Зъболекари алармират за опасни комплекти и избелване на зъби у дома

Зъболекари алармират за опасни комплекти и избелване на зъби  у дома

Какво представлява и какви рискове крие избелването на зъби с методи „направи си сам“?


Зъбите започват да пожълтяват с възрастта. Известни са няколко методи за избелване на зъби, които забавят процеса и дори го обръщат. Стоматолозите днес предлагат тази услуга и то на достъпни цени.  В дентални клиники Медстом извършват клинично избелване на зъбите със студенолъчева лампа. Технологията постига добри клинични резултати и висока удовлетвореност от страна на пациентите. Тази съвременна система за избелване почиства както повърхността на зъба, така и неговата вътрешна структура. Само за 30-40 минути петната и потъмняванията, натрупани с години са премахнати, а зъбите са няколко нюанса по-бели.

В повечето аптеки се предлагат комплекти и продукти за избелване на зъби, които няма да ви дадат на 100% желания резултат. Разбира се, има и много естествени средства, които помагат за премахване на петна и за защита на зъбния емайл. Но безопасно и ефективно ли е избелването с „направи си сам“ методи?

Ако някои от съветите за избелване на зъби, за които четете, ви изглеждат твърде добри, за да са верни и вероятно е така. Въпреки, че някои методи за избелване в домашни условия са безопасни и ефективни, не всички са такива. Някои от тези методи могат да имат отрицателни последици.

Най-популярните сред тях са:

1. Активният въглен

От край време хората използват избелващи методи с въглен. За измиването на зъбите с активен въглен на прах е известно, че той изтегля токсините от устата и премахва петна от зъбите, а това го прави и един от малкото безвредни методи за почистването и избелването им;

2. Сода бикарбонат

Сода бикарбонат (сода за хляб) е много абразивна и концентрацията й обикновено е твърде силна. За това внимавайте с прекомерната й употреба, тя може да доведе до ерозия на зъбите.

3. Лимон и сода за хляб

Използването на лимон и сода за хляб е друго популярно лечение за избелване на зъби.  Въпреки това киселите плодове като лимоните могат да износят зъбния емайл и да доведат до кариеси, чувствителност и други проблеми със зъбите. Не използвайте лимони или други кисели плодове за избелване на зъбите.

4. Ябълков оцет

Няма научни доказателства, че използването на ябълков оцет като вода за уста помага за избелване на зъбите. Оцетът съдържа киселина, която може да отслаби емайла и да доведе до кариес. Не нанасяйте върху зъбите си никакъв вид оцет.

5. Кокосово масло и зехтин.

Въпреки че използването им може да подобри лошия дъх, то няма да премахне петна от зъбите.

6. Комплекти за избелване за зъбите.

Зъболекарите алармират за опасни комплекти и избелване на зъби. Много хора си поръчват и от безбройните интернет сайтове евтини комплекти и ленти за зъби, но те не е безопасни за използване. Това е така, защото не са персонализирани за вас и водородният пероксид може да раздразни венците ви. Това се случва, когато той достига до открита повърхност в основата на зъба. Друг потенциален проблем може да бъде количеството и концентрацията на водородния пероксид, използван в продукта за избелване на зъби. Голямата концентрация може да не е безопасна и ефективна за избелване на зъби.

От дентални клиники „Медстом“ препоръчват на своите пациенти преди да направят каквото и да е избелване при стоматолога, у дома или с продукти с рецепта, да прегледат зъбите си при зъболекар за всякакви проблеми, като кухини или пукнатини по зъбния емайл. това се прави, защото такива проблеми могат да причинят дразнене и дори рани при избелване.

Контакти

Дентална Клиника Медстом


Адрес: гр. София, п.к. 1000; бул. "Княз Александър Дондуков" № 26 А
Тел.: +359 2 981 00 00
Мобилен: +359 896 693 220
Е-mail: information@medstom.com

→  Направление Google Maps

Работно време
понеделник – събота: 08 30 ч. – 20 00 ч.
неделя: почивен ден
официални празници: 10 00 ч. – 18 00 ч.

РЕНТГЕНОВА ЛАБОРАТОРИЯ
понеделник – петък: 09 00 ч. – 20 00 ч.
събота и официални празници: 11 00 ч. – 16 00 ч.
неделя: почивен ден

Клиниката работи с НЗОК !
Успешно изпратено съобщение!
Грешка, моля опитайте по-късно!