Видове зъбни мостове

Видове зъбни мостове

Незабавно възстановяване на липсващите зъби се постига с изработване на зъбни мостове. Те са предпочитани заради добрите резултати и сравнително добрата цена


Често се случва, че при не лекуване на усложненията от зъбния кариес (периодонтити и гангрени) се стига до загуба на един или повече зъби.Това води до нарушаване на окузалните отношения в зъбните редици, липса на естетика и смутен говор (фонетика).
Това налага незабавно да се пристъпи към възстановяване на появилите се дефекти.
Най-често това се постига с изработването на зъбни мостове. Те са предпочитани от пациентите заради добрите резултати и сравнително добрата цена. Необходимо е преди да се пристъпи към работа да се направи правилен избор и добро планиране съобразено с нуждите и физиологичните особености на пациента.

Видовете мостове биват няколко вида:

Пластмасови

този вид мостове се използват за временно възстановяване, докато бъдат изработени окончателните и постоянни конструкции. Изработват се изцяло от пластмаса и служат за покриване и предпазване на вече изпилените зъби. Използват се още за временно възстановяване на функцията, естетиката и фонетиката на зъбите.
Недостатък при тях е, че са по-груби, значително по-твърди, по-дебели и с недобра естетическа стойност.

Адхезивни

този вид мостове се изработват от фибровлакна. В последно време  са предпочитани за възстановяване на участъци, при които липсва един зъб.
Предимството при тях, е че не се налага изпиляване на съседните зъби, постига се добра естетика и при правилна поддръжка от страна на пациента могат да се използват сравнително дълго време.
Изработват се в рамките на едно посещение при стоматолга.
Когато пациентът е с лоша хигиена, кариозно съзъбие, със силно разрушени клинични коронки в съседство на липсвашия зъб, с вредни навици, бруксизъм, изборът на такъв тип възстановяване е неуместен.

Изцяло метални мостове

те са избработени от сив метал или от благородна сплав напр. злато. Сиви са на цвят с добра здравина, но с ниска естетическа стойност. Предпочитани са заради ниската цена. Мостовете от благородни метали се използват по-често при пациенти с доказана алергия. Недостатък при тях е лошата естетика и сравнително краткия период на използване заради липсата на достатъчна здравина на материала.

Бленд с пластмаса или керамика

Бленд мостовете са чест избор на много пациенти най-вече заради ниската им цена. Те могат да бъдат бленд-пластмаса (т.н. С+В) или бленд -керамика. Изработват се от метал, като само външните (букални) части са покрити с пластмаса или керамика. В този случай, дъвкателните участъци са метални и видими, поради което естетиката е незадоволителна.
Сравинително добър избор е при възстановяване в горната челюст в дисталните участъци, тъй като там не се виждат металните повърхности.
Недостатък при тези мостове е, че връзката между метала и пластмасата не е много добра и често се получава отчупване или падане.

Освен това, пластмасата старее и променя своя цвят. Много често при консумиране на твърда храна, употреба на твърди четки и вредни навици се стига до изтриване на нейната повърхност.
От своя страна тя става ретенционна, това води до задържане на плака, трудно почистване и неприятна миризма. Понякога резултат на това, са чести възпалителни заболявания в областта на венците.
При бленд керамиката тези недостатъци се избягват и резултатите са много по-добри.

Металокерамични мостове

това са едни от най-често прилаганите мостови конструкции с добра естетика и сравнително ниската си цена.
Технологията представлява изработване на метално кепе, покрито с керамика. Този вид мостове притежават сравнително добра естетика и здравина и могат да се прилагат както във фронталната област, така и в дисталните участъци. Не задържат бактериална плака и така запазват добрата хигиена на съзъбието.
Този вид мостове, дават възможност за добро проектиране на оклузалните взаимоотношения и постигане на максимален резултат.
Съществуват и някои недостатъци, керамиката е сравнително по-твърда от зъбните тъкани и понякога се стига до изтриване (абразия) на антагонистите (срещуположните зъби).
Това налага да бъде направена предварителна оценка на състоянието на пациента, с цел да се избегне това неудобство.
Друг недостаък е, когато керамиката бъде нанесена само в един слой (т.н. монохроматична керамика). Това води до лоша естетика, като зъбите изглежат груби и неестествени.
Понякога, когато в шиечната област липсва покритие от керамика се получава директен контакт на метала с меките тъкани (венеца). Получава се още взаимодействие, окисление, отделяне на метални йони.Това води до оцветяване на венците в шиечната област с появата на характерно сиво оцветяване.
Естетиката е нарушена и това е недопустимо, особено ако се касае за фронталния участък на съзъбието.

Прес керамика (от чист порцелан)

този вид мостове се изработват изцяло от керамика. Липсата на метал при тях е причината за високата им естетична стойност.
Основно предимство е, че могат да бъдат изработени конструкции с много малка дебелина между 0,5-0,3 мм.
Това позволява да се изработят мостове с минимално отнемане на зъбни тъкани по време на изпиляването.
Има висока транспарентност и понякога при оцветени зъби това може да доведе до проблем.
Всеизвестно е, че мостовете са подложени на сили на огъване и усукване. Прес керамиката и нейната технология не е съобразена да издържа на големи сили на усукване и това често води до счупване.
Поради тази причина препоръчително е да се използва повече за единични коронки или мостове с по-малък брой зъби.

Циркониеви мостове

все по-голяма популярност набират т.н. циркониеви конструкции.Те постепенно изместват масовите металокерамични мостове.
Причината е, все по-голямата взискателност на пациентите и желанието им за добра естетика.
Цирконият е сиво-бял метал, подобен на титана. Използва се много в производството като различни сплави, устойчиви на корозия. Той е в основата на циркониевия диоксид, използван в стоматологията. Едно от най-големите предимства е голямата здравина, до 1000мРа., естетиката, липсата на корозия, по-щадящо изпиляване (отнемат се по-малко зъбни тъкани).

Циркониевите конструкции биват:

• Изцяло изработени от циркониев диоксид.

• Цирконий, служещ за кепе, върху което се поставя керамика (керамика върху цирконий).

Поради не добрата естетика първите могат да се използват в задните участъци на съзъбието при възстановяване на дъвкателните зъби.
Втората група е с висока естетична стойност и голяма здравина и е приложима във фонталните участъци.
Високата цена е може би единственият недостаък на тези мостове. При тях изработката е много прецизна поради използването на технологията CAD-CAM.
Това позволява изключително прецизна изработка на мостовите конструкции.

Контакти Клиники Медстом

Клиника Медстом Дондуков


Гр. София 1000
Бул. "Княз Александър Дондуков" №26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: [email protected]

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота : 09 00 ч. – 19 00 ч.
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.
неделя: почивен ден

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – събота: 10 00 ч. – 18 00 ч.
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!

Клиника Медстом Стамболов


Гр. София 1000
Бул. "Стефан Стамболов" №6, ет. 1
Тел.: +359 2 988 97 77
Мобилен: +359 895 07 17 17
Е-mail: [email protected]

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – петък : 09 00 ч. – 19 00 ч.
събота: почивен ден
неделя: почивен ден

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък : 10 00 ч. – 18 00 ч.
събота: почивен ден
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !