Зъбен камък - всичко което трябва да знаем

Зъбен камък - всичко което трябва да знаем

Зъбният камък се образува вследствие от задържане на хранителни вещества в устната кухина по време на хранене.


Какво е зъбен камък?

Зъбната плака представлява зъбен налеп, които се натрупва стабилно по зъбите по време на хранене и често пъти причинява оцветяване на вашата усмивка.

Зъбната плака се втвърдява върху повърнхността на зъбите, придавайки й жълтеникав цвят и се превръща в зъбен камък. Той е и причината за множество заболявания в устната кухина, като гингивит, който в по-напреднал етап се превръща в пародонтит. За това от изключително важно значение е отличната орална хигиенна. Правилното измиване на зъбите, тяхното почистване с конец и изплакването им с вода, предотвратяват бързото натрупване на зъбен камък.

От какво зависи натрупването на зъбен камък?

Съществуват различни фактори при натрупването на зъбен камък. Голяма част от тях са индивидуални за всеки отделен човек, като например:

  • Хранене;
  • Видът и състава и Ph-то на слюнчената жлеза;
  • Хигиена на устната кухина;
  • Индивидуално орално състояние;

Освен изброените индивидуални особености, истината е че голям процент от хората са по-предразположени към образуването на зъбен камък. Такива са хора с неправилно подредени зъби или неправилно лекувани зъби (обтураци и различни видове зъбни конструкции). В това число са и хора с вредни навици, като тютюнопушене.

Тютюнопушенето изключително много влиае върху отлагането на зъбен камък. Това е така, защото този вреден навик повлиява на вида и секрецията на слюнката, а една от основните функции на слюнката е да предпазва зъбния емайл. По време на пушене естественият поток е нарушен, полезните протеини и минерали в слюнката са притъпени, което следователно води до натрупване на плака. Друга разлика, която се забелязва при пушачите е по-тъмният цвят – от светло оранжев до черен.

Какво причинява зъбния камък?

Образуването на зъбен камък налага почистването му на всеки 6 месеца. Когато обаче не се извършва навременна терапия, той може да предизвика редица възпаления и усложнения.

Едно от най-често срещаните възпаления на венците е гингивит. Симптомите се характеризирт с подуване, зачервяване и болка, както и кървене на венците по време на четкане на зъбите, съчетано с лош дъх. От своя страна гингвитът може да прогресира до пародонтит, който води до по-голямо отдръпване на венците и загуба на кост. Той има следните симптоми – болезнено дъвчене, образуване на джобоже между венеца и зъба, както и подвижност на зъбите, който в прогресирал стадии води до загубата им.

В устната кухина на човека съществуват над 700 вида бактерии. Когато в устната кухина попаднат хранителни вещества или течности, всички те се комбинират и създават среда, която позволява на бактериите да растат и да се отлагат. По този начин те се събират върху зъбите и венците.

Всички тези инфекции биха могли да бъдат избегнати, чрез четкане и почистване с конец на зъбите възможно най-често. Ако искате да имате здрава и красива усмивка, то почистването на зъбния камък е изключително важна процедура. Поради тази причина не пренебрегвайте рутините посещение два пъти годишно при вашият стоматолог.

Етапи при почистване на зъбен камък

Ако планиране да посетите зъболекар за почистване на зъбен камък, то вие ще преминете през следните етапи съставляващи процедурата:

Етап 1:

Преди стартиране на процедурата, стоматологът ще провери оралното ви състояние и медицинската ви история. Ще прегледа обстойно устана ви кухина, дали имате признаци за кариес или други възпаления.

Етап 2:

Следва стартирането на почистването на зъбния камък, който се намира по повърхността на зъбите и под венеца. В първоначалния етап за неговото отстраняване се използва ултразвуков накрайник, който почиства надвенечния зъбен камък. В някои случаи се налага и ръчното му почистване с специални инструменти, които почистват подвенечния зъбен камък.

Етап 3:

Последната стъпка от тази процедура е полирането на повърхността на зъбите. Този етап е най-приятен за пациентита. По време на него се отстраняват петна и се изглаждат неравностите с Air - flow. Това е система за полиране, която работи под налягане, като се насочва под ъгъл от 45 градуса спрямо зъба. По този начин тя почиства и полира повърхността на зъбите равномерно. С помощта на Air – flow, пациентите на Медстом получават красива и блестяща усмивка само за няколко минути.

Етап 4:

След почистването и полирането на зъбите, стоматолозите на дентални клиники Медстом ще Ви обяснят подробно правилното четкане на зъбите и какви специални средства трябва да използвате след процедурата.

Заздравителен период и поддържаща фаза

След подобна процедура е напълно нормално по-силно изразената чувствителснот на венците. Това трае от 5-7 дни в зависимост от пациента и неговото орално здраве. Поради тази причина е необходимо през този период на възстановяване да се спазват следните правила, които да предотвратят чувството на дискомфорт:

  • Избягвайте горещи и студени храни и напитки;
  • Избягвайте семена, ядки или други храни които биха могли да заседнат между зъбното пространство.

Специалистите от стоматологични клиники Медстом препоръчват след извършването на процедурата по почистване на зъбен камък, пациентите да четкат зъбите си с по-меки и малки глави, за да достигат навсякъде. Тук е много важно да споменем и използването на зъбен душ няколко пъти седмично. Разбира се, от важно значение е и пастата за зъби, която в състава си е необходимо да съдържа флуорид, които предотвратява втърдвяването на плаката. И не на последно място - използването на вода за уста и конец.

Вижте последователните стъпки при почистване на зъбен камък тук:
https://medstom.com/bg/proceduri-kakvi-sa-stypkite-pri-pochistvane-na-zyben-kamyk

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!