Внимание! Пазете стоматолога!

Внимание! Пазете стоматолога!

Вирусният хепатит е една от водещите причини за смърт в световен мащаб.


Животът ни се завъртя около COVID-19. Голяма част от хората се страхуват и ограничават да се движат свободно, да вечерят в ресторант, да се срещат с близки и познати, да ходят на кино и театър, да посещават профилактични прегледи при лекаря и стоматолога.

1. Новото нормално!?

Пътуваме по-малко. Забавляваме се у дома. Работим с предпазни средства и се придвижваме с тях. Децата ни учат с маски. Дори тези дни се заговори за въвеждане на COVID-19 сертификат за посещение на ресторанти, заведения, кина, театри и фитнес, подобно на тези в Европа. В международния ден за борба с хепатита е добре да си припомним, че той е не по-малко заразен и опасен вирус от COVID-19.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в света има над 2 милиарда инфектирани с вирусен хепатит В (HBV) и към тях се прибавят ежегодно нови 50 милиона. А над 10% от инфектираните с вируса остават хронични носители. Развива се, като един от най-разпространените вируси в световен мащаб поради голямата му вирулентност и ниска инфектираща доза. Най-голямата опасност от заразяване с хепатит има при здравните специалисти и най-вече при стоматолозите. А наш дълг, като пациенти и хора, е да пазим лекарите, които се грижат за нашето здраве и зъби.

2. Винаги има риск от инфекции!

Например може да СЕ заразим или ДА заразим  денталния специалист с COVID-19, хепатит или обикновен сезонен грип по време на стоматологично лечение. И за да има кой да ни лекува и да се грижи за нашето орално здраве и утре, то личната ни хигиена като пациенти и отговорност са водещи и много важни! Не трябва да забравяме, че нашия стоматолог също има семейство, близки и приятели. Лекувайки болния ни зъб, той рискува своето здраве и застрашават най-близки си хора, колеги, пациенти.

3. Как?

Денталният лекар, докато ни лекува, има контакт със слюнката и кръвта ни, а вирусите, микроорганизмите, водещи до опасни заболявания, могат да проникнат в човешкото тяло по различни начини и един от тях е кръв и биологични течности.

4. Начините на заразяване с хепатит са:

  • хепатит А, Е - по време на хранене;
  • хепатит В, С, D, Е - чрез кръв и биологични течности;
  • ХИВ - чрез кръв, биологични течности.

 5. Изберете клиники с високо ниво на хигиена.

Денталният кабинет е едно от онези места, където рискът от заразяване с опасни заболявания е много висок. Много често, когато човек се разболее от хепатит, в инфекциозна болница първите въпроси към него са: “Преливана ли ви е кръв?”, “Къде е козметичния ви салон?, “Имате ли татуировки?" и най вече "Къде са лекувани зъбите ви?” Поради тази причина трябва да сме изключително внимателни в избора на стоматологична клиника. Един от ключовите моменти за безопасността на здравето ни е да НЕ посещаваме кабинети, в които НЕ СЕ спазват прости хигиенни правила, като:

  • правилно съхранение на инструмента - в специални шкафове за целта;
  • задължителната употреба на съвременни дезинфектанти, без които е невъзможно да се почистват правилно инструментите;
  • асистент, който да стерилизира всички инструменти в процеса на лечение;
  • предпазни маски, ръкавици, облекло и очила на стоматолога и асистентите му;
  • също толкова важно е да има чистота и ред в клиниката като цяло.

6.  Личната отговорност!

Редно е когато отидем на зъболекар да ни попитат дали сме болни от нещо. Но е прието, че това е отговорност на пациента. Със сигурност всички сме виждали надписи пред стоматологични кабинети, гласящи: “Моля, предупредете лекаря си, ако сте болни от…. Или страдате от….” В това число и хепатит! Напомнящи табели, които ни подсещат, че общото здраве е най-важното. А мерките за сигурност, които ще вземе денталния лекар, ще намалят процента на заразоносителство. За това пазете стоматолога! Съобщавайте в денталната клиника за прекарани от вас инфекциозни заболявания или съмнения за такива! Това ще предпази лекарския екип и техните пациенти от заразяване.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!