Зъбни импланти: 10 най-популярни митове и факти

Зъбни импланти: 10 най-популярни митове и факти

Поставянето на зъбни импланти чрез метода на дентална имплантация е най-доброто и дългосрочно решение на проблема с липсващите зъби


Медицинските проучвания в областта на стоматологията показват, че 158 милиона души или 2,3% от населението на света страдат от пълно обеззъбяване. Само в САЩ статистиката е шокираща, там 178 милиона американци имат поне един липсващ зъб, а 40 милиона нямат нито един зъб в устата си.

Взимайки предвид тези обезпокоителни факти, не е чудно, че все повече хора смятат зъбните импланти за най-подходящото, ефективно и дългосрочно решение в случай на липсващи зъби.

Несъмнено зъбните импланти са скъпа процедура, която се отплаща многократно във връмето.
Често възприемани като лукс достъпен само за малцина, процедурата по поставяне на импланти е съпроводена с митове, които притесяват голяма част от нашите пациенти.
Различни митове и факти за зъбните  импланти се разпространяват ежедневно, затова нека да разгледаме най-популярните понятия по темата.

1. Загубата на зъби може да доведе до храносмилателни разстройства: ФАКТ

65% от пациентите ни искат да възстановят зъбите си, за да могат да консумират определен вид храни. Което потвърждава твърдението, че загубата на зъби може да окаже влияние върху храносмилателните функции на организма.

Основната връзка между оралните заболявания и храносмилателните разстройства е от загубата на зъби.
Пряко или косвено, проблемите с хранусмилането са свързани с невъзможността за правилно сдъвкване на храната.
Изследванията показват, че хората с липсващи зъби са склонни да избират по-меки или дори течни храни, като намаляват консумацията на по-твърди, богати на фибри зеленчуци и плодове, това несъмнено води до хранителни дефицити, както и до редица стомашно-чревни смущения.

2. Зъбните импланти заместват корена на зъба: ФАКТ

3. Зъбните импланти заместват короната на зъба: МИТ

Ще разгледаме тези две твърдения заедно. Често погрешно схващане е, че зъбният имплант замества както зъбния корен (частта, която е под венците), така и зъбната коронка (видимата част на зъба). Същността на зъбния имплант е да се захване в челюстната кост, като замести липсващия корен на зъба.

естетвен зъб и дентален имплант

4. Зъбните импланти са по-дългосрочно решение от протезите и мостовете: ФАКТ

Зъбните Импланти са създадени да заменят зъбния корен, докато мостовете, коронките или протезите са фиксирани върху имплантите, за да осигурят по-добра естетика и функционалност.

Важно е да отбележим, че не всеки пациент е подходящ за лечение със зъбни импланти. Причината за това може да е наличнието на определени заболявания, резорбирана челюстна кост или рискови навици.
Поставянето на зъбен мост или протеза в такива случаи, включва увреждане на съседните зъби и води до свиване на костта на челюстта под липсващия зъб с течение на времето.
Поставянето на зъбни импланти помага за запазване на челюстната кост, като същевременно е напълно независимо от околните зъби.
Още един недостатък на мостовете или протезите, че трябва да се сменят на всеки 10-20 години. Имплантите, ако са поставени правилно, имат доживотна гаранция.

5. Зъбният имплант се различава от естествения зъб: МИТ

Както обяснихме и по-горе, зъбните импланти са „скрити“ под венците. С поставянето на правилната протетична конструкция отгоре,  никой никога няма да забележи, че имате имплант, освен ако не го посочите.

зъбни импланти преди и след

6. Зъбните импланти са само за възрастни хора: МИТ

Никой не е застрахован от загуба на зъб или зъби, то може да настъпи при всяка възраст.
Ако имате загуба на зъб, поставянето на зъбни импланти е най-доброто и дългосрочно решение на проблема.
Хубаво е да загърбите стереотипите и да се консултирате с имплантолог в случай на колебание.  

7. Поставянето на зъбни импланти е дълъг и мъчителен процес: МИТ

Много хора имат перманентен страх от зъболекари, което ги кара да избягват зъболекарския кабинет, докато посещението не стане наложително.
Това мислене от страна на пациентите води до редица усложнения в оралното здраве, а често и до загубата на зъб. Тогава единственото решение е поставянето на зъбни импланти.

С напредването на медицинските проучвания в областта на денталната медицина, лечението със зъбни импланти се превърна в съвсем рутинна процедура, която не е обрързана с дълъг възстановителен период. 
Схващането, че лечението със зъбни импланти е дълъг и мъчителен процес е съвсем погрешно.

преди и след имплантиране

8. Имплантите трябва да се почистват: ФАКТ

Зъбните импланти не са предразположени към гниене, което възпрепятства появата на кариес. Но въпреки това, поставянето на импланти не ви освобождава от ежедневната рутина на почистване на зъбите с четка и паста. Освен това мотивацията е малко по-висока, защото никой не би искал второ имплантиране поради неправилна грижа, нали?

9. Грижата за зъбните импланти е изключително трудна: МИТ

Голяма част от нашите пациенти, които се интересуват от поставяне на зъбни импланти смятат, че грижата за тях е прекалено трудна.
Все пак красивите и здрави зъби изискват определен вид грижи. Но това няма да отнеме неразумно много време.
Всъщност грижата за зъбните импланти не се различава по нищо от естествените зъби.

10. Ако имате импланти, вече не се нуждаете от стоматологични прегледи: МИТ

Това би било много удобен резултат, нали? Веднъж поставени, зъбните импланти и никога повече не посещавате зъболекарския кабинет. За съжаление реалността е друга.
Редовните посещения при Вашия стоматолог са от изключително значение за правилното зарастване на зъбния имплант в костта.
Препоръчваме Ви да спазвате контролните прегледи при Вашия имплантолог, това ще му даде възможност да преследи правилното позоциониране на имплантите в челюстната кост.

Относно поставянето на зъбни импланти: това са 10-те най-популярни митове и факти, свързани с метода на дентална имплантация.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!