Вадене на мъдрец: Съвети за възстановяване

Вадене на мъдрец: Съвети за възстановяване

Екстракцията на мъдреци е една от най-често извършваните процедури в областта на денталната медицина. Вижте защо:


Екстракцията на мъдреци е една от най-често извършваните процедури в областта на денталната медицина.  
Няколко са причините, които налагат екстракция (вадене) на мъдреци:

  • затруднен пробив, който може да доведе до възпалителен процес в съответната област.;

  • при установена неправилна позиция на мъдреца и наклоняването му към съседния зъб, може да доведе до разрушаването на зъба.

  • при правилно позициониран мъдрец, често може да се наблюдава силна болка или дискомфорт, които да наложат нуждата от екстракция.

Нарушенията при появата на мъдреците се обуславят от факта, че понякога човешката челюст е недостатъчно голяма за пробив и позициониране на 4 мъдреца.В резултат на това мъдреците се появяват косо спрямо челюстта, като в повечето случаи не се показват изцяло. Мъдреците не са необходими при дъвкателния процес, и когато създават проблеми спокойно могат да бъдат извадени.
Макар рутинна и безопасна процедура, хирургичната манипулация се нуждае от необходимия възстановителен период, който често е съпътстван с дискомфорт и болка.

В дентална клиника Medstom, процедурата по отстраняване на мъдреци се извършва от орални хирурзи с над 20 годишна практика в областта на денталната медицина.
Опитът е онова, което печели доверието на пациентите и ни прави водеща дентална практика вече 20 години.
Важно е да отбележим, че при всеки пациент ситуацията е строго индивидуална, както да се вземе решение дали зъбът ще бъде изваден, така и за възстановителния процес след операцията.

Споделяме ви няколко полезни съвета, които ще спомогнат по-бързото възстановяванеслед изваждане на мъдреци.

  • Образуване на съсирек на мястото на раната:

След изваждането на мъдреца, стоматологът ще постави марля на мястото на извадения зъб, за да помогне за спиране на кървенето.
 Ако кървенето не спре, съветът на нашите стоматолози е да поставяте марля на всеки половин час, докато кървенето спре.
Някои стоматолози препоръчват да се използва навлажнена торбичка с черен чай, която също спомага за съсирването на кръвта.

Идеята на всичко това е образуваният съсирек от кръв да изиграе ролята на "пълнеж" на мястото на извадения зъб. На по-късен етап съсирената кръв ще се превърне в съединителна тъкан, която след около шест месеца вече се замества от костна тъкан.

  • Избягвайте миенето на зъби в близост до раната:

След манипулацията, почиствайте зъбите си внимателно и далеч от мястото на извадения зъб. Много важно е да изплаквате устата без да жабурите!

  •  Избягвайте консумацията на твърди храни и горещи напитки:

Избягвайте твърди или лесно разпадащи се храни като ядки, семки и др., шансът при тях е голям да наранят проблемното място или да остане там  част от храната, което, на свой ред,   повишава риска от възникване на инфекция.

В периода на възстановяване заложете на зеленчуковите супи,  шейковете, картофено пюре, варени зеленчуци, меки сирена, сладолед и т.н. След няколко дни вече може да разнообразите с меко месо и мек хляб.
Не трябва да се приемат топли храни и напитки, за да не се увреди образувалият се коагулум или да се провокира кървене.

  • Преустановете пушенето и употребата на алкохол, поне 24 часа след ваденето на мърдеца:

Никотинът е силен дразнител за мястото на раната, той свива кръвоносните съдове, които пренасят кръв към раната и подпомагат по-бързото възстановяване. Колкото по-дълго и по-силно тютюнът действа върху раната, толкова по-дълго ще отнеме заздравяването.
Пушенето също влияе отрицателно върху процеса на съсирване на кръвта.В резултат на това раната остава отворена за дълго време, постоянно кърви, в резултат на което рискът от заразяване с различни инфекции се увеличава няколко пъти.

В дентална клиника Medstom разполагаме с високотехнологичен сектор по орална хирургия и дентална имплантация. Нашите орални хирурзи, на чело с д-р Гассан Мохамед работят по последните тенденции и методи в оралната хирургия, с цел по-бързо възстановяване и комфорт на пациентите.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!