Страх от зъболекаря

Страх от зъболекаря

Много хора се чувстват нервни или се страхуват да посетят зъболекар, но има методи, които могат да помогнат за преодоляване на страха.


Страхът от стоматолога е често срещан проблем. Много хора не ходят на зъболекар поради ред причини:

  • Лоши детски спомени;
  • Истории, които са им разказвали;
  • Болезнена стоматологична манипулация, която са преживели.

В резултат, на което зъбите се развалят и когато вече е неотложно и отидат до денталния кабинет, зъбния проблем е твърде напреднал. Тогава се налага и по-сериозно лечение, както и повече посещения. Това, че сте имали лоши спомени не означава, че в бъдеще посещенията при стоматолога ще са болезнени или неприятни. Превантивните прегледи и навременното хващане на проблеми, ще ви спести много манипулации и проблемите със зъбите ще бъдат решени в начален стадии.

Трябва да знаете още, че страхът подсилва усещането за болка. Притеснението или очакването на нещо неприятно е предпоставка то да се случи в действителност. Ако се притеснявате да отидете на зъболекар, има няколко съвета за облекчаване на страха, като например:

  • Намерете стоматолог, които ще подходи с разбиране към вашата тревожност. Попитайте приятели и познати за някой стоматолог, който има опит в лечението на тревожни пациенти.
  • След като намерите денталния специалист, който смятате, че е подходящ, посетете кабинета му, за да се запознаете и огледате обстановката. След като се срещнете с администраторите, сестрите и зъболекаря, им кажете, че сте притеснени и споделете какви са вашите страхове, така че те да знаят предварително за тях;
  • Изберете час за преглед рано сутрин, така ще имате по-малко време да се откажете от посещението;
  • Нека първата ви среща бъде просто преглед, така че да не се притеснявате, че ще имате някаква неприятна манипулация или лечение. Така, чрез това първо посещение, ще опознаете зъболекаря и ще се отпуснете в кабинета му;
  • Може да вземете приятел със себе си на тази първа среща, дори да ви придружава през целия преглед или лечение. Стоматологът няма да има нищо против, ако той ви успокоява.
  • Договорете знак със зъболекар, чрез който да му сигнализирате, че имате нужда от почивка или просто искате да спре. Той може да бъде нещо просто, колкото да повдигнете пръста си. Това ще ви помогне да се почувствате по-добре и с по-голям контрол над ситуацията.
  • Ако смятате, че това ще помогне, започнете постепенно с процедурите. Например с почистването и полирането им, след което преминете и към други лечения, като пломби например. Така постепенно ще изградите доверие и връзка със зъболекаря си.

 Ако нищо от изброеното до тук не ви помогне да преодолеете паниката си, говорете със зъболекаря си за евентуално използване на упойка или обезболяващ гел.

Най-важното е да не се притеснявате и помнете: опитните стоматолози, знаят как да се справят със страха ви и ако разговаряте с тях и се информирате за протичането на денталните процедури и възможностите за намаляване на болката, то със сигурност ще се справите доста по- добре. Денталният специалист ще следи вашите реакции и ще използва различни похвати да ви успокои и разсее страховете ви.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!