Жълти зъби: Причини, практически съвети за избелване

Жълти зъби: Причини, практически съвети за избелване

Как да се справим с пожълтяването на зъбите? Практически съвети за клинично и домашно избелване.


Усмивка със здрави и бели зъби е мечтата на всеки човек, но поради определени фактори и условия на живот такава усмивка често е само блян. Снежнобелите зъби винаги са се считали за идеал за красота. Тя предполага здравословно хранене, дисциплинирани хигиенни навици и грижа за цялостното здраве.
Белите зъби спомагат и за по-доброто самочувствие. Проучванията показват, че хората с красиви бели зъби са с по-големи шансове за успешна работа и социални контакти.

Причини за жълти зъби:

Когато естественият цвят на зъбите е жълт, това не означава здравословен проблем. Тук трябва да се отбележи, че всеки човек има свой собствен цвят на зъбите, който е генетично определен. Поради тази причина някои хора имат по-жълти зъби от други. Въпреки това, когато търсим причини за жълтия цвят на емайла, то една от тях е начинът на живот. Той оказва голямо влияние върху цвета на зъбите ни.
Чаят, кафето, цигарите и червеното вино оставят следи по зъбите ни и влияят на цвета им. Благодарение на професионалното почистване на зъби и редовната домашна грижа с четка и паста, тези повърхностни жълти петна се почистват от зъбите ни, но те ще се появяват отново и отново.

Защо зъбите пожълтяват:

Емайлът

Храната и напитките не винаги са виновни за обезцветяването на зъбите, друга причина е изтъняването на зъбният емайл, което също променя цвета на зъбите и добавя нюанс на жълто. Ако забележите промяна в цвета на зъбите си, консултирайте се с вашия зъболекар, за да разберете причините за пожълтяването. Домашното избелване няма да подобри положението, ако зъбите ви са пожълтели поради загуба на емайл. В случай че, той е станал по-тънък, мийте зъбите си по-внимателно. За да предотвратите бързата му загуба не използвайте абразивни пасти за зъби. Също така е важно да изберете правилната четка за зъби и да тествате техниката си на миене. Защото тези, които „търкат“ с много твърди четки, рискуват не само да увредят емайла, но и венците. Това може да доведе до чувствителни зъби и болка.

Възрастта

Естественото обезцветяване на зъбите е свързано също и с възрастта! Зъбният емайл е най-твърдото вещество в нашето тяло, но той също се износва в течение на времето. Киселинните храни и напитки, грубите четки за зъби или неправилните техники за миене на зъбите през целият живот на човека водят до износване на емайла и с възрастта той се изтрива. Този процес е необратим, тъй като зъбния емайл не е в състояние да се самовъзстановява. Когато този слой стане по-тънък, жълтеникавият дентин отдолу започва да прозира. Ето защо зъбите при по-възрастните хора са по-жълти и изглеждат много по-тъмни, отколкото при младите.

Хранителни оцветители

Както споменахме вече - чаят, кафето, червеното вино и безалкохолните напитки съдържат оцветители, които влияят на зъбния емайл. Веществата на тези напитки предизвикват потъмняване на емайла. Плътността му при хората е различна - при някои той е гладък и по него не полепват вещества, при други е грапав и порест. Във вторият случай оцветителите образуват жълти или кафеникави петна по зъбите. За това хората със силен емайл могат да си позволят тези напитки, докато други не могат, тъй като при употребата им зъбния емайл ще има кафяв оттенък.

Захарта

Захарта е враг номер едно на зъбите. Храната, която съдържа много захар, предизвиква увеличаването на бактерии, чиито метаболитни остатъци предизвикват извличане на минерали от емайла. В резултат на това емайла става порьозен и грепав, което благоприятства задържането на плака и хранителни остатъци. Ако тези условия се задържат, се получава разреждане на емайловата повърхност и възниква кариозна лезия – това води до преоцветяване на зъбите. Поради тази причина се препоръчва да посещавате зъболекаря си поне веднъж или два пъти годишно. Водите за уста са важно допълнение към ежедневната ви грижа за зъбите. Те намаляват бактериите и предотвратяват залепването на плаката по повърхността на зъбите.

Лекарства, от които зъбите пожълтяват

Употребата на тетрациклини в ранна детска възраст моье да доведе до жълтокафеникаво оцветяване на постоянните зъби. Това оцветяване не се повлиява от избелване, понеже е заложено в структурата на зъба. Орална хирургия или пародонтална терапия могат също да доведат до пожълтяване на зъбите след интензивна и продължителна употреба. По-специално, 0,2% хлорхексидин причинява кафяво оцветяване на зъбите и езика. Това обезцветяване обаче лесно се отстранява при миене на зъбите.

Избелване на зъби у дома:

  1. Избелващите пасти за зъби са много популярни в днешно време. Може би жълтите зъби ще станат по-бели, ако ги миете в продължение на няколко седмици с такава паста. Но не забравяйте, че тези пасти съдържат частици, които действат върху зъбите ви като шкурка и следователно причиняват силно ожулване на повърхността им;
  2. Избелващите ленти от аптеката са неефективни, от друга страна са твърде агресивни за зъбите и венците;
  3. Домашните лекарства като лимонена киселина или сода за хляб също са вредни за зъбите и са относително неефективни.

Съвет за здрави зъби:

За красив бял цвят на зъбите наблегнете на редовната и правилна грижа за тях. Посещавайте два пъти годишно зъболекаря си и намалете приема на храни и напитки, които влияят на цвета на емайла на зъбите ви.

Дентални клиники „Медстом“ предлагат клинично избелване на зъбите със студенолъчева лампа. Технология, която постига добри клинични резултати и висока удовлетвореност от страна на пациентите. Тази съвременна система за избелване почиства както повърхността на зъба, така и неговата вътрешна структура. Само за 30-40 минути петната и потъмняванията, натрупани с години се премахват, а зъбите са няколко нюанса по-бели.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!