Видове коронки за зъби

Видове коронки за зъби

Със зъбна коронка предпазваме умъртвени зъби, такива с големи обтурации (пломби) и при загуба на зъбни тъкани над 50%


Красивата усмивка никога няма да излезе от мода. За жалост, с времето зъбите започват да потъмняват и да губят своя естествен блясък.
Хубавото тук е, че напредъкът в стоматологията позволява възстановяване на зъбите при различни проблеми с различни средства.

Коронката е най-често използваният метод в стоматологията за възстановяване на частично и силно увредени зъби.

Със зъбна коронка предпазваме девитализирани (умъртвени) зъби, такива с големи обтурации (пломби) и при загуба на зъбни тъкани над 50%. Освен да възстановим формата и предпазим зъба от счупване, чрез короната успяваме да възвърнем нормалната функция в дадената област. Подобряваме хармонията на зъбната редица и постигаме висока степен на естетика. Успешно затваряме междузъбното пространство, което води до подобрено и комфортно хранене, както и по-добра устна хигиена.

Видове коронки за зъби

Металокерамични коронки

Металокерамичната коронка е изработена от керамика и метал, който е хипоалергенен и безопасен за здравето. Този вид корони са устойчиви във времето около 10-15 г. Освен тяхната устойчивост, те възстановяват функциите на зъбите, като абсолютно точно повтарят тяхната форма.

Въпреки това, металокерамичните коронки имат и своите недостатъци. От естетична гледна точка, резултатите при тях често не са задоволителни за пациентите, тъй като металът в тях е плътен и е бариера за светлината.

Порцеланови коронки

Отличителна черта на порцелановите конструкции е тяхната здравина. Този вид коронки имат висока естетическа стойност, което ги прави предпочитани сред пациентите. Това е така, защото избраният от пациента нюанс абсолютно точно повтаря цвета на естествените зъби и не се променя във времето.

На практика е невъзможно да разграничите изцяло керамична корона от естествен зъб.
Едно голямо предимство на керамичните коронки, в сравнение с металокерамичните е, че когато се поставят, отстраняването на пулпата не е наложително. Зъбът под короната си остава жив, което го предпазва от преждевременно разрушаване.

Циркониевите коронки

Цирконият е рядко срещан придоден материал. В стоматологичната практика се използва за изработването на циркониеви коронки, а техните предимства са множество, доказали своята ефективност в денталната практика.

Високата натурална естетика е едно от основните предимства на циркониевите коронки. Това е така, защото при циркониевите коронки липсва метален скелет, който да прозира под керамиката и да придава сивкав вид на зъба.

Цирконият е изключително здрав материал със устойчивост от 1000 до 1200 МРа.
Освен здравината, циркониевите коронки притежават и много висока абразивоустойчивост и не могат да се изтрият дори при силен натиск или триене. Същевременно са с много лека, щадяща и фина структура. Това ги прави предпочитани от хора, страдащи от бруксизъм (нощно скърцане със зъби).

Но въпреки плюсовете, циркониевите конструкции имат и своите недостатъци.
Естествените зъби имат естествена трансперентност, която се дължи на прозрачността на емайла. Този проблем може да бъде лесно решен с използването на специални бои, които имитират прозрачността на емайла.

При тези корони липсват алергични реакции и полиметализъм. Организмът не реагира към тези биоинертни материали. Високата естетичност на материала, както и при порцелановите корони, ги прави най-подходящи за възстановяване на фронтални (предни) зъби. Тези материали не претърпяват промени в цвета и запазват своя блясъка и свежест за неопределено време.

Има и още нещо: конструкциите, изработени от пресована керамика и цирконий, се произвеждат с помощта на цифрова технология. Това свежда до минимум грешките, така че пациентът бързо свиква с коронките и не изпитва дискомфорт след поставяне.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!