Вредно ли е избелването на зъбите?

Вредно ли е избелването на зъбите?

Избелването на зъби е стоматологична процедура, която има за цел да премахме органичните петна по зъбите и да възвърне първоначалния им цвят


Избелването на зъбите променя цвета на зъбния емайл като премахва органичните петна по тях.

Често задаван въпрос в нашата практика е „Вредно ли е избелването на зъбите?”.
С напредването на медицинските проучвания в стоматологията, избелването се превръща в съвсем рутинна процедура, която не е съпътствана от нежелани реакции и дискомфорт.

Защо се оцветяват зъбите?

Ежедневно зъбите ни взаимодействат с различни вещества, които малко или много оставят следи по тях. Така върху емайла на зъбите се образува тънък биофилм, който запечатва петната по тях. Най-честите причини за потъмняването на зъбите са:

  • консумацията на оцветяващи храни и напитки, като кафе, вино, газирани напитки, соев сос;
  • прекомерното тютюнопушене;
  • недобра дентална и орална хигиена.


Важно е да отбележим, че с напредването на възрастта зъбите стават по-тъмни, това е така, защото емайлът изтънява и по-тъмният дентин прозира отдолу.

Какво трябва да знаем за избелването?

Иновациите в изработването на все по–нови и щадящи материали и избелващи агенти прави процедурата по достъпна и безопасна. Ефектът, който наблюдаваме, е в пъти по-добър от преди.

Съществуват различни методи за избелване - гелове, пасти, писалки, лентички и др. Като специалист ви съветвам да не експериментирате сами, а се доверете на професионалистите по дентална медицина. Те ще ви помогнат да изберете най-подходящата процедура за спецификата на вашите зъби, като същевременно ще ви гарантират ефективни резултати.

Какви видове избелване познаваме?

Избелването на зъби може да бъде кабинетно и домашно. При кабинетното избелване е необходимо едно клинично посещение, а резултатът е видим веднага. Домашното избелване се използва като поддържащо. То се извършва в домашни условия, посредством шини, изработени по отпечатъци на зъбите. Резултатът отново е видим след първата процедура, като избелването е с продължителност 2 седмици. При нужда може да се направи поддържащо освежаване на цвета.

Какви са очакваните резултати?

Очакваните резултати са строго индивидуални за всеки пациент. Защото има редица фактори, които могат да повлияят на ефекта от самата процедура- анатомията, възрастта, състоянието на зъбите и хигиенните навици. Практиката показва, че зъбите с жълт оттенък имат по-добри резултати от тези със сив или кафяв отенък.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!