Зъбобол при настинка: симптоми и лечение

Зъбобол при настинка: симптоми и лечение

Откъде идва болката в зъбите, когато сме болни и какво лечение да предприемем, когато тя се появи.


За съжаление всеки от нас боледува поне веднъж годишно от настинки и различни видове грипни щамове. Човешкият организъм всеки път реагира различно на тези вирусни инфекции. Понякога болката е в гърлото, друг път в ушите.

И ето зимата отново е тук, снега заваля, вятъра е остър, температурите паднаха, а с тях идват хремата, болки в гърлото и тялото. Зъбоболът често се появява към тези типични симптоми на настинка. Не веднъж сме се питали от къде идва тази болка, когато зъбите ни са здрави. Но зъбобол често се дължат на кариес на зъбите, за който не знаем, прекалено високо поставени пломби или неподходящи протези, причиняващи неправилна захапка, които усещаме много по-осезаемо при настинка, поради повишената ни чувствителност в този период.

Настинката или грипоподобната инфекция се предизвикват от вируси. Тези вируси навлизат в синусите през дихателната система и отслабват имунната система. Това прави възможно появата на различни бактериални инфекции. Когато дадена инфекция се развие в синусите, те се възпаляват, секрецията се натрупва в кухините и тъканта там набъбва. Носът ни се запушва и в областта на главата възниква характерно тъпо усещане, като при натиск. Появява се по-силно при бързи движения на главата, тогава усещането за натиск или пулсиране се засилва. Често тези симптоми са придружени от зъбобол. Други съпътстващи симптоми на настинка със зъбобол са:

  • липса на обоняние и вкус;
  • главоболие;
  • натиск в областта на челото или бузите;
  • затруднено дишане;
  • лош дъх;
  • болка при дъвчене;·

ИНФЕКЦИЯ НА СИНУСИТЕ И ЗЪБОБОЛ

По време на боледуване зъбоболът обикновено се появява в горните ни зъби. В повечето случаи болката не може да бъде определена от къде точно идва и обикновено не е от един зъб, по-скоро има болезнено усещане в цялата ни челюст. Когато синузитът причинява зъбобол, най-често това е, защото подутата тъкан притиска нервните окончания на корените на зъбите в горната челюст - понякога дори и в долната. Най-често засегнатите зъби са кучешките или големите странични кътници, тъй като техните корените са много дълбоко в челюстната ни кост.

КАКВО ЛЕЧЕНИЕ ПОМАГА ПРИ ЗЪБОБОЛ, СВЪРЗАН С НАСТИНКА?

Обикновено болката в зъбите е съпътстващ симптом на различни грипове и настинки, следователно и той ще отмине когато оздравеем. Но настинките трябва да се лекува навреме, така се намалява налягането в областта на челюстта. За да изчезне напълно, са нужни много сън и почивка, а понякога и болкоуспокояващи, като например ибупрофен или аспирин (ацетилсалицилова киселина). Тези лекарства намаляват възпалението и болката едновременно. Разбира се, някои домашни средства също могат да помогнат при първоначално облекчение. Консумацията на различни лечебни отвари, както и вдишването на техните пари помага при този тип настинки. Използването на спрей за нос и отпушването му, ще намали и отока на лигавиците и ще облекчи болката в устната ни кухина. Не трябва да забравяме, да ги използваме само няколко дни, в противен случай носната лигавица може да изсъхне и да се нарани от продължителната им употреба.

Ако зъбоболът продължава и след инфекция на максиларния синус, то тогава е време да посетим стоматолог. Хубаво е, дори и да нямаме болка в зъбите след като сме се възстановили от болестта, все пак да посетим дентална клиника и да разкажем на специалистите за възникналия зъбобол по време на боледуването ни. Защото една сериозна инфекция може да създаде проблем със зъбите ни в бъдеще.

На практиката възможните причини за болката в устната кухина по време на боледуване могат да бъдат различни и те ще бъдат изяснени от стоматолога ни. В такива случаи прегледът и подходящото лечение са задължителни и неотложни.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!