Задължително ли е да отстраним мъдреца?

Задължително ли е да отстраним мъдреца?

Кои са причините, процедурите и стъпките за екстракция на мъдрец?


Мъдреците се намират в най-задната част на устната кухина и са последните зъби, които изникват, но много често след това водят до усложнения. Пробиват между 17 и 21 годишнина от растежа на човек, но е възможно и изобщо да не се появят.

Ако мъдрецът ви расте в правилната посока и вие се грижите добре за това, той да е здрав, не се налага отстраняването му. За съжаление обаче, не е необичайно мъдреците да създават проблеми и това е така, защото просто няма достатъчно място за тях и лечението им е трудно. Това се случва, когато:

  • Зъбът е в позиция, която затруднява упражняването на пълноценно почистване;
  • При непълноценна дъвкателна функция от страна на мъдреца;
  • При нараняване на околните тъкани;
  • При опасност за разместване на наличните зъби, което би довело до промяна в захапката и др.

В тези случаи е много важно да се реагира своевременно, за да се предотвратят по-сериозни последици в бъдеще. Пациентът трябва да се консултира с дентален специалист, който да го прегледа прецизно. Най-често намесата от страна на стоматолога е неоперативна, тъй като мъдрецът вече е пробил. Проблемният зъб се отстранява, а раната след манипулацията се третира, за да заздравее максимално бързо. Последиците за пациента са незначителни и се изразяват в лек дискомфорт.

Една от най-честите операции в устната кухина е екстрахирането на полуретинирали и ретинирали мъдреци (нямат комуникация с устната кухина). Процедурата е строго индивидуална и зависи от различни анатомични особености на човека. Необходими са точни изследвания и индивидуален подход към всеки пациент.

Сред причините за такава операция (одонтектомия) са наличието на: възпаление около коронката на мъдреца, задържане в пробива на постоянните зъби, при невралгии на околните нерви, по ортодонтски съображения, при резорбиране на корена на съседния зъб, за профилактика и др.
Операцията се извършва от специалист по орална хирургия и под локална анестезия. Тази манипулация е по-сериозна и се изразява в осигуряване на достъп по зъба посредством разрез на венеца. След като се отстрани мъдреца раната се зашива, с цел да се предотврати инфекция. На пациента се предписва антибиотик и му се дава списък от инструкции, за по-бърз оздравителен процес. Дискомфортът, който обикновено се изпитва, е най-голям през първите три дни, а в рамките на седмица отшумява напълно.

Какъвто и да е вашият случай, най-доброто, което може да направите, е да отидете при своя зъболекар, за да ви направи обстоен преглед и да ви предложи най- правилното решение, което да вземете. Ако нямате личен стоматолог и се нуждаете от помощта на опитен дентален лекар, не се колебайте, а се свържете с Дентални клиники „Медстом“, където ще получите достъп до най-новите технологии и специалисти по орална хирургия, с изключително богат опит.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!