С деца на зъболекар: За какво да внимаваме?

С деца на зъболекар: За какво да внимаваме?

От дентални клиники Медстом ви споделяме няколко стъпки за изграждане на правилна връзката между детето и лекуващия зъболекар


Първото посещение при зъболекаря, може да бъде много стресиращо, както за детето, така и за родителя. Да облекчи ужаса и от двете страни, това е задачата на детския стоматолог.

Към детето трябва да се подхожда внимателно, с много усмивки, търпение и доверие. Така в дентални клиники Medstom успяваме да спечелим и предразположим малчуганите, които са сред любимите наши пациенти.

За да ходи детето с желание в кабинета на денталния специалист, е много важно да направим срещата помежду им още през първата годинка, така детето ще свикне със лекаря и особеностите на регулярните посещения.

При тази първа среща се изгражда взаимно доверие, защото на базата на информацията, която получаваме от родителите, определяме хигиенния статус на детето, оценяваме евентуалния риск от поява на ранен кариес или пък констатираме опасността от грешки в хранителния режим на детето или от някои негови вредни навици.

Споделяме ви няколко стъпки, които ще ви помогнат в изграждането на стъбилна връзка между денталния специалист и детето, което несъмнено ще улесни и вас, като родители.

1. Преди посещението при стоматолога е хубаво да подготвите детето с разнообразни образователни материали, които да му помогнат да изгради положителен образ за специалиста. Може да използвате асоциации, като феята на зъбките и книжки за правилна орална хигиена.

2. Измиване на зъбките - когато зъбите на децата са чисти, това ще подпомогне работата на специалиста, като същевременно ще осигури по-добра видимост.

3. По възможност уговорете сутрешен час, тогава децата са отпуснати, спокойни и в добро настроение.

4. Посещавайте детския стоматолог след хранене, тогава се образува по-малко слюнка, която повишава качеството на работа. 

5. Ако имате предишен, неуспешен опит в стоматологичния кабинет е хубаво да уведомите лекуващия зъболекар.

6. Много е важно при първото посещение да се направи само преглед, за да може дадето да се адаптика към мястото, специалиста и обстановката.

7. Като родители, не бива да взимате отношение, когато лекаря комуникира с детето.

8. След посещението при зъболекаря, поощрявайте детето с любими играчки, храни, разходки до любимата площадка и други позитивни преживявания.

Грижата за здравето на зъбите и устната кухина е важно, и е част от грижата за здравето на целия организъм.

Този процес започва още от ранна кърмаческа възраст, преминава през пробива на първите детски зъбки. Когато детето вече има четири зъба, тогава започва тяхното почистване с малка четка или напръстник и малко количество паста за зъби. Именно тогава трябва да се осъществи и първото посещение при зъболекар, което се изразява в консултация за родителя и при което се обсъжда начина на хранене и почистване на зъбите като част от грижата за тях.

Когато детето е във възрастта между 2-3 години, тогава трябва да се започне с подготовката за самостоятелно влизане в стоматологичния кабинет и осъществяване на профилактичен преглед.

В подготовката на децата НЕ се използват думите – страх, страшно, болка, машини, игли.

По-големите деца, които са ходили вече при стоматолог и продължават да изпитват страх са по-различни случаи и изискват повече търпение, за да може да се осъществи качествено лечение. Ние ще Ви дадем съвети които да изпълним заедно, със сътрудничество между стоматолог и родител. Трябва да сте подготвени за евентуално по-дълго лечение. По този начин се постига желаният резултат.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!