Пост-ковид синдром: Бруксизъм

Пост-ковид синдром: Бруксизъм

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта по време на сън.


След края на пандемията от Covid-19, всяка една област на медицината беше залята от проявления на вируса или т.нар. пост-ковид синдром.
Медицинските проучвания в областта на денталната медицина свидетелстват, че коронавирусната инфекция в голям процент от случаите води до усложнения и заболявания на зъбите и венците, като бруксизъм и повишена чувствителност.
Експерти споделят, че някои пациенти с Covid-19 са загубили зъбите си следствие на прекараната инфекция, други пък имат повишена чувствителност и потъмняване на емайла на зъбната структура, трети алармират за бруксизъм и скърцане със зъби.

Според стоматолози от научния институт в Калифорния, усложненията в устната кухина са проява на защитна реакция на организма към вируса.
Проучванията показват, че стресът е една от основните причини за появата на бруксизъм и заболявания в устната кухина.
Поради повишения стрес, съзнателно ли не, пациентите започват да стискат и скърцат със зъби.

Що е то бруксизъм?

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта по време на сън.
Леките форми на бруксизъм не изискват лечение, но по-тежките форми водят до заболявания на долночелюстната става и мускулите, главоболие, абразия и травма на зъбите, нарушения на захапката и други проблеми.

В разгара на пандемията от Covid-19, в дентални клиники Медстом се сблъскваме с много пациенти, които споделят за обща болка във всички зъби. Повечето от тези пациенти не проявяват обичайните признаци при кариес, което ни навежда на мисълта, че става дума за бруксизъм или бруксомания.

Лечение при бруксизъм

Ако се съмнявате в несъзнателно скърцане със зъби (бруксизъм) – независимо дали се дължи на стрес, предизвикан от COVID-19, или друга причина, е важно незабавно да посетите зъболекар, за да може той да оцени текущото състояние на зъбите ви.

Всеки един от специалистите в дентална клиника Медстом разполага с пълният набор от апараура и знания, за да направи обстоен преглед, за да определи каква е причината за болката и дискомфорта, след което ще създаде план за лечение за справяне с проблемите.

Ако единствената грижа е нощното стискане, тогава може да се изработи нощен предпазител, който да се носи по време на сън, за да се контролира стискането. Ако ситуацията е по-сложна, то тогава ще разработим персонализиран план за лечение за вашата конкретна диагноза.

Запазете час за преглед и консултация като изберете на кого от нашите дентални специалисти да се доверите – ние сме тук, за да ви помогнем!

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!