви са признаците, че имате проблем с мъдреците?

  • Възпален венец - мъдреците може да са излезли над венеца частично, в резултат на което се образува лигавичен капишон, което ще позволи на храната да се събира там и да възпали венеца.
  • Тризмус - това е силен спазъм на дъвкателната мускулатура, който води до стягане на челюстта и невъзможност да отворите устата си
  • Киста - възможно е да се образува киста върху или до пробиващия мъдрец, което би довело до засягане на корените на съседния зъб и до загуба на кост.


Честа причина за изваждането на мъдреци е с цел подпомагане на правилното ортодонтско лечение с брекети или дентални алайнери.
Ранното изваждане на мъдреците служи като превенция на бъдещи проблеми в устната кухина.

Как да намалим дискомфорта след изваждане на мъдрец?

След изваждане на мъдрец, независимо дали е оперативно или неоперативно, вашият стоматолог ще ви предпише лекарствено лечение, което е важно да следвате в периода на възстановяване.
За да намалите дискомфорта и болката, може да прилагате на мястото компрес с лед на външната страна на бузата в първите 24 часа.
В случаите, когато раната е голяма или дълбока, мястото на екстракция може да изисква периодично иригация. Този процес премахва внимателно натрупаната храна и частици, които могат да нарушат или да забавят оздравяването или да бъдат източник на лош мирис или вкус. Иригацията не се извършва веднага след изваждането на мъдреца, а по-късно. Обикновено се осъществява с помощта на спринцовка, която има за връх извит пластмасов накрайник вместо игла. Спринцовката съдържа физиологичен разтвор или само вода.

Как да се храним след изваждане на мъдреци?

След изваждане на мъдреците и през периода на възстановяване, е препоръчително да започнете с течни и меки хранителни продукти. Твърдите храни могат да увредят мястото или да попаднат в хирургичната рана, което от своя страна може да доведе до възпалителни процеси или инфекция.
Препоръчваме консумацията на студени храни и напитки, които ще помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта.
След като раната е заздравяла, може постепенно да се върнете към консумацията на по-твърди и хрупкави храни.

Каква е продължителността на възстановяването, след изваждане на мъдрец?

Най-често възстановителният период е около 7 до 10 дни след интервенцията.

Какво е ретиниран мъдрец?

Ретинирани (задържани) мъдреци са мъдреци, които не израстват напълно, причината за този проблем е блокирането от други зъби.
Мъдреците стават задържани, когато има несъответствие между размера на зъбите и челюстта.
Ретинираните мъдреци се класифицират по тяхната посока на задържане, дълбочината им сравнена с повърхността на съседните зъби и размера на короната на зъба, която се простира през венеца или костта. Ретинираните мъдреци също така могат да се класифицират от наличието или отсъствието на симптоми и заболявания.

Скринингът и редовните профилактични прегледи за наличието на мъдреци е препоръчително да започне в края на юношеството, когато частично развит зъб може да бъде ретиниран.

Какви са причините за появата на ретинирани мъдреци и зъби?

Мъдреците стават ретинирани, когато няма достатъчно място в челюстите, за да се даде възможност за тяхното поникване. Тъй като мъдреците са последните зъби, които изникват, поради липса на достатъчно място в челюстите за побиране на повече зъби, мъдреците стават заседнали в челюстите, тоест задържани.

Съществува генетично предразположение към ретиниране на зъби. Генетиката играе важна, въпреки и непредсказуема роля в размера на зъбите и изникването на зъбите.

Ваденето на мъдрец изисква основни компетенции по отношение на възпалителните процеси в устната кухина. В повечето случаи ваденето на мъдреци е най-практикуваната манипулация от оралния хирург.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!