Циркониеви корони – съвършенство във всеки детайл

Циркониеви корони – съвършенство във всеки детайл

Цирконият, често наричан „бяло злато“, е на път да измести класическите зъбни корони завинаги.


Зъбните коронки се предлагат в различни материали. В продължение на много години те се правеха от метал и керамика. Но едни от най-популярните в момента са короните от циркониев оксид. Те постепенно изместват класическите металокерамични корони. Когато избирате зъбните си корони, често имате няколко възможности. В тази статия ще разберете защо да предпочетете циркониева корона и защо тя е толкова практична. Разбира се, ще споменем колко дълго издържа и има ли недостатъци, в сравнение с другите корони.

Предимства на циркониевите коронки:

  • По биологични причини короната от цирконий е по-здравословният избор;
  • Циркониевият оксид е много устойчив материал, който може да се полира и обработва, така че короната да не се различи от естествен зъб;
  • Коронките от циркониев порцелан имат много дълъг живот. Те са сред най-стабилните и дълготрайни корони: при подходяща грижа те ще издържат няколко десетилетия;
  • С помощта на компютърно моделиране те са точно адаптирани към нуждите на пациента.

Ползи от циркониеви коронки:

  1. Цирконият не е метал и затова е идеален за хора с метални алергии или чувствителност;
  2. Короните от цирконий не дразнят венците и нямат забележими ръбове;
  3. Циркониевите коронки са оптически съобразени с точния нюанс на естествените зъби на пациента. Дори зъболекарите трябва да гледат много внимателно, за да разграничат циркониевата корона от естествения зъб;
  4. Цирконият е много устойчив материал.

Процедура по поставяне на циркониева коронка

С помощта CAD/CAM системата циркониевата корона се планира и създава с помощта на компютър. Готовата циркониева корона, чийто цвят е моделиран като естествените зъби, може да бъде прикрепена от зъболекаря с помощта на специално лепило, разбира се - може да има някои фини и довършителни корекции.

Издръжливост на циркониевата корона

По отношение на издръжливостта зъбните коронки, изработени от цирконий, по нищо не отстъпват на металните коронки и естествените зъби. Трайността зависи главно от точността на отпечатването, изработката и лепенето. Но за да запазите циркониевата си корона възможно най-дълго, трябва да се грижите за нея, точно като и за истинските си зъби. Това означава да миете зъбите си два пъти на ден, също така да почиствате добре пространствата между зъбите. Например с орален душ. Електрическите четки за зъби също се препоръчват. Тогава короната ви ще издържи надеждно и дълго време дори при големи натоварвания. Не трябва обаче да забравяте и за околните зъби, защото ако имате кариес - тогава короната също може да пострада. За това се препоръчват редовни профилактични прегледи.

Цена на циркониева коронка

Цените на циркониеви коронки в България са в пъти по-достъпни като цена от тези в Западна Европа. Поради тази причина все повече пациенти пътуват до България за стоматологично лечение. Дентални клиники „Медстом“ в София, предлагат тази услуга и лекуват хора от цял свят. Тук те получават висококачествено лечение, което като качество е сравнимо с това от държавите с висок стандарт.

Заключение за циркониеви коронки

Циркониевата корона е една от най-популярните и макар да е по-скъпа от класическите, тя е съвършената корона във всяко едно отношение и всели един детайл.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!