Циркониеви конструкции. Що е то?

Циркониеви конструкции. Що е то?

Цирконият е издръжлив, колкото емайла на естествените зъби и, с изключение на случаите на травми, няма вероятност да се счупи при ежедневни обстоятелства


Цирконият е ново поколение материал за дентални конструкции, който е твърд като метал и издръжливостта му се е доказала отдавна, тъй като се прилага в бронебойното облекло в армията. Цирконият е биосъвместим и не предизвиква алергии.

Клиничните изпитания и изследването на материалите доказаха, че използването на циркониев оксид (ZnO2) гарантира безопасно, дълготрайно и стабилно зъбно възстановяване и до днес не са установени каквито и да са отрицателни влияния или алергии причинени от циркония. Вече над 10 години този материал се използва успешно от денталната индустрия.

Какви са предимствата на циркониевите конструкции?

Предимство на изцяло циркониевите конструкции са по-тънките стени в сравнение с металокерамиката. Подготовката на един зъб за металокерамична корона изисква да се отнеме 1,5 до 2,0 мм твърда зъбна тъкан. Докато при циркониевата корона се отнема едва 0,3 до 0,5 мм от повърхността на зъба. Ето защо короната или мостът стават по-фини, а не масивни, колкото металокерамиката. Това от своя страна води до щадене на венците.

Циркониевата коронка на зъба е издръжлива колкото емайла на естествените зъби и за това, с изключение на случаите на травми, няма вероятност да се счупи при ежедневни обстоятелства.

Циркониеви корoнки

Благодарение на способността си да пропуска светлина, циркониевият порцелан придава естествен вид на коронките, който е в хармония с естествените зъби и по този начин се постига отличен естетически резултат. Поради факта, че под порцелана няма метално отражение, зъбите не изглеждат изкуствени.

При циркониевите коронки не се забелязват оцветяванията на венците, срещани често при коронките с метален скелет. Почистването е бързо и лесно. Има изключителната твърдост и висока плътност - издържа и на най-високите дъвкателни натоварвания във всички области.

Благодарение на здравината и издръжливостта  на този вид порцелан, както и добрия му естетически вид, не съществуват никакви ограничения  за неговото използване. Единствената контраиндикация за протезиране с циркониеви коронки е при пациенти с бруксизъм, но и за тях има решение: конструкциите се изрязват изцяло анатомични и след циментиране се изработва защитна шина.

Циркониевият порцелан може да бъде използван за реставриране на единични зъбни коронки в предната и задната части на челюстите, при изработка на мостови конструкции при липса на предни или кътни зъби, а също така при протезиране върху импланти.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!