Зъбни протези - видове, функции и грижа

Зъбни протези - видове, функции и грижа

Зъбните протези са изкуствени заместители на естествените зъби и изпълняват нормалната функция на устната кухина. Осигуряват опора на челюстта и лицето.


Зъбните протези заместват естествените зъби като изпълняват нормалната функция на устната кухина, осигурявайки опора на челюстта и лицето.

Какво са зъбни протези и как трябва да се грижим за тях?

С течение на годините и напредване на възрастта на човека, рано или късно настъпва загуба на един или няколко зъба, а често пъти загуба на цяла редица зъби. Едно подобно събитие е изключително неприятно и води до дискомфорт, намалено самочувствие и липса на увереност при изпълнение на нормалните ежедневни рутинни задължения. Днес стоматологията позволява бързото възстановяване на зъбите, което възстановява дъвкателната функция и естетичния вид на усмивката.

Какво представляват зъбните протези?

Зъбните протези са изкуствени заместители на естествените зъби и изпълняват нормалната функция на устната кухина. Осигуряват опора на челюстта и лицето.

Съвременната стоматология предлага на пациентите усъвършенствани зъбни протези, които имат максимално реалистичен естетичен вид.

Видове зъбни протези:

1. Неподвижни протези

Този вид протези се фиксират трайно чрез поддържащи елементи  и цимент в устната кухина на пациента. Използват се при пациенти загубили повече от един зъба.

2. Цели подвижни протези

Подвижните протези са тези, които не са фиксирани постоянно в устната кухина, тоест могат да се свалят. Те представляват основна конструкция, върху която са разположени протезните зъби. Изработени са от леки материали, благодарение на които пациентите не изпитват дискомфорт. Подходящи са за хора, при които липсват всички зъби.

И двата вида могат да бъдат силиконови (термосенс) или акрилни, в зависимост от нуждите на пациентите. Термосенс протезите са сравнително нови в денталната индустрия. Те са продукт, който отговаря на високите изисквания на пациентите. Този вид протези са по-удобни, по-здрави с по-добър естетичен вид от останалите видове зъбни протези. Това е така, тъй като са изработени от термопластичен материал, комбинация от полиамид и пигменти. Това ги прави по-удобни и по-естетични. Едно от най-големите предимства при избора на термосенс протезите  е, че имат нисък риск от алергии, тъй като не съдържат мономер и нямат обемно свиване.

Как да се грижим за зъбните протези?

Зъбните протези притежават редица значими функции. Поради тази причина е необходимо да се поддържат в добро състояние, за да изглеждат естетически добре в устната ви кухина.

Стоматолозите на дентални клиники Медстом препоръчват почистването им да бъде със специална четка за зъбни протези с мека глава. Четкането трябва да бъде внимателно, за да не се нарани повърхността им и структурата им. При подвижните протези е необходимо те да бъдат третирани в специален разтвор за дезинфенкция на самата протеза.

И за двата вида е необходимо спазването на профилактичните прегледи.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!