Защо трябва да помислите за подмяна на амалгамените пломби?

Защо трябва да помислите за подмяна на амалгамените пломби?

Каква е истината за пломбите от амалгама и няколко причини поради които е необходимо да бъдат заменени.


Амалгамените пломби или сребърните пломби някога са били широко използвани и често срещан материал за зъбни пломби. Амалгамата е най-евтиният, но и най-зле изглеждащият материал. Тя е съставена най-често от сребърни, калаени, цинкови и други стружки, смесени със живак. Това е пломбата, която се използва от все по-малко зъболекари. Днес пломбите от амалгама са заменени от по -модерни пломби от бял материал, с цвета на зъбите.

Тези от вас, които все още имате амалгамени пломби и се чудите дали трябва да бъдат заменени, ще ви дадем три основни причини, поради които може да помислите за подмяната им:

1. Живакът

Първата и най-важна причина, поради която трябва да помислите да смените вашите амалгамени пломби е тяхната способност да отделят живак. Да, тези пломби съдържат живак, който непрекъснато се отделя под формата на пари и попада в кръвния поток. Щом се абсорбира, живакът се натрупва в тялото, което потенциално може да доведе до сериозни здравословни проблеми. И по-конкретно, натрупването на живак може да причини проблеми на неврологичната, сърдечно-съдовата, стомашно-чревната и дихателната системи. По-тревожното е, че при повече отлагания на живак, той може да причини необратими ефекти върху мозъка.

2. Влияе се от температурни промени

Освен неблагоприятните ефекти върху здравето, амалгамените пломби са нестабилен материал на температурни промени. Тъй като пломбите от амалгама са направени от метал, те се разширяват, когато са изложени на горещи температури, а това означава, че докато консумираме топли ястия и напитки, тези пломби се разширяват и обратното - при студено се свиват, следствие на което могат да напукат, дори могат да спукат зъба, на който са поставени или съседните.

3. Външен вид

Поради цвета на метала, амалгамените пломби могат да бъдат забележими, докато се усмихвате или говорите. Това ги прави очевидни за хората около вас и си личи, че сте поставили пломба.

Замяната на пломби от амалгама с пломби с естетични такива може да осигури по-здравословен и младежки облик. От съществено значение е амалгамните пломби да се отстраняват с помощта на гумена преграда и смукател с голям обем. Най-разумно е пациентите да се доверят на зъболекар, който има опит в отстраняването на амалгама.

В Дентални клиники „Медстом“ могат да ви премахнат амалгамените пломби по безопасен и ефективен начин. Не се колебайте да се  свържете с денталните специалисти по всяко време, за да обсъдите всички възможности или да си запишете час за консултация.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!