Връзката между оралното здраве и сърдечносъдови заболявания

Връзката между оралното здраве и сърдечносъдови заболявания

Добрата устна хигиена предпазва от заболяване на венците и последващи сърдечносъдови заболявания, причинени от инфекции в устната кухина.


Днес, в световният ден на сърцето, от Дентални клиники „Медстом“ предупреждават, че много от сърдечносъдови заболявания са причинени от лоша устна хигиена, инфекции и натрупване на плака в устната кухина.

През последните години все повече се говори колко важно е оралното здраве за цялостното здраве на човека. Но някак хората не се вслушват в това. Например в Съединените американски щати 80% от хората страдат от пародонтит и заболяване на венците, често недиагностицирани, тъй като зъбите изглеждат здрави.

Последните проучвания показват, че има два много специфични фактора, които свързват устното здраве със сърдечните заболявания:

  1. Умерените до напреднали заболявания на венците водят до по-висок риск от сърдечни заболявания, отколкото на хората със здрави венци;
  2. Практиката показва, че оралното здраве дава на лекарите много сигнали за широк спектър от заболявания и неразположения, причинени от лоша устна хигиена, включително сърдечни заболявания.


Сърцето ви е в опасност от инфекции, причинени от лошо орално здраве, особено ако те не са диагностицирани или лекувани. Зъбно-челюстната система е свързана с целия организъм, чрез съединителната тъкан, кръвоносната система, нервната система и лимфообращението. Точно поради тази причина, оралното здраве и сърдечните заболявания са взаимосвързани. Чрез кръвният поток се предават инфекции и бактерии от устата до други части на тялото и най -вече към сърцето. Бактериите атакуват сърцето, а възпалението от болен зъб непрекъснато отделя бактерии, токсини и алергени в кръвта.

Бактерии се натрупват и върху зъбния емайл – плака. Ако слюнката е достатъчно количество и човек приема много вода, течни храни и плодове, се извършва самопочистване на зъбите от плаката. Но ако той има диабет или друго хронично заболяване, свързано с намаляване количеството слюнка, тогава се задържа много плака по зъбите, която полепва по емайла, втвърдява се и става основа за натрупване на зъбен камък.

Пациентите с пародонтит обикновено имат и заболявания на сърцето - ендокардит, перикардит или миокардит, тъй като инфектираната кръв минава през сърцето.

Симптоми, които трябва да наблюдавате:

  • Венците са червени, подути и болезнени при допир;
  • Кървене на венците по време на хранене, четкане или конец;
  • Наличие на гной или други признаци на инфекция около зъбите и венците;
  • Венците, които се отдръпват;
  • Лош дъх в устата;
  • Зъби, които са разхлабени или изглежда, че се отдалечават от другите зъби.

Какво трябва да направите, ако забележите някой от симптомите?

Специалистите от Дентални клиники „Медстом“ в София препоръчват да миете зъбите си два пъти дневно, като използвате мека, удобна четка за уста, която може да достигне добре до всички зъбни повърхности. Освен това трябва да използвате конец всеки ден и редовно да посещавате стоматолога, за да получите необходимите грижи и  професионално почистване на зъбите.

Добрата устна хигиена и редовните стоматологични прегледи са най-добрият начин да се предпазите от заболяване на венците, а следователно и от сърдечносъдови заболявания, причинени от инфекции в устната кухина.  Прилагайки всички превантивни мерки, вие избягвате риска от развитие на сърдечни нарушения, свързани с оралното здраве и винаги можете да поддържате здрава, чиста и ослепителна усмивка.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!